Ma 2023 november 30. András, Andor napja van. Holnap Elza napja lesz.
f5d4f8e9a2032b4e95c3e47a8d4efc2d.jpg

Visszatértek a retró szupermodellek

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek elfeledettnek hitt szupermodelljei visszatértek a reflektorfénybe. Második esély.

Janice Dickinson

Janice Dickinson – aki saját magát a világ első szupermodelljeként aposztrofálja – a hetvenes–nyolcvanas évek egyik legfoglalkoztatottabb és legjobban fizetett modellje volt. Az összes jelentős divatháznak dolgozott Armanitól kezdve a Versacén át Valentinóig, és állandó szereplője volt a legrangosabb divatmagazinoknak. Csak a Vogue különböző kiadásainak címlapjain 37 alkalommal tűnt fel. Miután a modellkedésből kiöregedett, divatfotósként folytatta karrierjét.

Visszatértek a retró szupermodellek
Visszatértek a retró szupermodellek

A nyilvánosság elé 2003-ban, az amerikai Topmodell leszek! című tehetségkutató zsűritagjaként tért vissza, drámaian agyonplasztikázott külsővel. Az azóta eltelt években végighaknizta a legkülönfélébb celeb-valóságshow-kat, 2006-ban pedig még saját modellkereső műsort is kapott. Három önéletrajzi könyve jelent meg, melyekben egyebek mellett a szenvedélybetegségekkel vívott harcát és szerelmi életét is részletesen kiteregette.

Beverly Johnson

Az amerikai Beverly Johnson volt az első színes bőrű modell, aki az amerikai Vogue címlapján szerepelt – az 1974-es augusztusi számban –, majd egy évvel később szintén első színes bőrű nőként tűnt fel a francia Elle címlapján is. A 20. század divatjának legmeghatározóbb személyiségei között tartják számon, hiszen úttörő szerepet játszott abban, hogy a legnevesebb tervezők és a divatházak afroamerikai modellekkel kezdtek dolgozni.

Visszatértek a retró szupermodellek
Visszatértek a retró szupermodellek

Modellkarrierjét követően a nyolcvanas–kilencvenes években leginkább tévéfilmek és sorozatok epizódszerepeiben tűnt fel olykor, emellett üzletasszonyként tevékenykedett. 2008-ban egy amerikai modellkereső valóságshow zsűritagjaként került újra a köztudatba. Tavaly egy amerikai kozmetikai céggel közösen piacra dobott egy afroamerikai nőknek szánt hajápoló termékcsaládot, melynek ő maga a reklámarca is.

Carol Alt

Az amerikai Carol Alt eredetileg csak azért kezdett modellkedni, hogy pénzt gyűjtsön főiskolai tanulmányaira, miután azonban szerepelt a Sports Illustrated magazin 1982. februári számának címlapján, egy csapásra felkapott modell lett, aki sorozatban kapta a felkéréseket. Többek között a Pepsi, a General Motors és a Cover Girl kozmetikai márka reklámarca volt, és az első modell, aki saját naptárat adott ki. A nyolcvanas évek második felétől inkább színészi karrierjére koncentrált, ezen a területen azonban közelítőleg sem lett olyan sikeres, mint modellként volt.

Visszatértek a retró szupermodellek
Visszatértek a retró szupermodellek

2005 környékén tért vissza a modellkedéshez: leginkább középkategóriás cégek reklámjaiban és magazincímlapokon szerepelt, majd 2008-ban, 48 évesen levetkőzött az amerikai Playboynak. Ezt követően részt vett a The Apprentice című üzleti valóságshow celebváltozatában. Szintén ugyanebben az évben megalapította a vegyszermentes kozmetikai termékeket gyártó Raw Essentials céget, az utóbbi három évben elsősorban ezt, illetve az egészséges életmódot népszerűsíti különféle amerikai, kanadai és olasz tévéműsorokban és magazinokban.

Linda Evangelista

Evangelista a nyolcvanas–kilencvenes évek egyik ikonikus modellje volt, aki pályafutása során közel 600 magazincímlapon szerepelt, fiúsan rövid frizurájával pedig divatot teremtett. 1999-ben aztán súlyos tragédia érte: 6 hónapos terhesen elvetélt, majd mély depresszióba esett, és évekre eltűnt a szemünk elől.

Visszatértek a retró szupermodellek
Visszatértek a retró szupermodellek

 2006-ban újból teherbe esett, és ehhez köthető a visszatérése is: várandósan pózolt a Vogue címlapján. 2007-ben a L'Oreal arca lett, egy évvel később a Prada őszi kollekcióját népszerűsítette, tavaly pedig a Talbots ruhamárka kampányában szerepelt.

Tatjana Patitz

Tatjana Patitz Németországban született, Svédországban nőtt fel, modellkedni viszont a nyolcvanas évek közepén már Párizsban kezdett. Közel másfél évtizedes pályafutása során olyan divatházaknak dolgozott, mint a Chanel, Jean-Paul Gaultier vagy a Ralph Lauren, és több mint 130 magazincímlapon szerepelt.

Visszatértek a retró szupermodellek
Visszatértek a retró szupermodellek

2009-ben, 43 évesen az olasz Marina Rinaldi márka kampányarcaként tért vissza a modellvilágba. Tavaly Michael J. Foxszal közösen szerepelt a Carl Zeiss vállalat exkluzív, limitált szériás naptárjában. Bár nem utasítja el a modellmunkákra szóló felkéréseket, elsősorban az anyaságnak él: 7 éves fiát, Jonah-t egyedül neveli. 

Helena Christensen

Christensen 1986-ben megnyerte a Miss Dánia szépségversenyt, majd Párizsba költözött, hogy modellkarriert építsen. A kilencvenes évek egyik legfelkapottabb modellje volt: Gianni Versace személyes kedvence, a Victoria's Secret angyala és a Revlon kozmetikai márka arca, de rendszeresen dolgozott többek között a Chanelnek és a Diornak, és a legrangosabb nemzetközi divatmagazinokban is több száz alkalommal szerepelt. Az ezredforduló környékén aztán inkább háttérbe vonult: magazinszerkesztőként és divatfotósként tevékenykedett, illetve saját ruhakollekciót dobott piacra.

Visszatértek a retró szupermodellek
Visszatértek a retró szupermodellek

A kifutóra 2007-ben tért vissza a Dior őszi–téli kollekcióját bemutató párizsi divatshow-n. Legutóbb pedig a Triumph márka egyik idei reklámkampányában láthattuk.

Stephanie Seymour

Stephanie Seymourra a legtöbben minden bizonnyal a Guns 'n' Roses November Rain című dalának miniszoknyás menyasszonyaként emlékszünk. A kilencvenes évek elejének egyik legszexisebb szupermodellje többek között a Victoria's Secret és a Versace arca volt, de pózolt a Playboynak is. 1995-ben hozzáment a milliárdos Peter Branthez, akinek három gyermeket szült. Egy évtizeden át elsősorban a családjának élt, csak ritkán bukkant fel a nyilvánosság előtt.

Visszatértek a retró szupermodellek
Visszatértek a retró szupermodellek

2006-ban aztán a Gap márka reklámarcaként került elő újra. Azóta is rendszeresen vállal modellmunkákat, elsősorban divatfotózásokat.

Christy Turlington

A kaliforniai lány 14 éves korától vállalt kisebb modellmunkákat, majd érettségi után, 1987-től főállású modellé avanzsált, és már ebben az évben fel is került a francia, a német és a brit Vogue címlapjára is. A fényes indulást még fényesebb folytatás követte: a nem csupán kivételes testi adottságú, de kifejezetten szép arcú modell néhány év alatt közel 500 magazin címlapján szerepelt, és szinte az összes vezető divatháznak dolgozott. A kilencvenes évek közepén aztán visszavett a tempóból: jóval kevesebb felkérést vállalt, egészséges életmódra váltott, és elvégezte a New York-i Egyetem vallások és keleti filozófiák szakát. Az évtized végén egy természetes kozmetikumokat, valamint egy jógaruhákat gyártó márkát is alapított. 2003-ban férjhez ment, és még ugyanebben az évben megszületett a kislánya, Grace.

Visszatértek a retró szupermodellek
Visszatértek a retró szupermodellek

2006-ban, második gyermeke születése után a Maybelline reklámarcaként tért vissza a reflektorfénybe. Az azóta eltelt 5 évben elsősorban fotómodellként vállalt felkéréseket, idén ősszel a Louis Vuitton ékszerkollekciójának kampányában láthatjuk. Életének fontos része a karitatív tevékenység: több jótékonysági szervezet aktivistája, illetve nagykövete.
 

noklapja.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (531) Tv fotel (65) Heti lámpás (279) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Flag gondolja (34) Nagyvilág (1309) Egészség (50) Mozaik (83) Belföld (10) Sport (729) Mondom a magamét (7237) Autómánia (61) Történelem (16) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Politika (1581) Tereb (146) Jobbegyenes (2719) Vetítő (30) Gazdaság (693) Kultúra (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>