Ma 2023 december 07. Ambrus napja van. Holnap Mária napja lesz.
018ae96d6bfcaa128a7c3bb98c8e4756.jpg

Az a drága kölni – 4711

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A 4711 a legpatinásabb illatszermárkák egyike, ennek ellenére – bármilyen sokan hisznek ebben – nem az első kölni volt a világtörténelemben. A 4711-et kikísérletező szerzetes elkésett, a befutó az olasz származású Farina lett, ő „találta fel” a kölnivizet 1709-ben.

Igaz, hogy nem Olaszországban, sőt nem is a parfümfelhők városában, Párizsban, ahonnan később világhódító útra indult a kölni, hanem nyilván Kölnben. Giovanni Maria Farina 1709-ben itt alkotta meg citrusos, gyógynövényes, alkohol alapú kölnijét. De hiába volt kölni a kölni, a világsiker kezdetét mégiscsak a párizsi terjesztés jelentette. 1741-től itt folytatta a karrierjét Eau de Cologne-ként (vagyis kölni vízként) a kezdeti királynővíz (aqua della regina) elnevezés helyett. A Farina név pedig olyan talizmánná vált, amely – mint ahogy a jó talizmánhoz illik – később még számos bonyodalmat okozott.

Lőrinc barát újratöltve

A híres 4711 története majdnem egy évszázaddal Farina kölnije után, 1792-ben kezdődött, amikor Wilhelm Mülhens egy kísérletező kedvű szerzetestől nászajándékként megkapta az aqua mirabilis, azaz a csodálatos víz titkos receptjét. Mühlens szilárdan hitt a recept erejében, és hamarosan egy kis üzletet is nyitott a gyártására Kölnben, a Glockengassén. Mivel az illat igencsak hasonlónak bizonyult a Farina-féle illathoz, ezért rövid idő elteltével szintén Eau de Cologne-ként kezdték emlegetni. A 4711 csak jóval később, 1881-ben lett a márka hivatalos neve, amikor Ferdinand Mülhens, az alapító unokája a Glockengassén lévő üzlethelyiségük házszámát kezdte használni a cég névjegyeként. Ez a házszám volt a 4711.

A talizmán visszacsap

Azt már kevesebben tudják, hogy Mühlens unokája nem teljesen szabad elhatározásából döntött az új márkanév mellett. Nem volt sok választása, ugyanis nagyapja, Wilhelm Mühlens 1803-ban elkövette azt a komoly hibát, hogy megvásárolta a Farina név használati jogát a cége számára. Csak annak nem nézett elég alaposan utána, hogy kitől: az eladónak, Carlo Francesco Farinának ugyanis semmi köze nem volt a parfümgyáros Farina famíliához. A jogi helyzetet tovább bonyolította, hogy Mülhens továbbadta a névhasználat jogát, de ezeket a tranzakciókat 1835-ben a bíróság érvénytelennek nyilvánította, és a névbitorló Farina-cégek sem működhettek tovább.

Forrás: Wikipedia

Nincs több trükk

A Mühlens-család azért adott még egy lehetőséget a Farina-ügynek. „II. Mühlenst” (azaz az alapító fiát) ugyanis csavaros ésszel áldotta meg a Teremtő: a nyakába vette Itáliát, hogy találjon egy olyan Farinát, aki – a névvásárlás helyett – üzlettársa lesz, és így kerülőúton mégis hozzájuthat a mágikus névhez. Átlag feletti jogérzékét bizonyára a bíróság is méltányolta, de ez nem akadályozta meg abban, hogy 1881-ben egyszer s mindenkorra megtiltsa a Mühlens-unokának a Farina név használatát. Ferdinand Mühlensnek ekkor kellett rádöbbennie, hogy az illatgyárosi életben is eljön a pillanat, amikor felnőtté kell válni, akárki volt is a kölni szülőatyja eredetileg. Hogy ez a fájdalmas elszakadás járt-e asztalcsapkodással vagy ablakokat remegtető, a Glockengasse galambjait sürgős és végleges költözködésre késztető üvöltéssel, nem tudni. A házszámból lett márkanév mindenesetre úgy fest, mint amit csak első dühében – ki, ha én nem? – választhatott ki Mühlens.


Napóleon meg is ette

Mühlens bizonyára később sem bánta meg a névválasztást, mert a 4711 hatalmas sikert aratott: többek között Bonaparte Napóleon, Richard Wagner, az orosz cár és a walesi herceg is ezt használta. Napóleon például szó szerint is fogyasztotta a kölnivizet, állítólag kockacukorral szerette a leginkább. Ilyen értelemben a kölni akár a természetes kozmetikumok elődjeként is szerepelhetne – bár valószínűleg hosszú út áll még a bioipar előtt, amíg eljut odáig, hogy a kozmetikumok ismét ehetőek legyenek.

Ez ma már természetesen az 4711-re sem igaz: az eltelt kétszáz év alatt bizonyára jó néhány reformon átesett már, és az is lehet, hogy az eredeti alapanyagokat néhol szintetikummal helyettesítették, de a 4711 mindvégig megmaradt klasszikus, könnyed, természetes és uniszex illatszerként. Illatjegyei között a bergamottot, citromot, narancsot, petitgraint, nerolit, rozmaringot, rózsát, mósuszt és fás jegyeket említenek.

mno.hu - rKissNelli

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Heti lámpás (282) Jobbegyenes (2724) Belföld (10) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7254) Irodalmi kávéház (531) Tv fotel (65) Sport (729) Mozi világ (440) Politika (1581) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (16) Mozaik (83) Nézőpont (1) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Egészség (50) Gazdaság (694) Vetítő (30) Nagyvilág (1309) Kultúra (6) Flag gondolja (34) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>