Ma 2024 április 21. Konrád napja van. Holnap Csilla, Noémi napja lesz.
c2e42679c88e9424648bfcf06f94eb59.jpg

Szellem a fazékból - A világ legjobb étterme

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Még a József Attila Színházban dolgoztam, látástól vakulásig, ahogy a dilettánsok szoktak, és épp elegem lett az egészből; abbahagyom, mondtam, amikor Bodrogi Gyula felemelte az ujját:

„Nyugalom, a színház előbb-utóbb mindent visszafizet. Kamatostól.”

És igaza lett. Díjakat kaptam, elismertek mint dramaturgot, tucatnyi fordításomat játszották a teátrumok.

Most ugyanez történt. Ötödik éve szerkesztem (igaz, remek munkatársakkal) – árral szemben – a Magyar Konyha gasztronómiai magazint, és soha senki a szakmából észre sem vette, hogy az elmúlt években megszólaltattuk a világ legjelentősebb séfjeit Ferran Adri?tól Heston Blumenthalig, Elena Arzaktól Thomas Kellerig. A franchise buliban csak az számított, ki tette hamarább címlapra Gordon Ramsay vagy Jamie Oliver vigyorgó képmását, anélkül, hogy akár csak egyszer is találkoztak volna. „Írni művészet – eladni kunszt” – mondta Karinthy Frigyes, aki saját kárán tanulta meg a tételt: van, aki cikket ír, van, aki pályázatot.

A világhírű brit gasztronómiai magazin, a Restaurant hétfőn éjszaka 13. alkalommal tette közzé a világ ötven legjobb éttermének listáját. És az első három helyen három olyan étterem végzett, akiknek a konyhafőnökével a Magyar Konyha a közelmúltban hosszú interjút készített. A spanyol Roca fivérek, az olasz Massimo Bottura, a macedón-dán René Redzepi. Vagyis az El Celler de Can Roca étterem Gironában, az Osteria Francescana Modenában és a koppenhágai Noma. A Magyarországon sztárnak tartott séfek (Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Nigella Lawson) az első százba sem kerültek be, pedig Ramsay szerte a világon húsz éttermet működtet. Igaz, őket ez már nem érdekli, számukra a konyha gasztroreality: Jamie a könnyed, laza srác farmerben és pólóban, Nigella a csinos hobbiszakács, Gordon meg a konyha ördöge, az F betűs fickó (lábszagú magyar változata a Tv2-n látható), aki válogatott káromkodások közepette küldi melegebb éghajlatra a lepukkadt éttermek szerencsétlen alkalmazottait.

De hol van már a tavalyi hó? – mondhatnák legyintve. Elolvadt, mint a divatos gasztronómiai trendek. A fúziós, molekuláris konyha lecsengett, Ferran Adri? főzés helyett utazgat a világban, a legnagyobb szakácslegendáknak meg kell elégedniük a szerényebb helyekkel. Heston Blumenthal a 7., Arzak papa és lánya a 17., Alain Ducasse a 47., Thomas Keller az 50., Martín Berasategui (akinél számos nagy reményű magyar séf sztázsolt) a 61., Joël Robuchon, a francia gasztropápa a 63.

A Restaurant magazin 837 fős zsűrije (a világot 27 régióra osztották, és mindegyikben 31 szakember – csupa legendás séf, étterem-tulajdonos, hivatásos gourmet – szavazott) felismerte, hogy az elmúlt években hatalmasat változott az étkezési kultúra. Új látásmód alakult ki, elfelejtett alapanyagok kerültek előtérbe, ijesztően fejlődött a technológia, alapvetően megváltozott az ízlés és az ízlelés. Az első ötvenbe kilenc dél-amerikai és nyolc távol-keleti étterem került. A luxuséttermekben már nem libamáj, kaviár vagy osztriga a divat, hanem regionális és szezonális alapanyagok. „Az elvárás óriási – mondja Joan Roca –, a foodyk (mai ínyencek) már nagyon igényesek, egyre jobban értenek a konyhaművészethez. Úgyhogy a jövőben szerintem megnő az egyszerű berendezésű, kis éttermek száma, ahol fiatal, jól képzett, világot látott szakácsok dolgoznak. A foodyk például a garázsból kialakított éttermeket keresik majd, ahol kiváló a konyha. New Yorkban, Londonban már ez a trend. Kis választék, minőség, jó árak. A modern konyha a jó séfek konyhája lesz, és a vendéglátás a szakácsok és a vendégek közötti közvetlen kapcsolatról szól majd. A csilivili külsőségeknek, a gasztrosznobizmusnak befellegzett.”

Vinkó József - ]]>www.valasz.hu
]]>
Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Gazdaság (705) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Flag gondolja (36) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Nagyvilág (1310) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Belföld (11) Heti lámpás (312) Gasztronómia (539) Kultúra (7) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7549) Tereb (146) Sport (729) Jobbegyenes (2789) Történelem (18) Egészség (50) Életmód (1) Mozaik (83) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>