Ma 2023 június 04. Bulcsú napja van. Holnap Fatime napja lesz.
c43c54df3e72d094cb5238883c3e9d16.jpg

Szellem a fazékból - Horthy-pogácsa - Kádár-kolbász

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mondd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy! - tartja a mondás. Ám az étkezési szokások (ét-vágy) nem feltétlen árulkodnak a jellemről (becs-vágy). Tömeggyilkos is lehet szelíd vegetáriánus, és a véres steaket marcangoló nagyevő is békés családapa.

Mussolini a tejet, Mao Ce-tung a görögdinnyét, Franco tábornok a paellát kedvelte, Szaddám Huszein rósejbnit kért kivégzése előtt.

A történelemben ritkák az olyan esetek, amikor a kulináris és a politikai ízlés tökéletesen tükrözi egymást. Ilyen ritka találkozás Pol Pot (a kambodzsai vörös khmerek vezére) és Idi Amin (Uganda elnöke) példája. Ők tényleg ugyanazt ették és tették: előbbi belefőzte a levesbe meggyilkolt politikai ellenfelei máját és szívét, utóbbi meg a hűtőszekrényében tárolta a lázadók levágott fejét.

Más a helyzet az előre gyártott mítoszokkal. Hitlerről például (a legújabb kutatások szerint) Göbbels terjesztette el, hogy vegetáriánus. A náci propagandagépezetnek forradalmi aszkétára, "nemzetiszocialista Gandhira" volt szüksége konyhafronton is. Hogyan festett volna a filmhíradókban az evés közben ujját harapdáló, bajszát tépkedő, mustáros fehérkolbászt habzsoló diktátor? Mert a Führer módfelett kedvelte az édes mustárt.

Gyanítható, hogy a lábaskájából paprikás krumplit kanalazó "jó" Kádár elvtárs legendája is a haspropaganda része. A Politikai Bizottság mítoszgyártóinak jól jöhetett az első titkár puritanizmusa. A munkásosztály klottnadrágos gyermekének a képét erősítette Kádár-életrajzában Gyurkó László is. Kinek ne lenne rokonszenves az olyan pártfőtitkár, aki nokedlit dagaszt az erkélyen, rajong a cvekedliért, a kovászos uborkáért, a zsíros kenyérért és a kisfröccsért, s a hazai ízeket annyira szereti, hogy még a flancos párizsi luxusszállodák lakosztályába is becsempész egy pár kettes kolbászt. A legvidámabb barakk ura aztán hamar rádöbbent Szabó Dezső igazságára: "Üres hassal nem lehet a Himnuszt énekelni!" Ráébredt, hogy akinek tele a pocakja, ritkábban randalíroz. Sokan gúnyolódnak mondásán, pedig Kádár ritka politikai éleslátással foglalta össze a kor lényegét: "A króóómplileves, az legyen króóómplileves!" Azaz: ígérjünk keveset, ám azt tartsuk be.

Puritanizmus jellemezte Horthy Miklóst is. Az emlékiratok szerint az egyszerű ételeket szerette ő is, a halászlét, a gulyást, bécsi korszakából a szalontüdőt. Rengeteg feketekávét ivott, és majdnem annyit cigarettázott, mint Kádár.

Állítólag a cibere és a lebbencs volt a kedvence, de ezeket az egyszerű étkeket nem merték elnevezni róla: egy "Horthy-féle rántott levestől" összeomlott volna a társadalom neobarokk díszlete. Elneveztek hát róla pogácsát, hatlapost, káposztát. De a Horthy-pogácsa inkább diós bejglihez hasonlít, s úgy néz ki, mintha a hagyományos bejglit elgázolta volna egy úthenger.

A "Horthy kedvenc ételei" klisét némileg árnyalta, hogy két éve egy budapesti antikvárium elárverezte a kormányzó feleségének kéziratos receptgyűjteményét. A főméltóságú asszony 308 recipét másolt a füzetbe, és a sütemények mellé megjegyzéseket tett: "kitűnő", "nagyon finom". Kedvenc lehetett a földieper-kocsonya, a márványkalács vagy a bundás kenyér. Utóbbi receptje egyszerű konyhát feltételez. Majdnem olyan szimpla, mint a Kádár-kolbász. A nyolcvanas években a tüntetők hívták így (a március 15-i diákverések idején) a rendőrök gumibotját.

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Gazdaság (681) Történelem (15) Jobbegyenes (2623) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (521) Flag gondolja (33) Életmód (1) Vetítő (30) Tv fotel (65) Egészség (50) Belföld (9) Heti lámpás (264) Nagyvilág (1306) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Tereb (142) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Mondom a magamét (6848) Sport (729) Politika (1581) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>