Ma 2024 április 21. Konrád napja van. Holnap Csilla, Noémi napja lesz.
c2fae9dbfc9ddaa92ecc511418ca6387.jpg

Szúrd ki a hamis parfümöt!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A parfümpiacon annyi a hamisítvány, hogy kész művészet kiszúrni a csalást, egy kis körültekintéssel és erélyes fellépéssel azonban utólag is orvosolható az átverés.

A parfüm luxus, a tízezrekben mért millilitereket nem mindenki engedheti meg magának, de ha a kedvenc illatra mégis összejön a pénz, a legkevesebb, amit remélhet az ember, hogy a díszes üvegcse minőségi cseppeket tartalmaz. A valóságban azonban gyakran ráfizetés a vége. Siklósi Máté fogyasztóvédelmi szakértő segítségét kértük a témában, mi mindenre kell figyelni ahhoz, hogy minőségi terméket kapjunk. 

Boltban, számla ellenében vásárolj!

Látványos a különbség az eredeti (jobbra) és a hamisított parfüm között
Látványos a különbség az eredeti (jobbra)
és a hamisított parfüm között

„Parfümvásárláskor, ha az ember biztosan szeretné elkerülni a hamisítványokat, a legbiztosabb, amit tehet, hogy nagyobb áruházláncokban, vagy más, biztos beszerzési háttérrel rendelkező üzletekben vásárol, ott ugyanis nem engedhetik meg maguknak a cégek, hogy hamis terméket áruljanak. Árulkodó lehet a termék ára is, senki ne akarjon pár ezerért amúgy méregdrága parfümöt vásárolni” – meséli a szakértő. 

„Aki azonban szeretne biztosra menni, az egyenesen a márka hazai képviselőjéhez (kizárólagos forgalmazójához) fordul, a gyártók többsége ugyanis ellátja a termékeket olyan jelzésekkel – például vonalkóddal, sorszámmal, azonosítóval –, amik a hamisítványokon már nem, vagy nem úgy találhatók meg. A márka hazai képviselői el tudják mondani, az eredeti parfümöt hogyan lehet megkülönböztetni az úgynevezett szürke importtól, ismertetve azt is, hogy termékeik mely boltokban kaphatók” – magyarázza Siklósi Máté. Hamis terméket természetesen azért sem éri meg vásárolni, mert nem lehet tudni, hogy hamisításkor milyen kemikáliák kerülnek az üvegbe. Eredeti, ismert termék esetén a gyártó felelősséget vállal, hogy nemcsak a termék kiszerelése, de összetétele is biztonságos, nem tartalmaz tiltott allergéneket.

]]>A boltban vásárolt terméknél hasznos információ az a kód]]>, ami rajta van az üvegen és a dobozon is, a két számnak értelemszerűen egyeznie kell. De nemcsak a dobozon feltüntetett információk (forgalmazó, összetevők, figyelmeztetés, cégnév) fontosak, a boltban is érdemes kicsit körülnézni. Gyanús lehet, ha a forgalmazó csak néhány – gyakran hamisított – márkát értékesít, jellemzően nagy kiszerelésben tudja adni az illatot, és az egyes parfümöket ugyanazon az áron adja.

A boltban vásárolt terméknél hasznos információ az a kód, ami rajta van az üvegen és a dobozon is
A boltban vásárolt terméknél az
információs kódnak az üvegen és
a dobozon is egyeznie kell
 

Érvényesítsd a jogaidat!

A legnagyobb körültekintés ellenére is előfordulhat, hogy a vásárló nem azt kapja, amit szeretne. Az illat például köszönő viszonyban sincs a teszterben levő parfümmel, erősségében, tartósságában, karakterében is csalódás. Előfordulhat, hogy kevesebb van az üvegben, nem működik a szórófeje, sérült a csomagolása, sorolhatnánk hosszasan, úgy a vásárlónak fél éve van arra, hogy szavatossági jogait érvényesítse, a szavatossági idő alatt a cserét vagy a pénzét visszakérje. Fontos és hatásos, ha a vásárló pontosan tisztában van fogyasztóvédelmi jogaival, sem az eladó, sem az üzletvezető nem tudja meggyőzni az ellenkezőjéről.

Az ügyintézés során a kereskedő köteles felvenni egy jegyzőkönyvet, ahol feljegyzi a fogyasztó igényét, a kereskedő pedig nyilatkozik a teljesíthetőségről. Elutasítani azonban csak akkor utasíthatja el a kérést, ha tőle és a terméktől független szakvéleménnyel (vagyis nem a forgalmazó által kiállított nyilatkozattal) bizonyítja, hogy a parfüm mindenben megfelel az elvárásoknak.


 

Óvatosan rendelj!

Online rendelés esetén szintén körültekintőnek kell lenni azokon a portálokon, ahol nem derülnek ki a forgalmazó adatai, a cég adatai, neve, helyszíne, nem érdemes belemenni a vásárlásba. Ha online rendelés során mégis kiderül, hogy elégtelen minőségű terméket szállítanak ki, érdemes visszaküldeni a parfümöt. Online vásárlás esetén erőteljes joga a vásárlónak, hogy nyolc munkanapon belül indoklás nélkül visszaküldheti a terméket, a forgalmazó pedig köteles 30 napon belül visszafizetni a vételárat. Persze a piacon, blokk nélkül vásárolt parfümök esetében már jóval nagyobb a kockázat.
 

Czvitkovits Judit, noklapja.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Tereb (146) Autómánia (61) Gazdaság (705) Szépségápolás (15) Kultúra (7) Flag gondolja (36) Vetítő (30) Mondom a magamét (7549) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (537) Sport (729) Tv fotel (65) Nagyvilág (1310) Belföld (11) Történelem (18) Heti lámpás (312) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Egészség (50) Jobbegyenes (2789)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>