Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
9edd415623f43e6f8d0474ebe1641ff5.jpg

Miért zokog Amerika Clint Eastwood Amerikai mesterlövészén?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Szem nem marad szárazon a mozikban. Felcsendül az ll Silenzio, lengenek az amerikai zászlók, az iraki háború amerikai mesterlövészét katonai tiszteletadással temetik Clint Eastwood új filmje, az Amerikai mesterlövész zárójelenetében.

Az emberek tódulnak a mozikba, csak az első hétvégén rekordösszegű, 107 millió dolláros bevételt hozott a produkció. A háborús akciófilm, érzelmes családi dráma azonban  több, mint filmsiker. Kulturális jelenség, amiről mindenkinek véleménye van.

A fergeteges közönségsiker pedig sokat mond el az amerikaiak a hazaszeretetéről, önfeláldozásáról, heroizmusáról, és ha nem is a háború, de a katonákhoz való viszonyáról. 

Magyar vendégem nemrég csodálkozva említette, hogy a repülőn külön köszöntötték a gépen utazó katonákat. Az ittenieknek ez nem meglepetés, hiszen mindenhol igyekeznek a kedvükbe járni. Nincs olyan nagy sportesemény, nincs olyan ünnepség, ahol ne emlékeznének meg róluk. Ma a hadsereget tisztelni kell. Még a balliberális pacifisták is legfeljebb odáig merészkednek, hogy autójukra az „Ellenzem a háborút, de támogatom a csapatokat” matricát ragasztják.

Egészen más idők járnak, mint a 60-as, 70-es években, amikor a vietnami háború elleni tüntetések voltak napirenden. (Igaz, abban az időben kötelező volt a katonai szolgálat, így a behívó mindenkit fenyegetett.) Akkoriban a hazatérő  katonákat leköpdösték, megvetették. És maguk a veteránok is elítélték a háborút. A jelenlegi külügyminiszter, egykori vietnami harcos, John Kerry sokad magával a Kapitólium falához vágta a kitüntetését.

Szeptember 11-e óta azonban sok mindent megváltoztatott. Már nem ütközik komoly ellenállásba egy-egy háború vagy amerikai beavatkozás. Bár egyéni kegyetlenkedéseket jelentenek a frontról, de a hadsereget hősi mítosz övezi. Mivel a kötelező szolgálatot rég eltörölték, katonának a társadalmi felemelkedést a hadseregtől remélő szegények, a „macho man”-ek, a “tough guy”-ok , valamint azok mennek, akik szent kötelességnek tartják a haza védelmét. Ilyen kirakatkatona volt az afgán fronton meghalt futballista, Patt Tillman, aki milliós sztárgázsiról mondott le, hogy a hazáját szolgálhassa.

Az amerikaiak nagy többsége nem moralizál, nem látja át a bonyolult a világpolitikát, a háborús sakkjátszmákat, elhiszi, hogy messze távolban is hazájuk, a legnagyszerűbb ország védelméért harcolnak katonáik a gonosz ellen. Ahogy a filmben is elhangzik, jobb, ha Irakban állítják meg őket, mintha amerikai földön kellene megküzdeni velük.   

Bradley Cooper, az Amerikai mesterlövész címszereplője milliók véleményét fogalmazta meg videoüzenetében: „Köszönjük a hazáért tett szolgálatukat. Önöknek köszönhetjük szabadságunkat”.   

Az iraki háborúról már számos alkotás készült, sokkal jobbak is, mint az Amerikai mesterlövész, de a konzervatív beállítottságú Clint Eastwood olyasmit vitt filmre, ami nem a keleti és nyugati parti – New York, San Francisco, Hollywood –  liberális elitnek, hanem a hagyományőrző, Isten–haza–család hármasában hívő középső és déli államoknak szól. Itt a film megtekintése demonstratív kiállás. Nem véletlen, hogy a legtöbben Texasban, Arizonában, Oklahomában nézték meg Clint Eastwood moziját. A jobboldali populista Sarah Palin szerint „a hollywoodi baloldaliak egy amerikai szabadságharcos sírjára köpnek, amikor a filmet bírálják.”   

A film amerikai kritikai fogadtatása nagyon vegyes. Háborús propaganda, a háború dicsőítése – állítják sokan. De akadnak, akik a háború borzalmait, személyiségtorzító hatásait is látják benne.

A film 6 Oscar-jelölést kapott, köztük a legjobb film kategóriában is.

Balla Eszter - ]]>www.valasz.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Tereb (146) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (36) Heti lámpás (312) Belföld (10) Autómánia (61) Jobbegyenes (2788) Tv fotel (65) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Nézőpont (1) Gazdaság (705) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1310) Sport (729) Mondom a magamét (7546) Vetítő (30) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Kultúra (7) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>