Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
cfaa3e037e75c9a48584074736e1afe3.jpg

Ünnepi fogások a Gasztrobloggerek konyhájából VII. Diós-mákos zserbó

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ugyan vége a karácsonynak, de az ünnepi hangulat továbbra is jelen van életünkben. Még maradt tartsolyunkban néhány ünnepi fogás, amelyet nagy szertettel nyújtunk át a gasztronómia szerelmeseinek.

Nekem a sima zserbó túl tömény, ez a verzió viszont kicsit más, nagyon tetszik. Az elkészítés is egyszerű, kezdő háziasszonyok is elkezdhetik J

 Hozzávalók:

A tésztához:
 
·      60 dkg liszt
·      20 dkg margarin
·      20 dkg cukor
·      2 tojás
·      1 csomag sütőpor
·      csipet só
·      annyi tejföl, amennyit felvesz (kb. 2 evőkanál)

A töltelékhez:
 
·      20 dkg darált mák
·      20 dkg darált dió
·      1 üveg baracklekvár (lehet szilva is)
·      1,5 dl víz
·      20 dkg cukor

A mázhoz:
 
·      8 evőkanál cukrozott kakaópor
·      1 dl víz
·      5 dkg vaj (nem margarin!)


A hozzávalók bonyolult receptet sejtetnek, de ne tessék bedőlni, pofon egyszerű a dolog :) A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, elég kemény, de jól gyúrható tésztát kell kapnunk, ehhez igazítsuk a tejföl mennyiségét. A tészta mehet a hűtőbe pihenni egy kicsit, kb fél órát. A töltelékhez 20 dkg cukrot felfőzünk a vízben, majd felezzük és leforrázzuk vele a mákot és a diót. Jól átkeverjük, hogy mindenhol átnedvesedjenek. Jöhet az összeállítás: a tésztát 5 egyenlő részre vágjuk, kinyújtjuk a tepsi nagyságának megfelelően. Jöhet a rétegezés. A tésztát úgy a legkönnyebb átemelni, ha lazán feltekerjük a sodrófára, a tepsiben pedig letekerjük. Tészta, megszurkáljuk, rákenjük a lekvár negyedét, dió, tészta, szurkálás, lekvár, mák, tészta, szurkálás, lekvár, dió, tészta, szurkálás, lekvár, mák, tészta, szurkálás. 160 fokos sütő, kb. 40-45 perc. Ha kihűlt, lehet rátenni a mázat. A mázhoz a kakaót felfőzzük a vízben, amíg el nem kezd bugyborékolni, kb 5 percig kell főzni. Levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat, majd a sütemény tetejére simítjuk. A máz dermedése után lehet is szeletelni. Ne vágjunk túl nagy szeleteket, mert elég laktató. Jó étvágyat és boldog, békés Ünnepeket!
 
Mandy
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2778) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7501) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Belföld (10) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Mozi világ (440) Autómánia (61) Nagyvilág (1309) Történelem (17) Gazdaság (702) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Heti lámpás (310) Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Tereb (146) Egészség (50) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>