Ma 2024 június 15. Jolán, Vid napja van. Holnap Jusztin napja lesz.
72c5397510c5b2006222c2572a6cafce.jpg

Szellem a fazékból - Monsieur Paul

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A világ leghíresebb szakácsa. Úgy is viselkedik. Összefont karral tűri, hogy lapogassák, fényképezzék; ha ereje engedi, zokszó nélkül aláír félszáz szakácskabátot, posztert, lábost, türelmesen pózol a szponzorok molinója előtt. Mit tehetne?

Nyolcvankilenc éves, és ötven éve – 1965 óta – őrzi három Michelin-csillagát. Nemzeti ereklye, akár az Eiffel-torony vagy a rokfort.

Ő csinált magából élő legendát. Lyon oroszlánja (az angol szójátékban „Lion of Lyon”) egész életében azért harcolt, hogy a szakácsok sztárok legyenek. Ezért született a hatvanas évek vége felé a Nouvelle cuisine mozgalma, ezért hozta létre az európai szakácsok unióját, indította el 1987-ben (saját nevén) a világ legrangosabb szakácsversenyét, alapított 1990-ben Écullyben gasztronómiai főiskolát, nyitott 23 éttermet Franciaországban, Svájcban, Japánban, az Egyesült Államokban. Az történt vele, amit ő akart. „Nem tettem semmi különöset – szokta mondogatni –, csak visszaadtam a konyhát a konyhafőnököknek.”

Ennél persze többet tett. Kiszabadította a francia gasztronómiát a nehéz barna mártások, túlkészített hús- és halételek rémuralma alól, visszaadta az alapanyagok (kézművesek és kistermelők) becsületét. Neki köszönhető a kárdi nevű zöldség, a bresse-i szárnyas fennmaradása és világhíre. Szerencsés kézzel ötvözte a hagyományt és a kreativitást, utazásai révén átjárhatóvá tette a nemzeti konyhákat, mesterien bánt a médiával: a főzésből divatot teremtett. Közben bölcsen elkerülte az elmúlt ötven év trendi irányzatait, a fúziós, molekuláris konyha csapdáit, megmaradt hajdani két mestere, a lyoni Brazier mama és Fernand Point alapreceptjénél: „A konyha lényege a minőség és kreativitás.”

A csúcsgasztronómia császára eközben úgy tekint magára, mint a kis Paolóra, aki a tűzhely fölött született többgenerációs szakácscsaládból, és ma is az egyszerű kézművesek között érzi magát a legjobban. Ugyanaz a frissen keményített, makulátlan séfsüveg, klasszikus séfkabát, ropogós fehér kötény (amit mindig ugyanazzal a mozdulattal simít végig), nyakában a szakma legjobb kézművesének (Meilleur ouvrier de France) járó kitüntetés kék-fehér-piros szalagja és medálja. Mostanáig (becsületrendjei, elnöki tisztségei ellenére) erre a legbüszkébb.

De hát Bocuse önmaga múzeuma. Lyonban 2006 óta a nevét viseli a központi vásárcsarnok, sajtárusok, hentesek, halkereskedők tucatja hirdeti (életnagyságú poszterével a kirakatban), hogy a „séfek királya” nála vásárol. Viaszfigurája ott pózol De Gaulle mellett a párizsi Musée Grévin panoptikumban, egész alakos aranyozott szobrait vihetik haza a szakácsverseny győztesei, és ennek kicsinyített mása fityeg rajongók ezreinek a kulcstartóján.

Pedig nem ő volt a legtehetségesebb. Elismeri, hogy a Troisgros fivérek vagy Michel Guérard invenciózusabb szakács. Emblematikus étel is kevés köthető a nevéhez; a híres szarvasgomba-levest, amit a francia köztársasági elnök (Valéry Giscard d’Estaing) tiszteletére kreált, inkább a története élteti, mint az íze. De senki nem értett úgy a marketinghez, mint ő. Christian Millau említi, hogy egyik menükártyájára a következőt írta: „Hála kulináris zsenialitásának, Paul Bocuse világhírűvé tette a francia konyhát.” Melyik másik szakács mert volna leírni egy ilyen mondatot?

 Vinkó József - ]]>www.valasz.hu
]]>
Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Politika (1582) Mozi világ (440) Tereb (146) Heti lámpás (319) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Jobbegyenes (2813) Történelem (18) Mondom a magamét (7652) Nézőpont (1) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Gazdaság (711) Belföld (11) Sport (729) Mozaik (83) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Kultúra (9)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>