Ma 2024 május 22. Júlia, Rita napja van. Holnap Dezső napja lesz.
img-2165.jpg

Szellem a fazékból: Poulard mama omlettje

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Ugye ismerik a legendát? A Coca-Cola receptjét egy atlantai széfben éjjel-nappal fegyveresek őrzik.

A titkos összetevőket (kokalevél, koffein, hatféle olaj stb.) két mérnök ismeri a világon, akik biztonsági okból soha nem repülhetnek egyszerre. És az Unicum összetétele? Meg a dobostortáé, amit sokáig csak a Wikus műhely cukrásza tudott hamisítani? Nem is szólva az élelmiszeripari oltalmakról: KFC-panír, Heinz ketchup, Bailey’s. Itt dollármilliókról és milliók ízléséről van szó. De ki a fene titkosítana egy rántottát?

Pedig a franciák 130 éves fogását, Poulard mama omlettjét lassan nagyobb mítosz övezi, mint a felsoroltakat. A legenda szerint ha egy köztársasági elnök eszik Poulard mama rántottájából, akkor újraválasztják. Georges Clemenceau miniszterelnök (a trianoni békeszerződés egyik atyja) 1919-ben például nem kóstolhatta a rántottát, mert Annette Poulard betegen feküdt odahaza. A Tigris (ez volt Clemenceau gúnyneve) a következő évben el is veszítette a választásokat. Pedig később maga vallotta, hogy a hosszú élet titka Poulard mama tojásszuffléja. Megélt 88 évet, ám köztársasági elnök nem lett soha.

De Gaulle tábornok okosabbnak bizonyult. 1957 novemberében betért a fogadóba, és omlettet rendelt. Pár hónappal később újra is választották. Georges Pompidou sem volt rest, 1969-ben 12 tojásból kért szufflét, nyert is vetélytársa előtt. Az 1980-as években Poulard mama rántottája már híresebb volt, mint Kolumbusz tojása. François Mitterrand az 1988-as választások előtt ment hozzá ebédelni, természetesen újraválasztották. Kampányfőnökök és elnöki főtanácsadók között a tojás csodatévő hatásának ekkor már nagyobb híre volt, mint Henry Kissinger jóslatainak. Az ismert rigmus állítólag Édouard Balladur miniszterelnök bukása után keletkezett, aki az 1995-ös választások előestéjén három óra késéssel érkezett Poulard mama vendéglőjébe, és nem kapott rántottát. Sejthetik, mi történt. Szóvivője ekkor költötte a versikét: „Így esett, hogy egy rántotta / A pártot magával rántotta.”

Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy tanultak a leckéből, 2002-ben és 2007-ben meg is választották őket. A tojás lassan bűvös szó az Élysée-palotában. Amikor François Hollande, a hivatalban lévő köztársasági elnök meghallotta, hogy Alain Juppé serpenyős rántottát evett Poulard mama vendéglőjében, maga is leutazott Mont-Saint-Michel szigetére. A francia politikai életben lassan igazolódik a mondás: „Ha valahol tojt egy tyúk, a politikusok máris rohannak a serpenyőjükkel.”

Pedig a hírhedt rántotta receptjét nem is ismerjük. Hemingway szerint olyan magas, mint egy születésnapi torta. Woody Allen megsúgta: nincs is benne tojás. Százharminc év alatt tizenötmilliószor szolgálták fel, de arról, hogy valójában milyen, mindenki csak találgat. Még élt Poulard mama, amikor (az 1920-as évek vége felé) Robert Viel, a kulináris akadémia elnöke elkérte a receptet. Ezt a választ kapta: „Kedves Viel úr! Íme, a recept: feltöröm a tojást, jól felverem, teszek egy darab vajat a serpenyőbe, és folyamatos keverés közben megsütöm. Tisztelettel: Annette Poulard.”

Curnonsky (a Michelin-kalauz első kritikusa) szerint a recept titka az, hogy (langyos rézüstben) külön verik fel a tojás sárgáját és külön a fehérjét, amibe tejszínt tesznek. Arról megoszlanak a vélemények, hogy a fehérjéhez öntjük-e a sárgáját, vagy fordítva. A tojás és a vaj feltétlen Vessey községből származzon, az omlettet tölgy- és bükkfa parázson kell megsütni, nem serpenyőben, hanem négylábú agyagtálban, bár a korabeli képeken hosszú nyelű palacsintasütőt használnak.

A fentiekből látható, milyen igazságtalan a mondás: némelyik férfi olyan ügyetlen, hogy még egy rántottát sem tud elkészíteni! Nos, ezt a tojásos szufflét 130 éve nem tudja utánozni senki.

]]>www.valasz.hu]]> - Vinkó József

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Kultúra (9) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (313) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Történelem (18) Belföld (11) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Jobbegyenes (2805) Nagyvilág (1310) Gasztronómia (539) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Tv fotel (65) Mozaik (83) Egészség (50) Sport (729) Mondom a magamét (7612) Gazdaság (710) Flag gondolja (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>