- 0
Ez egy régi családi receptünk. Készítette már Anyukám sertés, pulyka, nyúl, kacsa, csirkemájból. Egy szelet puha kenyérre kenve mennyei vacsora volt.
Készítettem már én is régebben, de most azért poroltam le, mert nagyon szép csirkemájat kaptam a hentesnél, és azt vétek lett volna ott hagyni. Megvettem és megsütöttem. El is fogyott.
(Szárnyas) májkrém:
0,5 kg csirkemáj
0,5 kg (sertés) zsír
1 ek konyak
Só, bors, fokhagyma (granulátum)
A májat megtisztítom, lehártyázom, nagyobb darabokra vágom, és egy papírtörlőn lecsepegtetem. A zsír bő egy harmadát lassú tűzön megolvasztom, és abban kezdem el sütni a májat. Kicsit megsózom (a kétlábú állatok mája sózható sütés közben, a négylábúaké megkeményedik). Vigyázva sütöm, mert ha túlsütöm, könnyen megkeményedik és kiszárad. Kevergetve bele teszem a konyakot, borsozom és hozzáadom a fokhagyma granulátumot. Hozzá adom a maradék zsírt és addig főzöm, míg elolvad a zsír. Kóstolás és estleges korrekció, majd egy kiadós turmixolás a rúd mixerrel. Hagyom langyosra hűlni, néha átkeverem. Egy fedeles műanyag edénybe (tejfölös vödör) öntöm, és hagyom teljesen megdermedni. A tetején képződő zsírréteg védi a kiszáradástól és az oxidációtól.
Fogyaszthatjuk kenyérre, bagettre kenve, vagy egy kis sült krumplihoz. Egy bögre finom meleg teával leöblítve kiadós vacsora.
Jó étvágyat hozzá!