Ma 2024 május 23. Dezső napja van. Holnap Eszter, Eliza napja lesz.
e2e1b4ceff7b403a88aec6d26c4299e6.jpg

Szellem a fazékból - Krumplitolvajok

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Úgy használnak engem – írja noteszlapjain Karinthy Frigyes –, mint a krumplit Európában: virágomat és gyümölcsömet (humor és vicc) tépik, a gyökérgumót (filozófiámat) eldobják.” És ez igaz.

Hiába ajándékozott Walter Raleigh angol udvaronc és kalandor 1584-ben saját termesztésű földi almát Erzsébet királynőnek, a dologból nem sült ki semmi jó. Még krumpli sem. Az ostoba szakácsok a gumókat kidobták, a növény szárát és leveleit megfőzték, aztán csodálkoztak, hogy az egész udvar belebetegedett a „csemegébe”. Ahogy nem kellett Európában Karinthy filozófiája, ugyanúgy idegenkedtek kétszáz évig a kolompértól is. Elterjedt, hogy mérgező, meddőséget okoz, disznóknak való ördögeledel. A francia Besançon város tanácsa még ediktumot is kiadott: „A krumpli veszélyes növény, fogyasztása leprát okozhat, termesztése szigorúan tilos és büntetendő!”

Mindegy volt tehát, milyen patatákról mesél 1540-ben a Perui krónikában Pedro de Cieza történész és konkvisztádor, milyen tartufoliból készült étkeket főz 1570-es receptkönyvében a reneszánsz legnagyobb szakácsa, Bartolomeo Scappi. Még az sem számított, hogy 1601-ben Clusius Károly, a kor neves botanikusa Papas peruanorum néven részletesen leírta a pityókát – megkóstolni senkinek nem akaródzott.

Pedig a neve elterjedt. A Földközi-tenger térségében a papa névből patata, potato, batata lett (a kecsua „papa” kifejezés nyilván zavart okozott a konyhában), Olaszországban tartufolinak szólították, hiszen erősen hasonlított a szarvasgomba gumójára, ebből lett a német Kartoffel szó, meg a hasonló bolgár, román, orosz kifejezés. A magyar krumpli szó talán a német Krumbirne, a holland Grumbeer szavakból származik, a bánsági svábok ma is így nevezik. De hívták „földi almának”, mint a franciák (pomme de terre), grulyának, svábtöknek is. A burgonya szó biztosan nem Burgundia nevéből származott, mint sokan gondolják, hanem a burkonyból (az oldal- és mederburkony hajózási kifejezések), elvégre a föld tényleg beburkolja a gumót.

Ám egy krumpliért senki nem oldotta meg a zsákot. Az otromba gumóból nem lett volna világélelmiszer, ha nincsenek a XVIII. századi éhínségek, és főként nincs Antoine Parmentier. De a francia katonaorvos, gyógyszerész és botanikus ötször esett porosz fogságba, és hónapokig krumplin élt. Ha akart, ha nem. Így amikor kiszabadult, tanulmányt írt a burgonya hasznáról. Szabályos keresztes hadjáratba kezdett: húszfogásos krumplivacsorára hívta Benjamin Franklint és Antoine Lavoisier-t, a híres kémikust, röpiratokat szerkesztett, Versailles-ban kolompérbukétával kedveskedett XVI. Lajos királynak. És mit tesz a véletlen: Lajost jókedvében találta, a király egy burgonyavirágot tűzött gomblyukába, egy másikat meg hitvese, Mária Antónia hajába. A pityóka híres lett a palotákban. De nem a kunyhókban. A nép makacsul kitartott előítéletei mellett: hiába ajánlották a hatóságok a kolompért, még termeszteni sem voltak hajlandók a burgonyát, nemhogy enni.

Parmentier tehát cselhez folyamodott. 1786-ban szuronyos gárdistákkal őriztette a Párizs körüli királyi krumpliföldeket. Az őrséget azonban minden este visszarendelték a kaszárnyába. A nép meg – a tiltott gyümölcs, azazhogy zöldség mindig finomabb – lopni kezdte éjszaka a burgonyát. Ha a király így őrizteti, ők is megkóstolják. A trükk bevált, a „szegények kenyere” széles körben elterjedt. 1793-ban (a kommün parancsára) már a Tuileriák kertjében is krumplit termesztettek. A humoros kedvű nép „Mária Antónia narancsainak” hívta a gumókat, de kisvártatva már a királynő feje sem volt meg, nemhogy a burgonyavirág, amit egykor a hajába tűzött.

Vinkó József - ]]>www.valasz.hu
]]>
Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Vetítő (30) Egészség (50) Belföld (11) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (710) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Tereb (146) Heti lámpás (314) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2805) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Mozi világ (440) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7616) Történelem (18) Kultúra (9) Autómánia (61) Tv fotel (65) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>