Ma 2024 június 16. Jusztin napja van. Holnap Laura, Alida napja lesz.
788a10e3bafbe301707b706a1bcbc4dd.jpg

Mesebeli Afrika - Elton John Marokkóba tart: nem fogadják szívesen

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A pár nap múlva (május 21. és 29. között) megrendezésre kerülő rabati Mawazine világzenei-fesztivál egyik fő sztárvendégének, Elton Johnnak a meghívása hihetetlen feszültségeket generált Marokkóban.

Az iszlám államvallású ország legnagyobb ellenzéki pártja,  az Igazság és Fejlődés Pártjának (PJD) vezetője, Mustapha Ramid néhány hete felszólította a szervezőket a meleg énekes fellépésének lemondására és pártja egésze sajtónyilatkozatban tiltakozott Elton John megjelenése ellen, amely szerintük a homoszexuális aberrációt népszerűsítené az országban.

Ahogy Ramid kiemelte, nem a művész személyével, hanem az általa képviselt képpel van problémájuk, amelyet általánosságban a konzervatív marokkóiak többsége is előítélettel kezel. A párt még előterjesztést is benyújtott a marokkói parlament elé az ügyben, eredménytelenül. Azt mondhatnánk, hogy szokatlan a dolog, de nem így van, egyrészt ismerjük az iszlám konzervatívok homoszexualitással szembeni nézeteit, továbbá az elmúlt hónapokban több országban is komoly tüntetések voltak Elton John ellen (pl. Mexikó, Egyiptom), volt, ahol rendőröknek kellett megvédeniük a feldühödött emberektől (a május 18.-i közel-keleti turnéját is iszlámellenes nyilatkozatai miatt kellett lemondania).

Persze nem csak az iszlám vallás követői között szerzett már “barátokat” furcsa nyilatkozataival és viselkedésével, februárban egy interjúban Jézust is melegnek nevezte, miközben világnézeteit ecsetelte nagy bőszen. A marokkói melegek egyesületének elnöke, Samir Barkashi persze kijelentette, hogy ő és a marokkói homoszexuálisok mindent megtesznek Elton John fellépéséért és alig várják már a találkozást egyik példaképükkel, akinek koncertjét fontos győzelemnek érzik a teljes elismerésért vívott harcukban. Az elmúlt két hétben további szervezetek és vallási vezetők szólították fel a szervezőket Elton John koncertjének visszamondására, de a főszervező és fesztiváligazgató, Aziz Daki szerint a koncert megrendezésre kerül.

Daki szerint Elton John az egyik legnagyszerűbb előadó a világon és ezért hívták meg, magánélete egyáltalán nem érdekli őket. A Mohammed király védnökségével megrendezendő fesztiválon Julio Iglesias mellett például Carlos Santana, a brit Mika, vagy a libanoni Elissa is fel fog lépni és a marokkói liberális nézeteket vallók szerint a Mawazine csak egy újabb lépés a modernizáció és a civilizált világhoz tartozás felé tartó úton, és  ezért óriási visszalépés lenne engedni a konzervatív muszlimok kérésének, akik egyébként később már az egész fesztivált támadták, amely szerintük a szexuális szabadosságot, alkohol- és drogfogyasztást népszerűsíti, arcul csapva az iszlám vallás értékrendjét.

Az egyik népszerű marokkói blog körképe szerint az ország fiataljai körében egyáltalán nincs negatív képe az énekesnek és a fesztiválnak sem, ugyanis a többség szerint magát Elton Johnt sem ismerik túl sokan az országban (ez elég hihetőnek hangzik), akik pedig ismerik, azok is csak a zenéjét, szexuális beállítottságát egyáltalán nem.

]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (711) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7652) Nagyvilág (1310) Vetítő (30) Belföld (11) Politika (1582) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Heti lámpás (319) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Flag gondolja (36) Életmód (1) Mozaik (83) Tv fotel (65) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Mozi világ (440) Sport (729) Autómánia (61) Kultúra (9) Jobbegyenes (2813) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>