Ma 2024 július 24. Kinga, Kincső napja van. Holnap Kristóf, Jakab napja lesz.
b1d7747e400fbbacbda162ac9bb173c1.jpg

Szellem a fazékból - Tyúk vagy gömböc?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nincs mese: tényleg megszállottak. Mert az még hagyján, hogy a Bocuse d’Or szakácsverseny lyoni döntőjére készülő magyar csapat három hónapja gyöngytyúkkal és pisztránggal kel és fekszik {...}

{...} (a tyúk 1600-1800, a pisztráng 270-330 gramm), hogy 14 főpróbát tartottak és feltrancsíroztak félezer halat és madarat, hogy Molnár Gábor séf a két évvel ezelőtti döntő hanganyagára gyakorol, nehogy a dobokkal, kereplőkkel felszerelt ezerfős publikum kizökkentse a kerékvágásból, hogy a segítő (Pohner Ádám) nem lehet több 22 évesnél, a csapatkapitány (Vomberg Frigyes) meg a verseny ideje alatt ki sem mozdulhat egy pár négyzetméteres területről. De hogy a feszültséget még azzal is növeljék, hogy a verseny előtti este kalapból sorsolják ki a köretalapanyagok (szárzeller, édeskömény, sütőtök, póréhagyma) közül azt, amelyik másnap bekerül a halas fogásba, az már súrolja a kulináris perverzió határát.

Mintha nem volna egyébként is óriási a feszültség. Kegyetlenül szigorúak a versenyszabályok, és elképesztően motiváltak az ellenfelek. Öt földrész 24 országának 24 csapata. Az angolokat a legendás Heston Blumenthal készítette fel, aki jó barátja a zsűri tiszteletbeli elnökének, az amerikai Grant Achatznak. Az ausztrálok csapatkapitánya Serge Vieira, a 2005-ös nyertes, aki a magyarok felkészülését is segítette. Az Egyesült Államok versenyzője Thomas Keller executive sous chefje, a dánok költségvetése tízszerese a miénknek, hogy a japánokról, svédekről, a házigazda franciákról ne is beszéljünk. Itt nem elég a fölényes technikai tudás, a kreativitás, ide hidegvér kell. (Nem véletlen, hogy az argentin versenyző mellé pszichológust fogadtak.) Vagy higgadt maradsz és fegyelmezett, akármi történik is, mint Széll Tamás 2013-ban, vagy égsz ezer fokon és elkápráztatod a közönséget megszállottságoddal, mint Molnár Gábor, aki szerdán délelőtt fél tízkor lép majd a ringbe (bocsánat, a 10-es főzőbokszba), hogy öt és fél órás munkával – szinte önkívületi állapotban – elkészítsen két ételt, amit aztán a 24 zsűritag, ki ilyen, ki olyan empátiával, lepontoz.

Az ember ilyenkor lead néhány kilót, öregszik pár évet, de kit érdekel. Ez nem hagyományos főzőverseny, ez a konyha Forma–1-e, amit itt kitalálnak, az bekerül a csúcsgasztronómiába, leszivárog a polgári konyhába. „Egy szakács számára nincs felemelőbb, mint amikor a verseny kitalálója, az idén 89 éves Paul Bocuse hátba veregeti, és sok szerencsét kíván” – mondja Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or akadémia magyar elnöke, a nemzetközi zsűri tagja. Ők így négyen a magyar csapat: Hamvas Zoltán, Molnár Gábor, Vomberg Frigyes és Pohner Ádám. A csodafegyver pedig a gömböc.

Nem, nem a mesebeli kisgömböc, hanem Várkonyi Péter és Domokos Gábor háromdimenziós Gömböce, melynek különlegessége, hogy két egyensúlyi helyzete is van, egy stabil meg egy instabil. Hogy ezt miként lehet gyöngytyúkból előállítani, elképzelni sem tudom. De Hamvas szerint a magyar versenyfogás nyugvó állapotban a kiszámíthatóságot és a hagyományt tükrözi, állandó mozgása meg az innovációt. Ha az alkotók arra gondoltak, hogy a Gömböc tükrözi a magyar lélek sajátosságát – a legkisebb változás is kibillenti egyensúlyából –, akkor nem jártak messze az igazságtól. Hogy aztán mindezt le lehet-e fordítani a gasztronómia nyelvére, majd kiderül január 28-án Lyonban, amikor kihirdetik az eredményt. Akármi legyen is az, Magyarország csak nyert a szerepléssel: felfokozott nemzetközi visszhangot, a magyar konyha, a magyar bor, a magyar alapanyagok iránti érdeklődést.

Vinkó József - ]]>www.valasz.hu
]]>
Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Tereb (146) Gazdaság (713) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537) Heti lámpás (322) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7731) Kultúra (9) Mozi világ (440) Életmód (1) Egészség (50) Flag gondolja (36) Belföld (11) Nagyvilág (1310) Vetítő (30) Sport (729) Politika (1582) Jobbegyenes (2825) Történelem (18) Gasztronómia (539) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>