Ma 2024 június 16. Jusztin napja van. Holnap Laura, Alida napja lesz.
27bae2de293010966f5afbecc20f9d00.jpg

Szellem a fazékból - Frankenburger

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Talán hihetetlen, de szegény kérődzők jobban károsítják környezetünket, mint a gépjárművek, repülőgépek, tankerek együttvéve.

A Föld békésen legelésző egymilliárd szarvasmarhája 500 milliárd liter metángázt bocsát ki naponta. Teleböfögik a légkört. A metán agresszív gáz, üvegházhatása 22-szer nagyobb, mint a szén-dioxidé. A kérődzőknek óriási a táplálék- és vízigényük: míg másfél hektár szántóföldből egyetlen húsevő ember él meg, addig 6-8 vegetáriánus. Logikus a megoldás: le kell mondani a húsevésről. Ehhez képest a húsfogyasztás rohamosan nő. A fejlett országok lakossága évente fejenként közel száz kiló húst pusztít el, és ha a trend folytatódik, az ENSZ szerint 2050-re megduplázódik a húsfogyasztás. Vagyis másodpercenként 3-4 ezer állatot kell majd levágni.

Nem csoda, hogy titkos laboratóriumokban évtizedek óta bűvészkednek műhússal. A NASA már 2001-ben megbízta Vladimir Mironov orosz biokémikust, fejlesszen ki alternatív fehérjeforrást a csillagközi utazások idejére. Az amerikai Beyond Meat nevű cég növényi fehérjékkel, a stanfordi egyetem professzora, Patrick Brown húspótló szerekkel kísérletezik. Japánban még a szennyvízben lerakódó iszapból (hadd ne mondjuk ki, miből) is megpróbálnak fehérjét előállítani.

Izgalmasabbnak tűnik két magyar tudós ötlete. Forgács Gábor biofizikus és fia, András a Facebook hajdani társtulajdonosának, Peter Thielnek a támogatásával indította el két éve Kaliforniában a Modern Meadow nevű biotechnológiai projektet. A bioprinter emberi szerveket még nem, de alapvető szöveteket és ipari felhasználásra szánt bőrt már nyomtat. Forgács András házi használatra már sütött egy műsteaket, amely az ő szavaival élve "az égvilágon semmire sem hasonlított". Az "in vitro hús" tehát mindenkit izgat, de általános vélemény, hogy az áttörésre még évtizedekig várni kell.

Aztán a maastrichti egyetem professzora, Mark Post bejelentette: augusztus 5-én Londonban megkóstolhatjuk az első, Petri-csészében készült húspogácsát. A hátszínből vett őssejteket különleges táptalajra helyezték, mesterségesen szaporították, majd színezték, hiszen a műhús egyelőre fehér. Hogy mihez fog hasonlítani az íze, találgatni sem lehet. Az sem világos, miként oldja meg a világméretű éhínséget, hiszen a prototípus ára 250 ezer euró. Kérdéses az is, hogy a vegák fogyasztanák-e, elvégre állati eredetű. A nemzetközi állatvédő szervezet, a PETA szóvivője mégis lelkes, mondván, "ha a mesterséges hús előállítása következtében kevesebb állat fog szenvedni, üdvözöljük az eljárást". Rögvest fel is ajánlott egymillió dollárt a műcsirke kifejlesztőjének.

Talán annak a debreceni kutatócsoportnak, amelyik a melanin izgató hatása révén akarja kényszertömés nélkül hizlalni a libákat, pályáznia kellene a szervezetnél. Bár kétlem, hogy nyernének. Sokak szerint ugyanis szó sincs karitatív aggodalomról. Üzlet ez a javából. Az élelmiszerboltok polcain már most is számtalan, laboratóriumban előállított, mesterséges adalékanyaggal dúsított termék kapható. Nem is szólva a génmanipulált élelmiszerekről. Némelyik párizsinak eddig sem volt sok köze a húshoz. Ha a maradék vágóhídi nyesedék is eltűnik belőle, akkor nyugodtan elnevezhetjük az új burgert - Frankenstein, a szörnyalkotó neve után - Frankenburgernek.

De az már a szép új világ lesz.

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Sport (729) Flag gondolja (36) Történelem (18) Gazdaság (711) Mondom a magamét (7652) Nagyvilág (1310) Tereb (146) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Heti lámpás (319) Kultúra (9) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2813) Belföld (11) Mozaik (83) Politika (1582) Mozi világ (440) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>