Ma 2022 július 05. Emese, Sarolta napja van. Holnap Csaba napja lesz.
A társadalom fizette ki Gyurcsányék számláját

A társadalom fizette ki Gyurcsányék számláját

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Minden DK-s figyelmébe!

A veszélybe került munkahelyek után fizetendő közterhek elengedése, az adóbefizetési határidők eltolása, a végrehajtások és a felszámolások elhalasztása, a rezsi- és a lakáshitel-törlesztések felfüggesztése – ezekkel az intézkedésekkel orvosolná Gyurcsány Ferenc (képünkön) pártja azokat a nehézségeket, amelyeket a koronavírus-járvány okoz. Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke tegnap azt is mondta: szerintük – első körben – az állami kommunikációra szánt 150 milliárd forintos keret átcsoportosítása adhatná a gazdaságvédő lépések fedezetét.

Az ellenzéki párt javaslatai több ok miatt is figyelemre méltók. Egyrészt azért, mert igen nagyvonalúak, költségvetési hatásuk minden bizonnyal messze túlmutatna a megnevezett 150 milliárd forinton. Másrészt azért, mert Gyurcsány Ferenc még miniszterelnökként és akkori pártja még kormánypártként egészen más utat választott az aktuális, vagyis a 2008-as gazdasági visszaesés hatásainak kezelésekor.

A DK mai elnöke 2009 februárjában mint kormányfő jelentett be brutális megszorítócsomagot, amelyet a következő hónapokban – ahogy arról a korabeli híradások részletesen beszámoltak – újabb megszorítótervek, lépések követtek, immár Bajnai Gordon miniszterelnöksége mellett. Az intézkedések a társadalom egészét súlyosan érintették: jelentősen emelkedett az áfa és a jövedéki adó, s bár csökkent a járulék, a korábbi különadók jórészt beépültek az általános szabályok közé. Ezek mellett megszüntették a 13. havi nyugdíjat, megemelték a nyugdíjkorhatárt és az úgynevezett svájci indexálás kiiktatásával átalakították a nyugdíjszámítási módszert, de korlátozásokat vezettek be a közszférában is. A megszorítások sorát az általános, országos ingatlanadó bevezetése tette teljessé, ez az elvonás azonban az Alkotmánybíróság megsemmisítő döntése miatt 2010-ben már nem válhatott a hazai adórendszer részévé.

Pár hónap múlva – a kormányváltás után – Orbán Viktor miniszterelnök is tartott egy beszédet a képviselőházban, az ott bejelentett intézkedések szintén a válság kártételeinek kezelését, a gazdaság talpra állítását tűzték ki célul. Az akkor közölt 29 pont között olyan utóbb emblematikussá vált kormányzati lépések szerepeltek, mint az egykulcsos személyi jövedelemadózás kialakítása, a nagy összegű gyermekkedvezmények bevezetése, a pálinkafőzés adómentessé tétele, a bankadó beiktatása, a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása, az óriási végkielégítések adójának törvénybe foglalása, a rezsidíjak megfékezése vagy az illetékmentes öröklés, ajándékozás kiterjesztése.

Jakubász Tamás - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Flag gondolja (33) Történelem (15) Heti lámpás (260) Jobbegyenes (2348) Mondom a magamét (6161) Sport (729) Belföld (8) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Gazdaság (665) Nagyvilág (1465) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Autómánia (61) Egészség (50) Életmód (1) Kultúra (6) Tereb (141) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (513) Gasztronómia (539) Politika (1581) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>