Ma 2024 július 24. Kinga, Kincső napja van. Holnap Kristóf, Jakab napja lesz.
99d1c482abe5c551b18f277a6ec05a4c.jpg

Szellem a fazékból - Új hullám a Balatonon

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Bár Csapody Balázs, a szemesi Kistücsök tulajdonosa most nyilván megorrol rám, mert déli meg északi partról beszélek, holott a tó körül szerinte csak régiókban szabad gondolkodni.

Mégis azt mondom, az ő szűkebb pátriáját, a boglári, szemesi régiót leszámítva a déli part békésen szunyókál, elaludt még az 1980-as években. A füredi–csopaki borvidék pedig dübörög.

A magyar tengert körbejárva az izgalmas új helyek szinte kivétel nélkül mind a Balaton-felvidéken találhatók. Feltűnő már a nyitvatartási idő is. Az északi parton minden jobb hely működik már május közepétől, Siófok környékén viszont továbbra is az „egynyaras” szemlélet uralkodó. Csapody Balázs mondja is, nem adna működési engedélyt azoknak, akik nem hajlandók nyitva tartani legalább október elsejéig. Meghökkentő a kínálat is. Az aranypart olyan, mint valami retro érettségi találkozó, a levegőben a fáradt olaj, a fokhagyma átható illata érződik („Két forint a forró lángos, éljen soká Kádár János!”), itt még mindig lubickolnak a vízben olyanok, akik szentül hiszik, hogy a hekk balatoni hal, és szemük se rebben, ha a lángos kínai porból készül.

Zánkán vagy a fövenyesi strandon, Badacsonytomajban, a Kishableány bisztróban (ahol a régi balatoni életérzésből gasztronómiai tréfát csinálnak) már a modern beach food lehetőségein gondolkodnak: a lángos-hekk-palacsinta szentháromságát akarják lecserélni harcsakolbászos, busás hamburgerre, valamilyen eredeti tóparti street food létrehozásán törik a fejüket. Ez az újító szándék jellemzi azt a néhány helyet is, amelyet most bemutatunk.

Márga bisztró

Új hely, de régi ismerős: a Szent Donát pincészet étterme a csopaki hegyoldalon, a borászat tulajdonosa, Kovács Tamás és a Mák bisztróból jól ismert Deli János közös vállalkozása. Nevét a dűlőkre jellemző agyagos, mészköves kőzetről kapta. A pompás balatoni panorámával rendelkező, elegáns helyet sokak szerint étteremnek kellene hívni, nem pedig bisztrónak, ám az elnevezés nem véletlen: a Márga „laza és családias hangulatú, regionális bisztrókonyha” akar lenni, könynyed, ám ínyencfogásokkal. Ilyen a máris sikeres tökmagos nyúlterrine narancsos répasalátával, a vaddisznószűz feketegyökérrel, laskagombával és puliszkával, valamint a meghökkentő (és izgalmas) mákos guba. Környékbeli alapanyagok: tapolcai pisztráng, a szentgáli Élő Bolygó Alapítvány tehénsajtjai, saját fűszerkert, házi levendulaszörp és -fagylalt, még mandulát is szüretelnek. Deli udvariasan azt mondja, mint sokan mások: ő is Csapody Balázs köpönyegéből bújt elő. A Kistücsök tulajdonosa azonban – Jahni László séffel – több mint húsz éve bűvészkedik, együtt nőttek fel a törzsvendégekkel, ma már senkit sem zavar, ha felteszik az étlapra a harcsafi lét mangalicafüllel. A Márgában viszont még most is sokan keresik a rántott húst rizsával...  

Pura Vida

A Pura Vida bisztrót Tapolca Fő terén találjuk. A név szó szerint azt jelenti: „teljes élet”. Spanyol életérzés, ne habozzunk, mondjuk ki: az élet szeretete. Ez egy mediterrán stílusú családi bisztró, az Árkosi család vállalkozása, ahol a családfő üzletvezetőként, pincérként dolgozik, az aszszony, Erika kilencéves kora óta főz, Alexandra pedig, a nagylány a pult mögött áll. Bár többnyire egyáltalán nem áll. Kedvencük a fehérboros feketekagyló-leves, a tejesbárány vörös lencsével, a házi mangós panna cotta. A menü naponta változik, hol rozmaringos újkrumplilevest, hol cukkinis rizottót, máskor rókagombás tagliatellét kínálnak.

 A teljes cikk a ]]>Magyar Konyha Online]]> oldalán olvasható!

Előfizetői ügyfélszolgálat:
Tel.: (1) 461-1447
E-mail: elofizetes@magyarkonyhakiado.hu
Ügyfélfogadás: munkanapokon 8-16 óráig

]]>Fizessen elő a Magyar Konyha Magazinra!]]>


]]>]]>

Előfizetési díjaink 2015-ben:

Éves előfizetés: 4700 Ft
Féléves előfizetés: 2600 Ft

]]> Online előfizetés ]]>

]]>Ajándékozzon Magyar Konyha Magazin előfizetést!]]>

]]>http://magyarkonyhaonline.hu]]> - A Flag Polgári Magazin partnere

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Tereb (146) Politika (1582) Kultúra (9) Belföld (11) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (537) Flag gondolja (36) Mondom a magamét (7731) Történelem (18) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Jobbegyenes (2825) Nézőpont (1) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1310) Heti lámpás (322) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Életmód (1) Gazdaság (713) Vetítő (30) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>