Ma 2024 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
4df51c0cd12aebf691a9eca13b042c9a.jpg

Egyből többfélét: Bagett egyszerűen

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egyből többfélét. A jelen gazdasági helyzetben a háztartás és az étkezés terén is szükség van az átgondolt cselekedetekre. Új mellékletünkkel megpróbáljuk ötletekkel, beszerzési lehetőségekkel és persze receptekkel könnyebbé tenni.

Imádom a langyos ropopgós bagetteket, de mindig nagy munkának tartottam a megformázását. Ezzel a módszerrel viszont könnyen elkészíthető otthol is a bagett. 

Bagett alaptészta:
 
Hozzávalók:
 
2 ek (olíva) olaj
1 ek 10%-os ecet
2 dkg cukor
3 dkg friss élesztő (vagy 11 gr szárított)
3,8 dl langyos víz
 
10 dkg rétes liszt
10 dkg rozsliszt
56 dkg sima liszt
1 ek zsíros tejpor (elhagyható)
 
2 tk só
 
A szóráshoz búzadara, a kenéséhez tej
 
 
A kenyérsütő gép tartályába rakom az ecetet, olajat, cukrot, élesztőt, a vizet és a szitált liszteket. A tetejére szórom a sót, és elindítom a tészta programot.
Amikor végzett a dagasztással, kikapcsolom a gépet, és kiveszem a tartályt. Egy mélyebb tepsibe konyharuhát terítek, megszórom búzadarával, és erre fektetem a tésztát. Hagyom kelni kb. egy órát, majd lisztezett nyújtólapra terítem, és éles késsel széles csíkokat vágok. Ebből a tészta mennyiségből én 8-10 bagettet hozok ki. A csíkokat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, megkenem tejjel és 180 c-on szép pirosra, sütöm. Mielőtt teljesen megsülne, kiveszem, újra megkenem, és még visszateszem 3-4 percre.
 
Tipp és trükk: langyosan egy kis sózott vajjal isteni vacsora, vagy egy pohár jó borhoz törni egy falatot.
 
Diós-rozsos bagett
 
Hozzávalók:
 
2 ek (olíva) olaj
1 ek 10%-os ecet
2 dkg cukor
3 dkg friss élesztő (vagy 11 gr szárított)
3,8 dl langyos víz
 
10 dkg rétes liszt
10 dkg rozsliszt
56 dkg sima liszt
 
2 tk só
 
2 marék, kb. 15 dkg durvára vágott dió
A szóráshoz búzadara, a kenéséhez tej
 
 
A kenyérsütő gép tartályába rakom az ecetet, olajat, cukrot, élesztőt, a vizet és a szitált liszteket. A tetejére szórom a sót, és elindítom a tészta programot. Ez a program az én gépemen 1 óra 50 perc. Tudom hogy az 1 ó 35. perc körül kezd dagasztani, és 1 ó 05-kor végez. Tehát kb. 30 percet, dolgozik, így a diót a dagasztás megkezdése után 20. percben szórom a tésztára. Így a karok nem darálják össze, érezhető lesz a tésztában a dió darabkák.
Amikor végzett a dagasztással, kikapcsolom a gépet, és kiveszem a tartályt. Egy mélyebb tepsibe konyharuhát terítek, megszórom búzadarával, és erre fektetem a tésztát. Hagyom kelni kb. egy órát, majd lisztezett nyújtólapra terítem, és éles késsel széles csíkokat vágok. Ebből a tészta mennyiségből én 8-10 bagettet hozok ki. A csíkokat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, megkenem tejjel és 180 c-on szép pirosra, sütöm. Mielőtt teljesen megsülne, kiveszem, újra megkenem, és még visszateszem 3-4 percre.
 
 
Tipp és trükk: a dió helyett rakhatunk bele olíva bogyót, mazsolát vagy szárított paradicsomot. Ideális kenegetős krémekhez, salátákhoz, sajthoz és gyümölcshöz.
 
Jó étvágyat hozzá!
 
 
Max
]]>http://maxkonyhaja.blogspot.com/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

 

 
 
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Mondom a magamét (7546) Belföld (10) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Kultúra (7) Gazdaság (705) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Tereb (146) Sport (729) Gasztronómia (539) Történelem (18) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Heti lámpás (312) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2788)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>