Ma 2023 november 30. András, Andor napja van. Holnap Elza napja lesz.
170014e1bb30739dc03330a15b0b212f.jpg

Szellem a fazékból - Egy sor füle, egy sor orja

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A magyar gyomorirodalom sorozatgyilkosa a töltött káposzta. Ettől fullad meg Móricz Zsigmond Tragédia című novellájában Kis János, aki a gazdag Sarudyt akarja "kienni a vagyonábul".

A napszámos egy élet gyűlöletével fog hozzá a bosszúhoz, bekanalazza a zsíros húslevest, beraktározza a kövér túrós csuszát, lencsés orját, ám amikor a töltött káposzta következik, akkorra korpaciberéhez szokott gyenge gyomra felmondja a szolgálatot. A hús megakad a torkán.

Hasonló sorsra jut Kerékgyártó Sámuel, a debreceni nagyevő is. Fogad, hogy elbánik három tál káposztával. A fogadást megnyeri, de az asztal alá gurul. "Az isten bűnömül ne vegye, de nem nagyon tudom sajnálni - írja Móra Ferenc -, mert ritka szép halála volt. Nagyon kevés halott dicsekedhet azzal mostanában Magyarországon, hogy azt állapította meg róla a halottkém: a halál oka három tál töltött káposzta. A gyilkossághoz elég egyetlen adag is. Jókai figurája, a Sámsonverő a Névtelen vár című regényben azzal henceg, hogy elbánik Napóleon katonáival: "Nem kell a franciának töltött puska; meg lehet azt ölni töltött káposztával is." A nehéz, zsíros étel számtalan más novellában okoz lidérces álmokat. Pedig "aki soká eszik töltött káposztát, soká él" - mondja Móricz. Ám kiderül, hogy Töltöttkáposzta és hosszú élet című elbeszélésében az asszony csak azért főzi ura kedvencét, mert rá akarja beszélni egy életbiztosítás megkötésére.

Mások persze másként vélekednek. A csáktornyai Zrínyi-udvar XVII. századi kéziratos szakácskönyvének szerzője ezt írja: "Az káposztás húson kezdem el, úgy mint Magyar- és Horvátország címerén". Merthogy a szalonnás káposzta Bél Mátyás földrajztudós szerint is hazánk címere. "A'ki eztet fallya, ajakát megnyallja Kálvinista menny országnak" - lelkendezik Szirmay Antal táblai ülnök. Ez az étel lebeg Mikes Kelemen szemei előtt is rodostói magányában: "A szépen írt levél az elmének úgy tetszik, valamint a számnak a kapros és tejfellel béboríttatott káposzta."

Nem véletlen, hogy legrégibb szakácskönyvünk, A szakácsmesterségnek könyvecskéje (1695-ből) is káposztás receptekkel indul: "...a nyers tehénhúst szalonnával öszve kell vágni jól a vágókéssel, szép aprón, abba bors, gyömbér, só, ez meglévén, darabonként takargasd egész káposztalevelekbe, és főzd meg jól." Mintha Mikszáthot hallanánk: "Egy sor füle, egy sor orja, egy sor kövérje, egy sor töltelék." Vagy Krúdyt, aki a Glück Frigyesnek adott díszebéd megrendelésekor pontosan leírta, mit kíván: "A vékonyra vágott káposztát két nappal előbb főzesd meg jó puhára és csak azután rakasd bele összefőzésre a szükséges kellékeket. Nevezetesen a vastag marhaszegyet, füstölt disznóhús zsírosabb részeit, nem feledkezvén meg a csülkök, körmök, pirított füstölt szalonnák, ízesítő fűszerek, bors, paprika, babérlevél, kaporról sem."Déryné Széppataki Róza még megspékelt sült kappant, sült libát is tett a "közepibe", s az egész fazekat beborította szalonnabőrrel. Ilyen ihletett eledelt kóstolhatott Berda József is: "Ó becses fáradság, most hát a jó levest szürcsölöm, / s aztán te kerülsz sorra, ízes káposzta! / Csak lassan, utoljára jön a fejedelmi töltelék! / Hej, a töltelék a disznóból! Érzed-é kocsonyás tejjé melegedik benned, majd kipattan a bőrödön, s hirtelen tűzbeborult tested / egészséges lányokra gondol."

Mindig új és új szerelmekre. Mert felmelegítve csak a töltött káposzta jó.

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (34) Mozaik (83) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Gazdaság (693) Irodalmi kávéház (531) Autómánia (61) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1581) Egészség (50) Nagyvilág (1309) Történelem (16) Jobbegyenes (2719) Heti lámpás (279) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Kultúra (6) Mondom a magamét (7237) Tereb (146) Tv fotel (65) Belföld (10) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>