Ma 2024 május 22. Júlia, Rita napja van. Holnap Dezső napja lesz.
b9e4b37f3efd22854a8f98df4def9a28.jpg

„Erős”, „lenyűgöző” vagy „brutális” és „felkavaró”?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Erős”, „lenyűgöző” vagy épp „brutális” és „felkavaró” – ilyen és ehhez hasonló szavakkal lelt vegyes fogadtatásra Angelina Jolie első rendezése, az In the Land of Blood and Honey című boszniai háborús dráma.

A máris Golden Globe-díjra jelölt alkotást december 23-án mutatták be az Egyesült Államokban. Angelina Jolie munkája például a Los Angeles Times című lap szerint „lenyűgöző és váratlan”, mások – egyebek közt a The Hollywood Reporter – viszont túlságosan is brutálisnak találták a háború, az erőszak és a hatalom ábrázolását, és azt jósolták, hogy csak kevesen lesznek kíváncsiak „a szerbek által elkövetett háborús szörnyűségekre”.

A legtöbb kritikus egyetértett abban, hogy rendezőként Angelina Jolie „erős és nyomasztó” légkört tudott teremteni filmjében, amelyet viszont nem tartanak esélyesnek arra, hogy kasszasiker legyen. A film az 1992 és 1995 között dúló délszláv háborúban játszódik. Középpontjában egy szerb nő, Ajla (Zana Marjanovics) és a boszniai katona, Danijel (Goran Kostics) áll. A férfi megvédi a lányt attól, hogy a többi katona megerőszakolja, cserébe Ajlának viszont az ő „rendelkezésére kell állnia”.

„Angelina Jolie arcot és lelket ad a háborúnak” – írta a New York Daily News kritikusa. A Los Angeles Times dicsérte a színésznőt, mert szerinte „hiteles” ábrázolást nyújt filmjével, noha a cselekménynek vannak gyenge pontjai. A Times magazin szerint Jolie filmje „mélyen szívből jövő”, ugyanakkor „kegyetlen és sötét”.


 

A filmvilágban nagy port vert fel, hogy a filmet már az amerikai premier előtt Golden Globe-díjra jelölték, és a legjobb idegen nyelvű alkotás kategóriájában kínai, belga, iráni, illetve spanyol művekkel versenyben van a díjért. A háborús drámát már kitüntették a Stanley Kramer produceri díjjal.

Az In the Land of Blood and Honey már a forgatást megelőzően és a munkálatok idején is nagy figyelmet vívott ki magának, Jolie összetűzésbe került a bosnyákokkal, tiltakozások és plágiumvádak kísérték a forgatást, amelynek nagy része Budapesten zajlott.

mno.hu  - MTI

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Mozaik (83) Jobbegyenes (2805) Autómánia (61) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7612) Heti lámpás (313) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Mozi világ (440) Gazdaság (710) Politika (1582) Egészség (50) Flag gondolja (36) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18) Sport (729) Kultúra (9) Titkok és talányok (12) Belföld (11)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>