Ma 2024 június 15. Jolán, Vid napja van. Holnap Jusztin napja lesz.
18cecf06acba38cc01c4bde5839d6a7b.jpg

Szellem a fazékból - Főzemény és párolmány

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Most akkor hogy is van? Mindenütt azt halljuk, hogy a főzelék hungarikum, a romlatlan magyar lélek jelképe, rajtunk kívül így senki nem készíti. 

Amit az angolok, franciák, lengyelek tudnak, az csak sós vizes főzemény: vajjal, pirított zsemlemorzsával, esetleg sajtreszelékkel a tetején.

Bezzeg a csuszpájz, pulutyka, majomfogó, betonfőzelék. Ezeket még François Coppée francia író is megette volna, pedig ő elég gonoszakat mondott a magyar konyháról. 1883-ban – miután a Petőfi-szobor avatásán elszavalta a költőnkről írt ódáját – arról panaszkodott, hogy pörköltjeinktől megijed a finom ínyű ember: „Olyan az ízük, mintha lenyeltünk volna egy macskát, amit aztán a farkánál fogva kihúztak a szánkból.”

De főzelékeinket még ő is szerette. Pablo Neruda szerelmi vallomást írt a magyar zöldségekhez, Quentin Crewe angol gasztroíró meg egyenesen a magyar leleményesség csodájának tartotta a kapros tökfőzeléket. Ez áll a Mátyás királyról szóló népmesében is: „Lencse, borsó, kása, mind Isten áldása!” A főzelék a hosszú élet titka. A sárgarépától fütyülünk, a spenóttól megizmosodunk, mint Popeye, a tengerész, a finomfőzeléktől egészségesek maradunk. (Legalábbis a nagymama szerint.)

Mert Ecsedi István etnográfus a népi táplálkozásról szóló munkájában 1935-ben – legnagyobb meghökkenésemre – azt állítja, hogy „A magyar ember nem főzelékevő”. Sőt! A debreceni, tiszántúli paraszt rühelli a főzeléket, mint Harangláb, a fondor lelkületű egyházfi a kukoricagölödint. (Morzsolt kukoricából fűszeres gombóc.) A sárgarépa-főzelékre meg gúnyverset farag: „Ki az urát nem szereti, / Sárgarépát főzzön neki! / Jól megsózza, paprikázza, / Hogy a hideg is kirázza!” A labodáról ne is beszéljünk. Szirmay Antal táblai ülnök szerint (1804-ben) a magyar ember a parajt tartja a legutálatosabb kerti éteknek. Hiszen Ádám apánk (aki természetesen magyar volt) ezt kezdte termeszteni, amikor kiűzték a Paradicsomból. A vastartalom is csak legenda: Erich von Wolf szórakozott német tudós elírt egy tizedesvesszőt, amikor a zöldségek vastartalmát kutatta. Száz gramm spenót nem 35, hanem csupán 3,5 milligramm vasat tartalmaz. (A csirkemáj negyvenszer többet.)

Úgyhogy vidéken a Móricz Zsigmond-féle nemesi szabály van érvényben: „Legjobb főzelék: a hús. Legjobb gyümölcs: a bor. Legjobb bútor: a szépasszony!” A főzelék legföljebb akkor egészséges, ha a disznó beledöglött. Azaz orjával, füstölt oldalassal főtt.

Akkor most mi a helyzet? Hiszen egy jó főzelékért magam is átalkelek hegyen-völgyön. A párosításokat előbb megtanultuk, mint az ábécét. Tökfőzelék – kapor, zöldborsó – friss petrezselyem, kelkáposzta – kömény, burgonyafőzelék – babérlevél. Nem is szólva a feltétekről. A cukorborsó-főzelék vőlegénye a gyenge rántott csirke, a zöldbabot kiegészíti a felsál, a savanykás sóskafőzeléket a tört burgonya, a spenótfőzelékre meg pofézni ajánlkozik. A káposzta- és lencsefélék ízorgiáiról most hallgassunk. Meg arról is, hogy kétszáz éve Czifray (Czövek) István reformkori szakácsunk répa-, komló-, zeller-, articsóka-, endíviafőzeléket készített, meg savanyú káposztafőzeléket csukával és osztrigával, sóskát frikandóval. Bornemisza Anna fejedelemasszony meg 1680-ban csak borsóból 16-féle receptet közöl a szakácskönyvében. És nem vastag csirizes rántással sűrítettek, hanem tejjel, tejföllel, tyúkmonnyal (tojással), a zöldség saját anyagával. Igaz, nem ismerték a bélszínrolót és a rántott parizert. De erről lemondanánk bármelyik korabeli főzelékre való boríték (feltét) kedvéért: „Ludláb sülve”, „csukamáj kolbász”, „bornyú kármonádli”, „rák kolbász”, „tüdő hurka”, „paréj kolbász”. Ami egyszerű zöldségfasírt.

Így múlik el a világ dicsősége. Nem kéne visszahozni?

 Vinkó József - ]]>www.valasz.hu
]]>
Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (711) Titkok és talányok (12) Kultúra (9) Autómánia (61) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Sport (729) Mondom a magamét (7652) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Mozaik (83) Heti lámpás (319) Vetítő (30) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2813) Nézőpont (1) Szépségápolás (15) Történelem (18) Flag gondolja (36) Belföld (11) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Tereb (146) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>