Ma 2024 február 21. Eleonóra napja van. Holnap Gerzson napja lesz.
bf11063c8f0d24e8f1b55f95efcd709a.jpg

James Bond 50 éve őfelsége szolgálatában

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Fél évszázada tűnt fel először a legbritebb brit titkos ügynök, igaz egy skót színész, Sean Connery alakjában. A mozi kasszasiker lett, megalapozta az akciófilm műfaját, és a széria mai napig hihetetlen népszerűségnek örvend.

Szörnyű, egyszerűen szörnyű – nyilatkozta éppen ötven évvel ezelőtt, 1962. október 5-én este a Dr. No londoni Piccadilly Circus-beli vetítését követően Ian Fleming, James Bond kiötlője. Igaz, Fleming eredetileg már azzal sem értett egyet, hogy a legbritebb brit titkos ügynököt egy skót, Sean Connery játssza, Dr. No szerepében pedig szívesebben látta volna unokatestvérét, Christopher Leet, aki akkortájt épp Drakulaként volt ismert a rajongók körében.

Fleming véleményét kevesen osztották, így az 1962-es első Bond-mozi hatalmas kasszasiker lett, és azonnali világhírt hozott a „franchise” számára. Az elmúlt ötven évben 23 mozifilmben szerepelt a 007-es ügynök, összesen hat színész játszotta–játszhatta el eddig Bondot. Az első 007-es Connery londoni kollégája, Roger Moore is hétszer bújt Ian Fleming figurájának bőrébe, George Lazenbynek és Timothy Daltonnak kevesebb jutott, annál nagyobb sikere volt viszont a szériába az 1990-es évek közepén új életet lehelő Pierce Brosnannek. Az utóbbi években Daniel Craig alakította a vásznon a brit hírszerzés hősét, akinek a Skyfall lesz a harmadik Bond-alakítása. Roger Moore szerint amúgy elődje, Sean Connery volt köztük a legjobb, de „Daniel Craig is fantasztikus színész”, és olyan 007-es, amelyet a modern kor megkövetel.

A James Bond hatvanas évek eleji sikerét mindenekelőtt egy új műfaj, az akciófilm megteremtőjeként érte el, Fleming hősének mozis kalandjai egy új tömegfilmes irányzatot indítottak el. A moziuniverzum már korábban is a mindenkori jó és rossz harcáról szólt, mindezt viszont sosem látott eleganciával és a hidegháborús paranoiától elválaszthatatlanul tette a James Bond, amely a bűnügyi cselekmény mellett mindenekelőtt az akciójelenetek látványosságával és nagy számával hívta fel magára a figyelmet. Az évek során Bond valóságos stílust teremtett, amelyet maga is folyamatosan formált: a titkos ügynökkel egybeforrt az öltönyös elegancia, a száraz Martini, a legmodernebb sportkocsik bemutatása. A ledéren öltözködő femme fatale-ok, valamint a filmek különleges főcímdalai egyaránt a korok legtrendibb divatját képviselik, öldöklő harc folyik értük színésznők és zenekarok között. James Bond határozta meg az utána következő évtizedek akciófilmjeinek stílusjegyeit, csakúgy mint a kémfilmek és paranoiafilmek tematikáját. S bár idővel változtak a Bondot alakító színészek és a peresztrojkával eltolódtak a hangsúlyok a Szovjetunióról, a 007-es olyan univerzális akcióhősképet testesít meg, amelynek minden korban megvan az üzenete a közönség számára. Manapság a nemzetközi terrorizmus ellen veszi fel a harcot a 007-es, a cél pedig a Föld vízkészletének és ásványkincseinek megmentése.

Az eddigi Bond-filmek jócskán négymilliárd dollár feletti bevételt hoztak a jegypénztáraknál, így a James Bond tekinthető a mozitörténelem legjövedelmezőbb sorozatának. Az első epizód még csak 1 millió dollárba került, és 60 millió dolláros mozibevételt ért el 1962-ben, a lóhalálában elkészített második rész 1963-ban már kétszer annyiból készült, és 79 milliót kaszált.

Most, az ötvenéves évforduló alkalmából világszerte ünneplik a Bond-szériát: New Yorkban, a MoMában retrospektív filmvetítésekkel készülnek, Los Angelesben az Akadémia szervezésében Music of Bond Nightot tartanak. Angliában a Christie’s aukciósház karitatív céllal James Bond-relikviákat árverez el, Szingapúrban az egyik legtekintélyesebb felhőkarcoló, a Marina Bay Sands egy ötvenéves jubileumi Bond-logót vetít ki. Belgiumban, Dél-Afrikában különböző csoportok és munkahelyi csapatok fognak össze és öltöznek Bond-stílusú ruhákba és szmokingba. Ausztráliában, Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában, Indiában, Japánban, Lettországban, Mexikóban, Oroszországban és Svájcban pedig különböző fesztiválokon vetítik majd az Everything or Nothing (Mindent vagy semmit) című egész estés dokumentumfilmet.

A 23. Bond-film, a Skyfall világpremierjét október 23-án tartják Londonban, azt követően pedig a világ legtöbb országában, így Magyarországon is 26-ától lesz látható Sam Mendes rendezése.

thy - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Sport (729) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Belföld (10) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Gazdaság (698) Heti lámpás (304) Mozaik (83) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2760) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (535) Kultúra (6) Egészség (50) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1309) Tereb (146) Mondom a magamét (7417) Történelem (17)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>