- 0
Egy könnyű, gyors mártogatós szósz. Nagyon finom főtt, párolt zöldség rudakkal, de egy vékony pirítósra kenve is tökéletes.
Készíthetjük saját olajából készített majonézzel, "gyári" majonézzel, vagy maionesa blanca-val is. Dúsíthatjuk egy kis napraforgómaggal, vagy szezámmaggal.
A majonézhez használhatunk tökmagolaj és növényi olaj kombót, mert önmagában nagyon erős az íze, de készíthetjük olívaolajból is, de itt csak a sima olíva olajat használjuk, mert a virgin-nek (extra szűz) is nagyon domináns az íze.
Hozzávalók:
4 dkg tökmag
1-2 dkg napraforgómag
1/2 gerezd fokhagyma reszelve
1 tojássárgája
pár csepp citromlé
2 ek olaj (keverjük össze 1/3-2/3 arányban növényi olajjal)
2 ek tejföl
2 ek tejszín
só, bors
A magokat apróra darálom. A tojás sárgáját a reszelt fokhagymával, sóval, borssal kikeverem, majd az olajat csurgatva összedolgozom. Belekeverem a darált magokat, majd a tejszínnel és a tejföllel lazítom.
Legalább 1 órát, de ha lehet egy éjszakát hagyjuk az ízeket összeérni. Tálaláskor durvára vágott tökmaggal megszórom.
Max
Előző cikkMax konyhája - Kétféle chili szósz