Ma 2024 február 28. Elemér napja van. Holnap Anonymus napja lesz.
9264c53cc5fd408cf13bfb7a26dd5805.jpg

Szellem a fazékból - Fröccskódex

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Fröccsben nem ismerek tréfát - vélte Karinthy Frigyes. De nem mondta, csak gondolta. És jól gondolta, mert az, amit (bizonyos műintézményekben) ma spriccerként előadnak, minden, csak nem fröccs.

A Hegyvidék Bevásárlóközpontban nyílt Bruno & Bruno nevű vendéglőben például így készül a hosszúlépés: a pincér kihoz másfél deci langyos rozét, melléje állít egy kétdecis áporodott ásványvizet, odalök eléd jégkockát. Lötyköld magad! A csálinger nem tud semmit. Nem olvasta Hamvast, Krúdyt, Márait, nem ismeri a fröccs képletét, nem tudja, hogy az ásványvíz merénylet, elrontja a bor jellemét, fröccs csak szikvízből készíthető, hogy a jégkocka használata tilos, hogy évszázadok fortélya kellett hozzá, míg a magyar feltalálta a fröccsöt, a hosszú élet titkát. Amit ő kínál, merénylet a lélek ellen. Hazaárulás. Brüsszel bosszúja. Szó sincs pannon pallérozottságról, latinos műveltségről.

Magára valamit is adó fröccsbarát inkább kiszárad, semhogy ezt a keveréket megigya. Egy igazi pincnöknek első pillantásra érezni kellene a vendég lelkiállapotát. A lélek egész más bugyraiban jár, aki hosszúlépést rendel, mint aki maflást. Más kedélyállapotot fejez ki a macskaugrás, mást a Krúdy-fröccs. De ki merne manapság ilyen fröccsöket rendelni? Hiszen Siófokon a Mala Garden étteremben már a hosszúlépés szó hallatán pánik fogta el a pincérlányt. Hát még, ha azt mondtuk volna: "Gyógyító víz rendel!" Ahogy nagy ivászatok után Krúdy a hosszúlépést nevezte.

Úgyhogy tisztelt vendéglősök, a fröccsszezon közepén itt a fröccskódex félszáz fajta fröccsel.

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Mozaik (83) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Gazdaság (699) Nagyvilág (1309) Kultúra (6) Életmód (1) Történelem (17) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Tereb (146) Vetítő (30) Jobbegyenes (2764) Irodalmi kávéház (535) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Belföld (10) Heti lámpás (306) Mondom a magamét (7429) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>