Ma 2022 augusztus 18. Ilona napja van. Holnap Huba napja lesz.
Ezer dollárt kapna mindenki

Ezer dollárt kapna mindenki

Flag

Szöveg méret

1
Átlag: 1 (1 szavazat)
A Trump-kormány gigantikus élénkítőcsomagot tervez.

Az amerikai kormány ezermilliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot terjesztett a kongresszus elé; ez várhatóan ezer dollárnyi (318 ezer forint) egyszeri juttatást is tartalmaz minden felnőtt állampolgár számára a koronavírus-járvány negatív következményeinek enyhítésére. Közben száz fölé emelkedett a járvány halálos áldozatainak a száma az Egyesült Államokban. Az előválasztások háttérbe szorulnak, de Joe Biden tovább növelte előnyét Bernie Sandersszel szemben.

Immár az Egyesült Államok mind az ötven államára kiterjedt a koronavírus-fertőzés, az ismert esetek száma meghaladja a 6400-at, s több mint százan haltak már meg a kórban. Több millió amerikai hagyta abba a munkát és az iskolát és kényszerült otthon maradni. A legtöbb fertőzést New York, Washington és Kalifornia államból jelentették. Míg tegnap a 8,5 milliós New Yorkban még fontolgatták a kijárási tilalom bevezetését, addig a San Francisco-i-öböl 6,7 millió lakosának már elrendelték ezt két hétre. Minden nem alapvető szolgáltatóegységet és boltot bezárnak, kivéve a marihuána-árusító helyeket, mivel az orvosi kannabisz arrafelé fontos gyógyszernek számít az egészségügyi hatóság szerint.

Regisztrálták eközben a járvány első halottjait Kentuckyban és Illinois-ban is. Washington államban már 52-en haltak meg, a kormányzó 200 millió dollárt különített el a vírus elleni harcra, miközben Kalifornia egymilliárd, Georgia pedig százmillió dollárt adott e célra. New Jerseyben összeomlott a munkanélkülieket nyilvántartó informatikai rendszer, Minnesotában pedig bezár az Egyesült Államok legnagyobb bevásárlóközpontja, a Mall of Amerika.

Mike Pence alelnök kilátásba helyezte, hogy a kormány megbízza a hadsereget, hozzon létre tábori kórházakat a vírus által leginkább sújtott térségekben arra az esetre, ha az egyes kormányzók kérik. A Reuters és az Ipsos közös felmérése szerint az amerikaiak mintegy fele azt akarja, hogy a kormány agresszívebben lépjen fel a járvány terjedésének megfékezése érdekében: tiltsa be a nyilvános összejöveteleket, állítsa le a külföldi légi járatokat. Az elmúlt néhány napban élesen változott Donald Trump elnök retorikája a Covid-19-cel kapcsolatban. Kezdetben lebecsülte a fenyegetést, most azonban már gyors cselekvést sürget a gazdasági és emberi károk enyhítésére.

Az intézkedések keretében a kormány Trump kezdeményezésére ezermilliárd dollár értékű gazdaságélénkítő csomagot jelentett be, benne egy 50 milliárd dolláros kedvezményes támogatással az amerikai légitársaságok kárenyhítésére. Szerepel benne olyan elképzelés is, amely szerint minden amerikai felnőtt ezer dollár (318 ezer forint) egyszeri juttatásban részesülne – kivéve a magas jövedelműeket. Trump javaslatát a demokrata párti törvényhozók elvetették, és inkább a munkanélküli segély összegének megemelését, a hosszabb ideig tartó fizetett betegszabadságot és az élelmiszerjegyre jogosultak körének bővítését szorgalmazzák.

Steven Mnuchin pénzügyminiszter az MTI szerint azt mondta: a kormányzat ugyan nem változtat az adóbefizetések menetrendjén, vagyis az állampolgároknak most kell befizetniük az adókat, de akinek tartozása van, annak egymillió dollár (318 millió forint) értékig három hónapra lehetővé teszik, hogy halassza az utalást. A vállalatok tízmillió dollárig (3,2 milliárd forint) halaszthatnak befizetéseket.

A demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden eközben sorsdöntő győzelmet aratott Bernie Sanders felett a Floridában, Illinois-ban és Arizonában tartott előválasztásokon, így minden bizonnyal Barack Obama egykori alelnöke lesz Trump kihívója a novemberi elnökválasztáson. Ohióban a járvány miatt júniusra halasztották az elővoksolást.

Mártonffy Attila - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1581) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2388) Kultúra (6) Gazdaság (667) Tereb (142) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (6251) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Belföld (8) Sport (729) Életmód (1) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (513) Történelem (15) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Autómánia (61) Vetítő (30) Heti lámpás (260) Flag gondolja (33) Nagyvilág (1464)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>