Ma 2024 február 22. Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.
78d0a9efbe1ac7ffbd2940b6b6ec463f.jpg

A gasztronómia megcsúfolása

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ha valaki kíváncsi rá, hogy (húsz évvel a rendszerváltás után) hol tart a magyar gasztrokultúra, elég, ha bekapcsolja a televíziót.

A Hal a tortán című "vendégváró valóságshow" (TV2), illetve a Vacsoracsata nevű "gasztro reality" (RTL Klub) felér egy szociológiai tanulmánnyal. A magyar kulinária helyzetéről ennél pontosabb látlelet még nem született: mintha a szerkesztők a posztkádári korszak kulturálatlanságát, ízléstelenségét akarnák dokumentálni. Még az odakozmált lecsó szaga is érződik.

Brillat-Savarin, a zseniális gasztrofilozófus óta tudjuk, hogy minden társadalomnak olyan a konyhaművészete, amilyet megérdemel. És olyanok a "sztárjai" is. A mieink nemcsak főzni nem tudnak, de teríteni és viselkedni sem. Miközben szerencsésebb országokban Gordon Ramsay, Alain Ducasse vagy Paul Bocuse tanítja főzni a nézőket, ide haza Győzike és felesége, Liptai Claudia és Majka a "sztárszakács". Nálunk poén, hogy Karafiáth Orsolya nem tudja, mi a koriander, hogy Zámbó Árpynak a római köményről (kumin) legfeljebb Kumin Viktória műsorvezető jut eszébe, mi humorosnak tartjuk, hogy Váczi Gergő összekeveri a karalábét a zellerrel, s hogy az Újházy tyúkhúsleves tálalásakor a "konyhaművészek" azt hiszik, hogy Újházy Ede csibefajta.


De még ha csak erről lenne szó! Az ember keresi a szavakat, hogy az ízlés határain belül tudósíthasson arról, amit lát. Hargitai Bea címlaplány szeretné leborotválni a libacomb szőrét. Gesztesi Károly sajtkéssel irdalja a húst, a Soma nevű Mamagésa beleöklendezik Benkő lantművész busájába, Fekete László erőművész pedig a markába köp, mielőtt a tepsibe szórja a húst. Ganxsta Zolee visszateszi a fazékba a földre esett zöldséget, a nemzet börtönviselt Cinije pedig sápadt paprikás krumplijában azt a virslit tálalja fel, amibe macskája belerágott. A magyar celeb kézzel eszik (mint a középkori várurak), a halkést nem ismeri (vagy nem használja), vacsora közben a fogát piszkálja, és kávéscsészéből hörpöli a pálinkát.

Ezt nevezik "szakácsművészetnek" a TV2 honlapján: "A műsorban mindennap más alkalmi séf kápráztatja el konyhaművészetével társait." Puff neki!

Ilyen "káprázatos" séf Fekete Pákó, a nigériai Didikirály, aki már bizonyította gasztronómiai képességeit, hiszen csokikukit adott ajándékba a meghökkent Havas "Tanár Úrnak". Pákó igazi Made in Hungary sztár, s fényesen megél abból, hogy "nem kell dolgoz, nem kell tanul, elég, ha ember töri matyar, töri övé autó". Miért ne főzhetne "matyar tévébe bele"? Hasonlóan kavarja a mártást Schobert Norbert, a kövér rendőrből lett sovány fitneszguru (a halsli és a halizer, hallisztből készült virsli, illetve parizer feltalálója) is. Az ő receptje roppant egyszerű: az unalmas főzős műsor alatt a nézők degeszre tömik magukat Norbi termékekkel, majd másnap megveszik az Update atyjának Titok című könyvét, hogy fogyókúrázzanak. De megmarkolta a fakanalat (és a félmilliós gázsit) Benkő lantművész úr is, aki "szabados" viselkedése mellett (többek között) igénytelenségéről és levesbe lógó hüvelykujjáról híresült el.

A televíziós műfajmoslékot figyelve az ember megdöbben: tényleg itt tart a magyar gasztrokultúra? Így élnek a hazai hírességek? Ezt nézi naponta másfél millió ember? Vagy ez csak átverés, nem is főzőműsor, hanem kukkolóshow? Attól még miért ne lehetne főzni tanítani a nézőket? A narrátor az egyik adásban "egy Dante nevű" szakácsot idéz: "Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!" Mi azzal már régóta felhagytunk. Nekünk már csak a kereskedelmi tévék műsorkészítési krédója jár az eszünkben: "Szórakoztató műsor az, amiben a pelyvát gondosan szétválogatjuk a búzától, majd adásba küldjük." De mi köze mindennek a gasztronómiához?

Vinkó József, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7420) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Egészség (50) Jobbegyenes (2761) Történelem (17) Autómánia (61) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Sport (729) Heti lámpás (305) Irodalmi kávéház (535) Belföld (10) Tv fotel (65) Mozaik (83) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1309) Mozi világ (440) Kultúra (6) Gazdaság (698) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>