Ma 2024 május 22. Júlia, Rita napja van. Holnap Dezső napja lesz.
fa24174888968e8805f00300c4a1c8fa.jpg

Szellem a fazékból - A halhatatlan szakács

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

"Egy nemzetről sokat elárul étkezési kultúrája, ezért különösen fontos, hogy mindazok, akik ezen a területen dolgoznak, azt rendkívül lelkiismeretesen tegyék. Amikor a munkájukat végzik, nemcsak magukról állítanak ki bizonyítványt, olyankor az egész szakma becsülete, az ország jó híre is múlik rajtuk."

Ezek Benke László "Oskar-díjas" (sic!), "négyszeres olimpiai bajnok" mesterszakács, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend nagymesterének felelősségteljes szavai. A "magyar gasztronómia diplomatája" vérét és verítékét nem kímélve szolgálja a Haza (és a Teletál Ételfutár vállalat) érdekeit, szakácskönyveket ír, televíziós műsorokat vezet, fesztiválról fesztiválra lohol. Hol tízezer tojásból készít rántottát, hol csülökparádén elnököl, aztán kolbász-, majd töltöttkáposzta-fesztivál következik. A nemzet Laci bácsija szervez, aprít, dagaszt, kavar, hirdeti, hogy "a magyar konyha világhírű", még ha közben odakozmál is a lecsó, besűrűsödik a rántás, taplókeménnyé sül a hús. A Mestert mindez nem zavarja, huncut mosollyal összecsippenti mutató- és hüvelykujját, s pénztárcájához rendületlen hűséggel reklámozza bográcskészletét, "vanília ízű" pudingporát. Fellép bárhol és bármikor. Kóstolójegy ellenében bármire hajlandó. Ha tarhonyáról beszél, a riportban megjelenik a link: "Megkívántál egy finom tarhonyás ételt? Rendeld meg most!" Ha gasztronómiánk múltjáról értekezik, összefércelt szakácskönyvét reklámozza. Ha fényképezik, úgy fordul, hogy séfkabátján kirajzolódjék a Teletál Ételfutár logója. A trendnek megfelelően nemzeti húrokat is penget. A Kossuth-rostélyosba nemzetiszínű zászlócskát, a kalácsba kokárdát tűz. Eközben Brazíliából importált zselatint forgalmaz Czuki márkanéven.

A különös az, hogy hókuszpókuszai nem leplezték le. Sőt. Ellenkezőleg. Inkább a szobrát leplezték le. Lajosmizse polgármestere és a helytörténeti múzeum illetékesei még a nyár végén úgy döntöttek, hogy a város legendás szülötte, a "séfek séfje", akit "a Teremtő is szakácsnak szánt" - bár ez kultúrállamokban nem szokás -, még életében megérdemel egy mellszobrot.

A mű nem aranyból készült, mint Laci bácsi irigyei állítják. Csupán bronzból. És nem is életnagyságú, mint Rákosi szobrai. Szerény mellszobor. Laci bácsi hamiskásan mosolyog, ujjait összecsippenti, másik kezében pedig a könyvét szorongatja. Persze nem az eredeti példányt, hiszen a szürkemarhabőrbe kötött Magyarok Asztala (diófa borítóval) 115 kilogrammot nyom, és a vitézlő bor-és pörköltlovagrendek képviselői majdnem berosáltak, amikor a Parlamentben átadták a láthatóan meghatódott Szili Katalin házelnöknek. Ez csak kicsinyített változat. Viszont tény, hogy Kopcsik Lajos mestercukrász marcipánból elkészítette (és a múzeumnak ajándékozta) a másolatát. És negyven postagalambot is elengedtek a főtéren. Bár ezeket a helyi galambász amúgy is elröptette volna.

Úgyhogy "a szakma becsülete és az ország jó híre" rendben volna. Galiba csak annyi történt, hogy a szervezők (a Teletál Magazin lelkes beszámolója szerint) meghívták a szoboravatóra a város két másik hírességét is. Polyák Imre olimpiai bajnokot és Besenyei (sic!) Ferenc színművészt. A kötöttfogású birkózó állítólag el is ment. A színművész nem. És nem azért, mert megsértődött volna, mivel rosszul írták a nevét. (Elvégre a "világhírű" szakácsoknak nem kell tudniuk, hogy írják a nemzet színésze nevét.) Hanem feltehetően azért, mert 2004-ben (Lajosmizsén) elhalálozott. Egyet kell tehát értenünk Benke Lászlóval. "Egy emberről sokat elárul étkezési kultúrája." De nem csak az.

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7612) Belföld (11) Sport (729) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2805) Kultúra (9) Politika (1582) Gazdaság (710) Történelem (18) Heti lámpás (313) Autómánia (61) Nagyvilág (1310) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Tereb (146) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>