Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
354b068e5a71db83e5145d5680f18e9a.jpg

Max konyhája - Körte torta (ál Tarte Tatin)

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Biztosan sokan ismerik a Tarte Tatin-t, vagy legalábbis hallottak a Tatin nővérek tévedésből elkövetett csoda tortájáról.

„A Tatin-torta Lamotte-Beuvron-ban született a Hotel Tatin nevű takaros és főztjéről már az 1870-es években elhíresült is szállodába, ahol apjuk, Jean Tatin 1888-as megboldogulása után két leánya, a negyvenes, illetve ötvenes éveiben járó Caroline és Stephanie vette át a kormányrudat meg a habverőt. Nos, velük esett meg az a malőr, hogy egyik alkalommal Stephanie véletlenül fordítva tette be a sütőbe a tortát – alma alul, tészta fent. A vészhelyzetet valószínűleg Caroline menedzselte, aki kifordította formájából a tortát, talpára állította és merészen feltálalta. A lelkes ovációt teljes egyetértésben aratták le, s azóta tarte Tatin úgy belopta nevüket az örökkévalóságba, mint Alexandre Dumas-ét A három testőr.”

 
 
Az eredeti receptben omlós linzer tésztát és almát használtak, de minden kemény húsú gyümölccsel megállja a helyét. Ez a teljesen átszabott, ám de roppant egyszerű verzió is mennyei. Egyszerű, gyorsan elkészíthető és nem utolsó sorban kevés alkatrészből áll.
 
Hozzávalók:
 
8 dkg vaj
8 dkg cukor
4-5 kemény húsú körte
 
1 cs (8g) vaníliás cukor a szóráshoz
 
25 dkg leveles tészta
 
 
 
A körtéket meghámozom, kivágom a magházát, és egy papírtörlőre teszem, hogy feligya a fölösleges nedvességet. A barnulás ellen nem kell kezelni, mert úgy is meg karamellizáljuk.
Egy 25 cm-es sütőben is használható serpenyőben kis energián, megolvasztjuk a vajat. Megszórjuk a cukorral és barnára karamellizáljuk. A körte szeleteket szépen elhelyezzük a serpenyőben, és egy kicsit megrázva bevonjuk a karamellel. Elzárjuk az energiát, megszórjuk a vaníliás cukorral, és félre tesszük egy kicsit hűlni.
A sütőt előmelegítjük 180 c˚-ra. A tésztát kinyújtjuk egy kb. 30 x 30 cm-es lapnak. Egy nagyobb serpenyőt használva mintának, kör alakúra vágjuk.
A tésztát a körte tetejére igazítjuk, oldalt alaposan benyomkodjuk a körte mellé, és egy tűvel megböködjük a közepét.
Az előmelegített sütőben 30-35 perc alatt, szép pirosra sütjük. Ha megsült, óvatosan kivesszük a forró serpenyőt, és egy határozott mozdulattal a tálaló tányérra fordítjuk.
 
 
 
Pár gondolat még a fogyasztásával kapcsolatban:
 
„A Tatin-torta titka minden bizonnyal az egyszerűségében rejlik, de van egy-két szabály, ami az eltelt évszázad során kialakult körülötte: csakis langyosan – és nem forrón! – szabad fogyasztani. Aki hidegen eszi, azt ki fogják nézni a jobb párizsi körökből, s emiatt csak magára vethet.
A franciák szemében a kulináris póriasság másik nagy bizonyítéka, ha valaki a Tatin-tortát angolosan, tejszínhabbal kívánja eszegetni. Ez az édesség ugyanis legfeljebb a vaníliafagylaltot tűri meg maga mellett, s ha valaki kellően gasztrosznob, akkor azt bourbonvaníliából kéri.”
 
 
 
 
 
Jó étvágyat hozzá!
 
 
Max

]]>http://maxkonyhaja.blogspot.com/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (709) Vetítő (30) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7603) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Tereb (146) Egészség (50) Kultúra (9) Flag gondolja (36) Politika (1582) Autómánia (61) Nézőpont (1) Történelem (18) Heti lámpás (313) Titkok és talányok (12) Sport (729) Életmód (1) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2804) Belföld (11) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>