Ma 2023 szeptember 30. Jeromos napja van. Holnap Malvin napja lesz.
a059cd51426808c824855839d14178dc.jpg

Szellem a fazékból - Kurtakocsma

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egy kitartó elme tudni kívánta, hányféle névvel illetjük azt az intézményt, ahová enni-inni betérünk.

Először fellapozta Gundel Imre 35 éve megjelent könyvét, A vendéglátás emlékeit, és talált benne félszáz "vendéglátóhelyet".

Kevés lesz, gondolta, ráadásul nem is dallamosak. Mert az még megjárja, hogy resti, iccés, fogadó, sörcsarnok, lacikonyha, de a garni meg a markotányos ma már mást jelent. Az üzemi étkező, az automatabüfé meg szörnyszülött nyelvi tákolmány, oda rendes ember a lábát sem teszi. Akkor inkább a szárazkocsma, ami ugye nem arról ismerszik - mint Gundel Imre gondolja -, hogy ott bort, pálinkát igen, de sört nem mértek, hanem arról, hogy a falu készpénzen megváltotta a földesúr korcsmálási jogát, így nem kellett az uraság lőréjét inni. Mert az bizony - a jobbágyfelszabadításig - mindenütt kötelező volt. Kivéve a faluvégi kurtakocsmában, amiről Petőfi Sándor is ír. A "kurta" nem kisméretűt jelent, még csak nem is időszaki csapszéket, hiszen a Szent Mihály napjától szilveszterig működő borkiméréseket fertálykocsmának, a Szent György-napig üzemelőket kántorkocsmáknak hívták. A kurtakocsma egyszerűen zugkocsma. Cégére nincs. Ha ivója se, csak egy kapualj mélyén üzemel, akkor bögrecsárda.

A csapházakból - ahol a bormérő asztalon pintben, meszelyben vagy iccében mérték a karcos nektárt - hamar kricsmik, bumsztik, bodegák lettek. Az állócsárdából lócsárda (elvégre a ló is állva iszik), az anyák boltjából meg "apák boltja", ahol nem babakelengyét, hanem kisüstit kínáltak.

A magyar nyelv egy-egy ételnévvel is remekül karikírozza az ember tulajdonságait, kedélyállapotát. Aki reggel "a bablevesből jön" (a babcsuszpájz gyógyír a másnaposságra), feltehetően bablevescsárdában járt. Az ilyen helyeken almás a hitel, a tejberizst bébipörköltnek nevezik, s ha az ember borsos számlát kap, jobban teszi, ha tejel, mint ha kakaskodik, mert könnyen megy a lecsóba. Akit nem vernek cipóra, annak mákja van. Esetleg disznója. Aki mégsem hallgat a jó szóra, hanem újra elkolbászol, és különféle csámcsogdákban tölti az estét, az dinnye. Persze vannak szerencsés flótások is, akiknek mindent előre levajaznak, akik folyton a saját pecsenyéjüket sütögetik, hétfőn is nagykanállal esznek, akik akkor is kikaparják a gesztenyét és akkor is felkapaszkodnak az uborkafára, amikor mindenki más elcsúszik a banánhéjon. Az ilyenek - ne kerülgessük a forró kását - egész életükben tejben-vajban fürdenek, alszanak, számukra az élet habos torta, nekik még a tök is este virágzik.

Minket, többieket, kifacsarnak, mint a citromot, ledarálnak és megabálnak. Nekünk a zsíros kenyér mindig a zsíros felére esik. Nekünk pecsenyekacsa helyett hírlapi kacsa, szalámi helyett kádárkolbász (a rendőrök gumibotját nevezik így), Bacardi-koktél helyett Molotov-koktél jut. Ha vitatkozunk: olajat öntünk a tűzre. Ha hallgatunk: sótlanok vagyunk. Az élet sava-borsa hiányzik, húsbavágó kérdések gyötörnek, ráadásul már a kenyerünk javát is megettük. Könnyen Róbert bácsi konyháján végezzük. A pesti szleng azokat az éhezdéket nevezi így, amelyekre még a kifőzde szót is sajnálja.

Róbert bácsiról (Feinsilber Róbert galíciai bevándorlóról) pedig illik tudni, hogy jótékonykodó kalandor volt. A gazdasági világválság idején a Kálvin téren meg a Haller téri szegénypiacon működtette ingyenkonyháját. 1930-ban sikkasztás vádjával letartóztatták, de szabadon engedték, mert kiderült, hogy nem is magyar állampolgár. A hírek szerint az összegyűjtött adományokból bérházakat vásárolt Bécsben. "Ő az ország jó embere, a Róbert bácsi, merő, csöpögő jóindulat" - írta róla gúnyosan Füst Milán.

A gasztrobölcsesség itt is működik. Olcsó húsnak híg a leve.

Vinkó József - hetivalasz.hu

Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

www.flagmagazin.hu - Flag -  Egy Jobb magazin, az Értékek mellett!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1581) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1309) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Történelem (16) Sport (729) Életmód (1) Irodalmi kávéház (529) Kultúra (6) Gazdaság (689) Gasztronómia (539) Belföld (10) Flag gondolja (34) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (145) Egészség (50) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2683) Mondom a magamét (7104) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Mozaik (83) Heti lámpás (276) Vetítő (30) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>