Ma 2020 október 22. Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
c1cfdf1f0fcc74f6faa43ecc304cdd00.jpg

Oszlóban Oslóban - Gasztrobot a kutyaság útján

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Igen, nem feledhetjük folyamatosan öregszünk,oszlunk, pusztulunk lassan. Ennyit a címről és a nagybetűsről. Latorczai Mátyás vagyok, 33 éves, szakácsként dolgozom tizennéhány éve, Budapesten. Most ilyen „vén hülye fejjel” belevágtam a külföldi munkába. Osloban, Norvégia fővárosában dolgozom a Bolgen & Moi, tjuvholmeni éttermében.

Talán az egyik legnagyobb és legforgalmasabb osloi söröző-étterem. Egy barátom séfhelyettes itt, általa kerülhettem ide. Persze vicces tud lenni 2 vagy több magyar szakácssrác egyhelyen. Például elrohanok a hűtőkamrába, de előtte megkérdezem kell-e onnan másnak is valami :

-Something from the fridge??!

-Butter please!, meg ha találnál egy hideg borsodit…

Legyen most gasztrobot: A turizmus elhanygolható a világ legdrágább városáról lévén szó, de a helyiek szeretnek élni, jót enni, és tehetik is. Éttermünk konyhája nem kicsi, elég szigorú de átlátható, hatékony munkaszervezéssel dolgozunk. Ami a nyerő lap, hogy szűk étlappal dolgozunk, amit sűrűn változtatunk.

Kiemelek most egy ételt: Pulykamell avokádós salátával

Az egész pulykamellet hosszában 3-4 részre vágjuk, és bepácoljuk.

A marinádhoz:

  -10%-os sóoldatba (1kg só 10l víz)

teszünk az,

összevágott  -vöröshagymát

                        -fokhagymát

                        -sok friss gyömbért

                        -csilit

                        -citromnádat

Ebben pihen a husink 10 órát-nem többet!-akkor hering lesz belőle. /sós lett mint a …/ Kivesszuk, letöröljük és szorosan folpackba csavarjuk. Kombipároló sütőben 60C-os maghőmérsékletig gőzöljük. Otthoni körülmények között: töltsünk meg egy tepsit félig vízzel, tegyünk bele grillrácsot, erre tegyük az állatot,de előbb vegyünk egy maghőmérőt. A sütő 100C alatt legyen!! Igen időigényes lesz-egy bő óra kell majd-de megéri.

Saláta avokádó aiolival:

-jégsaláta,-vegyes Sali mix,-lilahagyma,-paradicsom,-avokádó,

-fokhagyma(sok),

Öntet:

A pucolt fokigerezdeket kevés hideg vízben feltesszük a tűzre, és ha egyet forr leszűrjük. Az edényt tisztára mossuk, és ugyanígy blansírozzuk még kétszer. Az így puhára főtt, lágy ízű fokhagymákat mozsárban pépesítjuk az avokádó 2/3-ával. Igen, látom ahogy most előveszed a botmixert!! csaló.

Majonézt készítunk, belekeverjük a fokhagymás avokádókrémet, lime vagy citromlével ízesítjuk. Ha sűrű volna annyi hideg vízzel higítsuk, hogy a salátaleveleket be tudja vonni. A maradék avokádót felkockázzuk, olivaolajjal, ici-pici porcukorral, paradicsomkockákkal összekeverjük. A salátákat, félkarikára vágott lilahagymát és kockázott paradicsomot összekeverjük az öntettel. Tetejére helyezzük a vékonyra szeletelt langyos pulykamellet, az avokadó-paradicsom salsát pedig a húsra. Időigényes?- ráérsz amíg a pulyka párolódik!!

Ha nem kummantasz el semmit,olyan kaját tehetsz életed párja elé amilyet csak profi konyhákon készítenek, és legyen Ő férfi avagy nő, arra az estére tuti elcsavartad a fejét! Simán megéri.

Latorczai Mátyás, Oslo 

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (171) Nagyvilág (1452) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (37) Irodalmi kávéház (491) Mondom a magamét (4868) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Életmód (1) Gazdaság (652) Flag gondolja (33) Sport (729) Tereb (140) Kultúra (6) Belföld (5) Autómánia (61) Mozaik (83) Politika (1571) Heti lámpás (244) Egészség (50) Történelem (14) Jobbegyenes (1872) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>