Ma 2023 június 06. Norbert, Cintia napja van. Holnap Róbert napja lesz.
7f9e2714af974dc3037c37f1bd4f61bb.jpg

Szellem a fazékból - Inkább a haskó fájjon

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

"Az ínyenc ne főzzön, hanem egyen!" Curnonsky (1872-1956) gondolta így, a gasztronómia hercege, akit Franciaországban akkora tisztelet övezett, hogy a legjobb éttermek minden este taxit küldtek a lakása elé, csak hogy náluk vacsorázzon.

Az csak manapság divat, hogy hobbiszakácsok dühödten vagdalják a sárgarépát, csapkodják a billentyűzetet, okostelefonnal ételeket fotóznak, és egyedül elvégzik azt a munkát, ami kezdő kiadóknál is fél tucat ember reszortja.

Curnonsky nem tudott főzni. "Nem kell ahhoz tojást tojni tudnom, hogy megállapítsam, záp-e" - szokta mondogatni. Így nyilatkozott Maxim Gorkij is Capri szigetén: "Nem kell belefeküdnöm a serpenyőbe, csak hogy írjak a bécsi szeletről."

Krúdy sem tudott főzni. Nem is akart. Enni tudott. Meg írni. A "családi hagyatékból" való recepteket, amiket "ízes írásai" végére szoktak biggyeszteni, kivétel nélkül a lánya, Krúdy Zsuzsa gyártotta. Olyanok is. Ha Krúdynak feltálalnák a róla elnevezett fogásokat, sarokba térdepeltetné a szakácsot. De Fridolin, a vén pincnök ki se hozná őket a konyhából. Hiszen "1914-ben még kocsmaillat volt Magyarországon". A vigécek is tudták, hogy enni szükséglet, élvezni művészet. Ma már azt sem tudjuk, ki az a vigéc. Oda lett a varjúleves, a húsvéti sódar, a tavaszi szalonka, oda lett az ét-vágy. Ki főz ma farsangi levest, amiben visít a réti csík, ki vacsorál "gyalogtojást", ki rendel "ájnspennert zaftban", számos "fröccsentésekkel"? Eltűntek a magyar Hasak, kimentek a világból. Pest elfelejtett enni.

Szindbád ma csak bolyongana az Andrássy úton. Hűlt helyét találná a Három Hollónak, a Helvéciának, de hiába keresné a tabáni Mélypincét is, ahová két héttel a halála előtt kiszökött a kórházból, hogy Poldi bácsival szótlanul megigyon egy üveg jászberényit. Eltűnt a ferencvárosi legendás Arabs Szürke, a Bableves Csárda, a Csiga Kocsma is, pedig ott (a rossz nyelvek szerint) Vörösmarty bámulta mélabúsan, ahogy a cégéren a káposztalevelet lakmározza csigabigákat.

Nyilván Rezeda Kázmér (csalódott hírlapíró) szíve is összeszorulna, látván, mi lett a Fácán Vendéglőből a Sváb-hegyen, ahová hajdanán szánkázni hordta a kisasszonyokat. De Szűcs Pátri, "a nagy étvágyú ember" sem ebédelhetne háromszor egymás után, elébb az öreg Szikszay kisvendéglőjében a Kálvin téren, aztán a Vásárcsarnokban, majd a Váci utcai Korona Kávéházban, hiszen e háromból csupán a csarnok áll, ám azt a virslit, amit ott tűznek étlapra, Pátri testi sértésnek fogná fel.

Aki a régi ízek világát akarja bekalandozni, okosan teszi, ha hátradől a karosszékben és elmerül Krúdy hasnovelláiban. Már csak azért is, mert a Krúdy-kocsmák többsége nem is létezett. Az író teremtette őket. Nem volt Háromlábú Nyúl, ahol "a törzsvendégek jól forgatták a kést", se Turf Kávéház, ahová a boldogtalan Vendelin járt fogadni, se a sírásók temetői kricsmije, az Utolsó Állomás, ahol Rezeda úr füstölt kolbászt rendelt. Steinnének sem működött bordélya Óbudán, az Aranyfácán utca 3. alatt. Ne keressék. Mindez Krúdy álomvilága. Az a Magyarország, amiről ő írt, sohasem létezett. Számára nem a főzés volt a fontos. Nem is az evés. Hanem az evésről való beszéd. "Inkább a haskó fájjon, mint leveske maradjon" - hirdette. És mindig kiitta a poharát, még ha többnyire keserű volt is. Ezért mutatott fügét a halálos ágyán. A művésznek és az ínyencnek disznóvá kell változnia, ha szarvasgombát akar találni.

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Jobbegyenes (2624) Sport (729) Nagyvilág (1306) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (6854) Heti lámpás (264) Mozaik (83) Vetítő (30) Történelem (15) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (681) Életmód (1) Tereb (142) Irodalmi kávéház (521) Politika (1581) Kultúra (6) Autómánia (61) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Belföld (9)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>