Ma 2021 szeptember 16. Edit napja van. Holnap Zsófia napja lesz.
64ff20c50d00e22b830e951af8759674.jpg

Szellem a fazékból - Játék a tűzzel

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A nyolcvanas években Keith Floyd megteremtette az elegáns ínyenc alaptípusát, kezében az elmaradhatatlan borospohárral. Jamie Oliver a könnyed lazaságot hozta divatba (farmer és póló), Nigella Lawson hobbiszakács háziasszonyra vette a figurát.

A legjobb forgatókönyvet azonban Gordon Ramsaynek írták. A nagyszájú, bunkó tévészakács, aki válogatott káromkodások közepette küldi melegebb éghajlatra a lepukkant éttermek szerencsétlen alkalmazottait, az első pillanattól tömegeket vonzott. A pokol konyhája, a Ramsay, a konyha ördöge, A fickó F-fel című gasztrorealityk arra a felismerésre épültek, hogy az emberek nem főzni akarnak, hanem főzőcskés műsort nézni És GR (dzsí ár) - ahogy a brit sajtó vállveregetve emlegetni szokta - remek színész. Miközben példás családapa, higgadt üzletember, az egészséges táplálkozás brit élharcosa, hitelesen alakítja a külvárosi tahót, akinek száját többször hagyja el az a bizonyos "f" betűs szó, mint ahányszor kifújja a levegőt. Akik ismerik, állítják, hogy szellemes, kedves fickó, s a figura, amit alakít - szerep. Szerep, amit a mai celebvilágban (lásd David Beckham, akivel közeli jó barátok) az életben is játszani kell.

Ramsay elfogadja a farkastörvényeket ("akinek jól megy az üzlet, annak PR-ügynökségre van szüksége, akinek rosszul, annak reklámra"), s ha kell, akkor kipenderíti szegény Joan Collinst az étterméből (meg akarta sózni az ételt), megvádolja hajdani mentorát, akitől mindent tanult, a három Michelin-csillagos Marco Pierre White-ot, hogy el akarta lopni az ételsorát. Később könnyedén bevallja, hogy csak reklámfogás volt. Az ausztrál televízió élő adásában "leszbikus kocának" nevezi az ország legkedveltebb műsorvezetőjét (maga az államelnök siet a hölgy védelmére), a francia szakácsokat "lusta népségnek" nevezi - ha egy hétig nem kerül címlapra, feltámad benne a kisördög.

Időnként persze túllő a célon. A lóhús fogyasztására ösztönző reklámja után a nemzetközi állatvédő szervezet tonnányi lótrágyát borít egyik étterme bejárata elé, Costa Ricán (ahol cápauszony-orvvadászokról akar filmet forgatni) leöntik benzinnel és pisztolyt fognak rá, hogy takarodjon az országból. Ha kell, bogarat eszik, túlélőshow-ban szerepel. Így aztán a világ legismertebb szakácsa. Michelin-csillagainak száma 16, tíz televíziós műsor sztárja, húsz könyv szerzője (több mint a fele Magyarországon is megjelent), hét országban 20 étterme működik 1400 alkalmazottal.

Az utóbbi időben azonban recseg-ropog a birodalom. Először az angol adóhivatal küldött végrehajtót a Gordon Ramsay Holdings nyakára, majd vérszemet kapott az amerikai hatóság is. Előbb prágai és Los Angeles-i éttermét kényszerült dobra verni, majd Fokvárosban eladta, Glasgow-ban bezárta vendéglőjét. A versailles-i Le Trianon bukása különösen fájt a makacs skót séfnek, hiszen (mint hajdani profi ififocista) a csiga zabálókat hazai pályán szerette volna megverni. Ám ezúttal elszámította magát. Mert bár ő volt az első brit, aki gall földön rohamos gyorsasággal két Michelin-csillagot is kapott, a cég röpke év alatt 700 millió forint adósságot halmozott fel. A rossz nyelvek szerint ilyen drágán eddig még senki nem vásárolt csillagokat.

Ráadásul az utóbbi években sorra érték a csalódások. A londoni Hotel Mayfairben lévő Gordon Ramsay at Claridge's elvesztette Michelin-csillagát, egy másik (méregdrága) luxusétterméről pedig kiderült, hogy előrecsomagolt ételeket árult hatszáz százalékos haszonnal. Ez azért volt különösen kínos, mert GR a friss, minőségi alapanyagok egyik legharsányabb brit szószólója. Nemrég azon kuncogott a bulvársajtó, hogy Petrus nevű éttermében a pincérek - a vendégek megrökönyödésére - fél óráig hajszoltak egy egeret.

"Furcsa - írta róla egyik kritikusa -, hogy miközben a televízióban nagy hangon előadja, milyen menüsorokkal lehet becsalogatni a vendégeket, éttermei közül négy a szigetország legrosszabb vendéglői közé tartozik." A Harden's Guide internetes étteremkalauz még ennél is durvábban fogalmaz. A szerkesztők szerint Ramsay Michelin-csillagos éttermei katasztrofálisak: "az atmoszféra pocsék, a berendezés sivár, az étkek minősége átlagos", a menüsorok unalmasabbak, mint egy külvárosi csehóban, az ember csak a számlától izgatja fel magát. A Chelsea-ben lévő háromcsillagos étterem 120 fontos (negyvenezer forintos) menüsora a negyedét sem éri.

Ha főztjét kritika éri, Ramsay főzőműsorokba menekül. Ott nem főzni kell, hanem beszélni. Kár érte, mondják sokan, hiszen a világ egyik legjobb szakácsa. Elegáns mártásairól, langusztás spagettijéről, fehér szarvasgombás babkapucsínójáról elragadtatással írnak az ínyencek. Vodkát önt a tésztába, hogy ropogósabb legyen, briósmorzsával készít lazacpogácsát. Főzés iránti szenvedélye áthatja szakácskönyveit is. Tanítania kellene, nem bohóckodnia. Tudja ezt ő is. Azért adta önéletírásának a címet: Játék a tűzzel. Ha így folytatja, megégeti magát.

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (138) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Kultúra (6) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1458) Mozaik (83) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (5572) Belföld (6) Gasztronómia (539) Sport (729) Flag gondolja (33) Politika (1578) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2112) Történelem (14) Tv fotel (65) Heti lámpás (255) Gazdaság (662) Egészség (50) Irodalmi kávéház (505) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>