Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
e0f89a1df5dbe47624308ee3228904b7.jpg

A platinában vagy a gyémántban lehet a fiatalság elixírje

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A nemesfémek és a drágakövek nem csupán akkor szépítenek, ha ékszer formájában kerülnek a testünkre. A szépségipar is sokoldalúan használja a „drágaságokat”.

Az aranyat már az ókori Egyiptomban, illetve a Távol-Keleten is használták szépségápolási célokra, a 21. században pedig – számos hagyományos alapanyaghoz hasonlóan – újra divatba jött. Nem véletlenül, hiszen látványos „fiatalító” hatással bír: serkenti a sejtmegújulást és a bőr feszességéért, rugalmasságáért felelős kollagén termelődését, de gyulladáscsökkentő, méregtelenítő hatása is bizonyított. Emellett részecskéi a szó szoros értelmében is ragyogóbbá teszik a bőrt, mégpedig úgy, hogy lényegében egyszerű optikai csalódást keltenek: megtörik a fényt, amitől a bőrhibák, egyenetlenségek elhalványodnak. 

Az aranyra egyfelől külön kozmetikai eljárások épülnek, másfelől pedig a gyártók belekeverik a legkülönfélébb termékekbe, a sminkcuccoktól kezdve a bőrápoló kencéken át egészen a hajápoló készítményekig. A kezelés vagy az adott termék hatásfokát persze meghatározza, hogy milyen formában, minőségben kerül bele az arany – ha egyáltalán valóban belekerül, és nem csupán marketingfogás. Ami biztos: ha egy készítményben tényleg megtalálható az arany, az bizony az árán is meglátszik.

Az aranyat többféle formában is használják. A legegyszerűbb változat az aranypor, melyet általában krémekbe keverve, gyakran a hatásait fokozó összetevőkkel – például mézzel, szója-, kurkuma-, vagy épp aloe vera kivonattal – vegyítve alkalmaznak. A trendi aranykezelésekhez szükséges anyagok, illetve az aranyat tartalmazó luxuskozmetikumok előállításakor manapság azonban jellemzően aranyrészecskéket használnak, amit egy speciális kémiai eljárással állítanak elő.

Az ezüstöt inkább természetgyógyászatban alkalmazzák, a szépségiparban jóval kevésbé számít felkapottnak, mint az arany. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású, legfőképpen bőrproblémák kezelhetők vele, így többek között a pattanások, hegek, vagy épp a napégés. Leggyakrabban kolloidális formában – desztillált vízbe ezüstrészecskéket juttatnak – használják. Kaphatók ugyanakkor ezüstszálat tartalmazó textíliák is, ezeket elsősorban gyógyászati célokra gyártják, de bőrtisztító-ránctalanító arcmaszkot is készíthetnek belőlük.

A szépségipar az elmúlt években a platinát is felfedezte magának. Az egyik luxusmárka már tavalyelőtt egy komplett platinaalapú termékcsaláddal rukkolt elő, melyet aztán persze más cégek is követtek. Az exkluzív kozmetikai szalonok pedig – néhány helyen már hazánkban is – felvették szolgáltatásaik listájára a platinaalapú arckezeléseket. A platina hatásai egyébként nagyon hasonlók, ugyanakkor egyes szakemberek szerint erősebbek és tartósabbak, mint az aranyé: a mikroszkopikus platinarészecskék a bőrbe jutva fokozzák a kollagéntermelést, a sejtek önmegújító képességét, valamint méregtelenítik és hidratálják a bőrt.

Kecsegtető nemesfémek ide vagy oda, a kozmetikai ipar újabban egyre inkább azt sulykolja, hogy a gyémánt a lányok legjobb barátja – és nem csupán ékszerekbe foglalva. Az elmúlt hónapokban ismert és kevésbé ismert kozmetikai vállalatok sora jelentkezett gyémánttartalmú szépségápolási „csodaszerekkel”, s persze a felkapott szépségszalonok is bevezették már a gyémántos terápiákat. 

A nyers gyémánt finomra őrölt por formájában kerül a kozmetikai termékekbe. Ezt is – ahogy a többi „drágaságot” – főképp öregedésgátló célzattal alkalmazzák: állítólag a botoxszal vetekedő hatékonysággal, de annál sokkal természetesebb módon tünteti el a ráncokat, fokozza a kollagéntermelést, erősíti azokat az enzimeket, melyek megvédik a bőrt a káros környezeti hatásoktól, és persze eltünteti az utálatos bőrhibákat is. Gyémántport emellett ma már parfümökbe és luxussminktermékekbe is kevernek, Madonna például állítólag csak ilyennel az arcán hajlandó színpadra lépni. A legfrissebb őrület pedig a gyémántos hajmosás: a gyémántport is tartalmazó sampon és balzsam „intelligensen” reagál a haj típusára és állapotára, hatására a haj egészségesebb, puhább, és a szó szoros értelmében gyémántfényű lesz.

noklapja.hu  - Nől Lapja Café

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (7546) Mozaik (83) Egészség (50) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (312) Irodalmi kávéház (537) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Belföld (10) Tv fotel (65) Életmód (1) Mozi világ (440) Kultúra (7) Jobbegyenes (2788) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Gazdaság (705) Sport (729) Flag gondolja (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>