- 0
Egyből többfélét. A jelen gazdasági helyzetben a háztartás és az étkezés terén is szükség van az átgondolt cselekedetekre. Új mellékletünkkel megpróbáljuk ötletekkel, beszerzési lehetőségekkel és persze receptekkel könnyebbé tenni.
Elkezdődött az iskola. Mit csomagoljunk a gyerkőcöknek tízóraira, és uzsonnára. Ha már unjuk a szalámi-vaj- sajt kombót, akkor itt egy alternatíva, a házi krémsajt. Kenhetjük zsemlébe, kiflibe, az édes verziót pedig briósba.
Alap:
Hozzávalók:
90 dkg jó minőségű, zsíros tejföl
Agy nagy szűrőt vagy pároló edényt béleljünk ki sűrűszövésű anyaggal (pelenka, poló. stb.). Ebbe borítsuk bele a tejfölt, de ügyeljünk arra, hogy ne keverjük össze, mert akkor összetörik a tejföl. Én úgy szoktam csinálni, hogy egy vékony pengéjű késsel, keresztben csíkokra vágom. Ezt beleöntöm a szűrőbe, e tetejére visszahajtom a ruhát, és egy tányérral lesúlyozom, préselem. Tegyük az egészet egy tálba, had tudjon a lé kifolyni, és tegyük be a hűtőbe, 2-3 napra. Ha sok lé kifolyna, azt öntsük le alóla, ne álljon benne.
Ha kell, akkor a súlyt növelhetjük, általában a második nap végére már jó az állaga.
Készíthetjük ugyanezzel az eljárással tisztán joghurtból, vagy tejföl és a joghurt keverékéből.
Első: fűszeres sajtkrém
Hozzávalók:
Fél adag lecsepegtetett krémsajt
Fűszerkeverék (mexikói, Provanszi, olasz stb.)
Só, bors
Keverjük bele a fűszereket, sózzuk, és alaposan dolgozzuk össze, és egy fedeles edénykében, a hűtőben tároljuk.
Tipp és trükk: sütőben sült burgonyára kenve isteni vacsora, vagy ha lágyabbra hagyjuk, akkor jó mártogatós alap.
Második:
Hozzávalók:
Fél adag lecsepegtetett krémsajt
Porcukor, barnacukor
Keverjük ki a cukorral, és tetszés szerint ízesíthetjük tovább.
Tipp és trükk: Kenhetjük kekszre, és ültessünk a tetejére egy szem szőlőt, vagy egy kis kanál eperdzsemet. Kapható édes kenyér/tejes-cukros briós az üzletekben, arra kenve egy könnyű vacsora része lehet.
Jó étvágyat hozzá!
Max
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja