Ma 2021 július 28. Szabolcs napja van. Holnap Márta, Flóra napja lesz.
cc8211e6ccc9809eb50af7c418e8d198.jpg

Nemzet-karakterek - Magyarok

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nemzet-karakterek: ezek a kis krokik semmiképpen nem kizárólagos érvényűek, és egyáltalán nem alapos dolgozatok. Inkább elmélázásaim után maradt üledék. Irgalom a tévedésekért!

Végezetül tekintsünk önmagunkba. Kik vagyunk, miért vagyunk, miért éppen ilyenek? Az eddigi munkamódszerem szerint egy összefoglaló, jellemző kijelentést kell találnom, amelynek aztán következménye lesz mivoltunk. S lőn. Ifjúkori barátom mondta ki egy ízben: nálunk minden a hatalom körül forog. Bár éreztem igazát, mégsem értettem addig, míg meg nem ismerkedtem Varga Csaba munkásságával.
Ugyan, miért olyan fontos számunkra a hatalom? Ugyan miért éppen olyan fontos másoknak, hogy felettünk gyakorolja a hatalmat? Nos, már világos. Nem voltunk mi mindig magyarok. Nem voltunk mi mindig egy nép a sok közül. Még csak azt sem kell vizsgálni, hogy személyünkben ki, honnan származik. A lényeg röviden: körülbelül tízezer esztendővel ez előtt összeomlott a korábban egységes emberi kultúra. Addig ugyanegy írást használtunk, ugyanazt a képi stílust festettük és faragtuk, ugyanabba a vörös okkerbe temetkeztünk mindenhol. Akkor természeti katasztrófa miatt elpusztult az emberiségnek kb. 98%-a. A túlélők egészen különböző helyzetekben találták magukat. Volt egy csoport, akik isteni intés okán hajóban menekült meg, rangidős atyjuk Noé volt, ők lehettek pár tucatnyian. Voltak valószínűleg jó páran, akiket valami hajótörés vethetett partra (egyáltalán nem biztos, hogy a teljes földfelszín egy időben víz alatt volt.), ilyen eredetet sejtek a ma nyugati fehér emberek ősei megett. Olyan történet is ismert, hogy szintén isteni sugallatra, tutajokat építve, és azokat hosszú kötélen lehorgonyozva menekült meg néhány család. Ezek ma ázsiai, finnugorként tárgyalt népek. Mindezek az emberek súlyos kárt szenvedtek, még ha testi épségben úszták is meg a bajt: csekély létszámuk és elzártságuk miatt szükségképpen töredékes élettechnikai-szakmai ismeretekkel bírtak. Arra gondolok, hogy egy húszfős csoportban valószínűleg van több paraszt is, de nem törvényszerű, hogy legyen mondjuk cipész, vagy kovács, mit tudom én. Bábaasszony. Ettől kezdve még ha szaporodásnak is indultak, feltétlenül szükséget szenvedtek ki ebben, ki abban.
 

   Azt mondják a szerzők, hogy a Kárpát-medence népe (nem nemzete) kulturális egységként megmaradt. Ettől még lehetett nagyarányú az elhalálozás, de a túlélők létszáma és területi sűrűsége elég volt ahhoz, hogy minden civilizációs tevékenységnek legyen a többiek számára elérhető képviselője.
   Az emberek többségének nem volt tudomása arról, élnek-e rajtuk kívül mások is? Nemzedékek születtek és múltak, míg megindulhatott a távolsági közlekedés. Ez alatt bizony torzultak a lelkek és a szavak is. Amikor az emberek egymást újra felfedezték, akkor aztán kiderült, hogy az eredeti szókincsnek egyik az egyik harmadát, a másik meg a másik ötödét ismeri. (Még a mai magyar nyelv szókincsének a harmada is kerek egész nyelvet adna –mások mércéjével.) Arra pedig, hogy eredetileg ugyanazt a nyelvet használták, nem biztos, hogy bárki is emlékezett.
   Az ősnép és az őskultúra párszáz esztendő alatt visszanyerhette az élhető világ nagyobb hányadát. Egyet nem tehetett: nem győzhette meg a szerteszét tengődő túlélő törzseket arról, hogy egyek vagyunk. Azok addigra már saját érthetetlen nyelvüket beszélték és génjeikbe ülepedett a nyomor szülte erkölcs: ami a tiéd, védd meg, ami a másé, szerezd meg, soha ne osztozz mással, mint a mieinkkel, aki nem a mi nyelvünket beszéli, az idegen, aki idegen, az ellenség, stb. Igen, egy ilyen kis törzs szorította ki pár ezer év alatt az őskultúra hatalmas hun népét Ázsia óriási térségéről, amikor kínainak kezdték magukat nevezni. Egy ilyen kis nyomorult csoport maradékai ma románnak nevezik magukat, és ugyanazzal a lendülettel, szemünk láttára zabálnak fel mindet, ami nem ők.

 

 
   Amikor aztán az őskultúra hordozói a nagy egész ezrelékévé fogynak, akkor maguk is elhiszik, hogy soha nem is voltak mások, mint bozgorok. Tundrai nyomor. Menekülés a besenyők elől. Honfoglalás. Mert a körülöttünk forgó őrült élet-halál harchoz nincs sem indulatunk, sem fegyverünk. Tudjuk jól, hogy a hatalom minket illet, de ez nem az a hatalom. Az Melkisedek fegyvertelen hatalma.
 
 
Pogány István
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Tereb (138) Autómánia (61) Kultúra (6) Mondom a magamét (5454) Flag gondolja (33) Vetítő (30) Belföld (6) Sport (729) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1578) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (255) Mozaik (83) Jobbegyenes (2082) Irodalmi kávéház (505) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1456) Egészség (50) Történelem (14) Gazdaság (659)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>