Ma 2021 június 14. Vazul napja van. Holnap Jolán, Vid napja lesz.
Matteo Salvini: Büszke vagyok, hogy megvédtem Európát!

Matteo Salvini: Büszke vagyok, hogy megvédtem Európát!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Ez igen Matteo, bravó!

A cataniai Bicocca börtön maffiaperekre fenntartott bunker-tárgyalótermében ]]>folytatódott szombaton]]> az úgynevezett Gregoretti-ügy tárgyalása, amelynek fő vádlottja Matteo Salvini korábbi belügyminiszter, aki 2019 júliusában öt napig nem engedélyezte a Gregoretti katonai hajóval érkezett migránscsoport partra szállását, és a vád szerint ezzel életeket sodort veszélybe. A zárt ajtók mögött zajló tárgyalás nem hozott váratlan fordulatokat, az olasz sajtóban ugyanakkor nagy visszhangot kapott, hogy az értesülések szerint Danilo Toninelli, a kikötőkért felelős volt közlekedési és infrastrukturális miniszter Salvini védőügyvédjének szinte összes kérdésére csak annyit felelt: nem emlékszem. Az október 3-án indított előzetes eljárás újabb fordulóján Giuseppe Contét is várták volna tanúként Cataniába, a miniszterelnök ugyanakkor azt kérte, a bíró a kormánypalotában hallgassa meg őt, amire valószínűleg jövőre fog sor kerülni, tovább húzva ezzel az előzetes eljárást.

Salvini a meghallgatást követő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: felelősséget vállal a belügyminiszterként hozott döntéseiért.

– Büszke vagyok, hogy megvédtem Olaszországot és Európát, életeket mentettem meg, tiszteletben tartottam a nemzeti és nemzetközi jogszabályokat

 

– jelentette ki. Hozzátette: belügyminisztersége alatt, 2018 és 2019 nyarán sikerült majdnem lenullázni a veszélyes tengeri migrációs útvonalon meghaltak számát, és nyolcvan százalékkal csökkentek az érkezések.

A távirati iroda szerint abszurdnak nevezte, hogy a maffiaperekre fenntartott bírósági bunkerteremben kell most védekeznie, miközben még az ügyészség is elvetette a vele szembeni vádemelést, úgy ítélve meg, hogy miniszterként a kormány által közösen hozott intézkedések szerint cselekedett. Elmondta azt is, hogy egyedül a civil szervezetek szorgalmazzák a vádemelést.

Salvini védőügyvédje, Giulia Bongiorno elmondta, hogy részletes dokumentációt nyújtottak be a bíróságra az első Conte-kormány migránshajókat érintő döntéseiről.

– Ezek bizonyítják, hogy a bevándorlásellenes Liga vezetője nem önkényesen tartóztatta fel az illegális bevándorlókkal teli hajókat, hanem kormánya döntéseit követte

– jelentette ki.

Salvini ]]>az Il Giornale című jobboldali lap tudósítása szerint]]> arról is beszélt: a jobbközép koalíció egységesebb, mint valaha, és ha a kormány megbukik, ahelyett, hogy egységet mutatna a parlamentben, akkor előre hozott választásokra van szükség. Giuseppe Conte az ANSA olasz hírügynökség szerint múlt pénteken beszélt arról, hogy csak akkor marad a miniszterelnöki székben, ha a kormánykoalíciót alkotó összes párt támogatásával rendelkezik.

Kijelentésének előzménye, hogy a kormánykoalíció legkisebb pártját, a centrista Italia Vivát (IV) vezető Matteo Renzi volt kormányfő azzal fenyegetőzött: megvonja a támogatást Contétól, amiért a kormányfő azt tervezi, hogy külön munkacsoportot hoz létre annak a 13,5 milliárd eurós támogatásnak a kezelésére, amelyet Olaszország az Európai Unió helyreállítási alapjából kap. Renzi szerint amennyiben az uniós forrásokkal egy külön munkacsoport foglalkozna, fennállna annak a lehetősége, hogy a parlament „félreszorul”, azaz a döntés joga kiesik a hatásköre alól.

Salvini arról is beszélt: sürgető lenne mihamarabb megtartani a választásokat, erre azonban csak akkor van mód, ha véget ért a jelenlegi járványhelyzet. Mint fogalmazott:

a jelenlegi egészségügyi helyzetben, betegekkel teli kórházakkal nehéz februárban vagy márciusban választásokat elképzelni, ezért a voksolást a vészhelyzet elmúlása után kell megtartani.

Hozzátette ugyanakkor: a stabilitás és az európai gazdasági helyreállítási források minél megfelelőbb felhasználása érdekében nemzeti egységprogramra van szükség, ezért kész egyeztetni Giuseppe Conte kormányfővel is.

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Egészség (50) Belföld (6) Történelem (14) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Autómánia (61) Jobbegyenes (2046) Heti lámpás (255) Politika (1578) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Tereb (138) Nagyvilág (1456) Szépségápolás (15) Gazdaság (657) Vetítő (30) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (504) Mondom a magamét (5363)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>