Ma 2024 május 13. Szervác, Imola napja van. Holnap Bonifác napja lesz.
cac47f4696a1d5dd4c95c9322e37a516.jpg

Meggy, cseresznye: A Nagyi meggyes-mandulás tortája

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Omlós tészta talpon, meggyes töltelékkel, a tetején pedig ropogós mandulás tető. Csak természetes anyagokat tartalmaz, úgy készül, ahogy a Nagyim szokta készíteni.

Jól harmonizál benne a meggy és a mandula, nem véletlen hogy bekerült a Nagyi kézzel írt receptes füzetébe. Ajánljuk azoknak, akik szeretik a letisztult ízeket, tisztelik a hagyományokat és emlékeznek az otthoni ízekre.

Hozzávalók egy 26 cm-es, kapcsos tortaformához:

Tészta:

15 dkg liszt

½ TK szódabikarbóna

½ TK vanília kivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor

1 tojásfehérje

1 csipet (citromos) só

5 dkg porcukor

10 dkg fagyos vaj 
 

Töltelék:
 

40 dkg meggybefőtt

4 db babpiskóta, morzsásra darálva

3 TK kukoricakeményítő


 

Mandula massza.
 

1 tojás sárgája

7 dkg porcukor

½ TK vanília kivonat

1 dl tejszín

2 EK kukoricakeményítő

10 dkg vágott mandula

 

Elkészítése:

A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a sót és a cukrot. A tojásfehérjével és az apróra vágott fagyos vajjal, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha van késes aprítógépünk, abban villám gyorsan elkészíthetjük, anélkül, hogy a vaj meglágyulna. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük legalább 1,5-2 órára.
 

A meggyet alaposan csepegtessük le. A mandulát egy száraz serpenyőben pirítsuk meg egy kicsit, majd tegyük félre kihűlni. Vegyük ki a tésztát, és nyújtsuk ki kerekre, de nagyobbra, mint a forma. A formát kenjük ki egy kis olvasztott vajjal, és terítsük bele a kinyújtott tésztát, és igazítsuk bele. A túllógó részt formázzuk meg legalább 1,5 centi magas peremnek. Böködjük meg a tésztát egy villával és tegyük vissza a hidegre, míg elkészítjük a tölteléket és a mandula masszát.

A lecsepegtetett meggyet hintsük meg a 3 kiskanálnyi keményítővel. Közben a sütőt melegítsük elő 200 C-ra. A tejszínt keverjük ki a tojássárgájával, a cukorral, a vanília kivonattal és a keményítővel, és keverjük hozzá a mandulát is.

Vegyük elő a formát, az alját szórjuk meg a piskóta morzsa 2/3-ával, erre terítsük el a meggyet, a tetejére pedig a mandulás masszát egyenletesen. A maradék piskóta morzsával hintsük meg a tetejét, ettől jó ropogós lesz, amikor megsült. Tegyük a meleg sütőbe, a hőfokot vegyük vissza 180 C-ra, és süssük 40-45 percet. Ha megsült, vegyük ki a formából, és tegyük rácsra, azon hagyjuk kihűlni.

Szerző: 5PL

További információk és receptek:

]]>www.maxkonyhaja.blogspot.com]]>

]]>www.thechefviki.blogspot.com]]>

]]>www.garffyka.blogspot.com]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (537) Heti lámpás (313) Kultúra (9) Tv fotel (65) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Egészség (50) Jobbegyenes (2802) Gazdaság (708) Nagyvilág (1310) Életmód (1) Mondom a magamét (7595) Gasztronómia (539) Belföld (11) Történelem (18) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>