Ma 2024 május 22. Júlia, Rita napja van. Holnap Dezső napja lesz.
d810989c6f90a483a989e29866082933.jpg

Parfüm baconszalonnából és lóvizeletből

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Levendula, jácint, ilang-ilang: ezek viszonylag ismert parfümalapanyagok. Ám azt nem gondolnánk, hogy egy lóvizeletszagú molekula kifejezetten csodát tehet a jázminos illatkompozíciókkal.

Parfümöt nemcsak virágos alapanyagokból készíthetünk, de fűszerek, sőt állati eredetű elemek is jól jöhetnek.

Zólyomi Zsolt
Zólyomi Zsolt
Fotó: Sanoma Archív/
Lakos Gábor

 

A legkülönlegesebbek

Különlegességnek számítanak például azok a természetes kivonatok, melyeket folyékony szén-dioxiddal nyernek ki olyan érzékeny alapanyagokból, melyekből korábban nem, vagy csak nagyon nehezen lehetett – tudjuk meg Zólyomi Zsolt parfümőrtől. Ilyenek például a sárgarépamag, a dió, a feketeribizlirügy-, a tölgyfanyesedék-, vagy épp a hársfavirág-kivonat. Kuriózumként tartják számon a „kőzetizzadmányokat" is, melyek egy-egy kő vagy természeti képződmény illatát – például a folyékony láva fölött terjengő illatot – idézik. A szintetikus alapanyagok közül különlegesek azok a molekulák, melyek fémes hatást kölcsönöznek egy illatnak, például ahhoz hasonlót, mint amilyet a vasalótalp áraszt, miután kihúztuk a konnektorból, de van vajas illat és tengervíz felett szálló párás szellőt utánzó molekula is  – magyarázta a szakember.

A legdrágább

Jelenleg az egyik legdrágább alapanyag az írisz földbeni szárának a kivonata, ebből 1 kiló akár 100–150 000 euróba – azaz átszámolva 29–43 millió forintba – is kerülhet. Ezt a kivonatot jellemzően a kisebb, felsőkategóriás, úgynevezett „niche” parfümöket gyártó márkák használják, melyek költséges reklámkampányok helyett inkább minőségi alapanyagokra költenek. Ilyen kivonat található például az amerikai Odin márka 04 Petrana nevű parfümjében vagy a The Different Company – Bois d'Iris elnevezésű illatában. 

A legbizarrabb

Parfüm baconszalonnából és lóvizeletbőlAz indolmolekula tömény állapotban egy az egyben a lóvizelet szagát idézi, megfelelő mennyiségben azonban – ez mindössze néhány cseppet jelent  – kiválóan kiegészíti, élettelivé teszi a jázminos illatkompozíciókat. A parfümgyártás talán egyik legbizarrabb irányzata manapság az élelmiszer-ipari vonal: a legkülönfélébb ételek és italok illatát idéző parfümök készülnek, a konyaktól kezdve a rokfort sajton át a baconszalonnáig. Mint a parfümőrtől megtudtuk, az ilyen típusú parfümök alapanyagainak nincs közvetlen közük az adott élelmiszerhez, a hagyományos parfümökhöz hasonlóan olyan természetes vagy szintetikus kivonatokból keverik ki őket, melyek elegye végül az adott étel vagy ital illatát adja ki.

A legnagyobb átverés

Bár a DNS-parfüm feltalálója már 1995-ben Ig-Nobel (azaz anti-Nobel) díjat kapott értelmetlen találmányáért, a mai napig is számos cég foglalkozik azzal, hogy DNS-minta alapján készít állítólagosan személyre szabott parfümöket a megrendelő számára, nagyjából akkora összegért, amennyiért egy átlag középkategóriás parfümöt vásárolhatna. Zólyomi Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy ez bizony átverés, hiszen egy valóban személyre szabott parfüm elkészítéséhez eleve kevés egyetlen DNS-minta, ennél sokkal többet kell tudni a delikvensről a tökéletes egyéni illathoz, figyelembe kell venni például az életmódját, ízlésvilágát, de meg is kell szagolni – a testillatot ugyanis a genetikán túl az életvitel is nagyban befolyásolja. Egy egyénre szabott parfüm elkészíttetésének az ára ráadásul rendkívül magas, akár 20 000 euróba (azaz az 5 700 000) forintba is kerülhet, és az alkotófolyamat fél–másfél évig is tarthat.

noklapja.hu - Megyeri Nikolett

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Történelem (18) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Mozi világ (440) Nagyvilág (1310) Mondom a magamét (7612) Flag gondolja (36) Irodalmi kávéház (537) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (9) Tereb (146) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Belföld (11) Egészség (50) Nézőpont (1) Mozaik (83) Heti lámpás (313) Életmód (1) Tv fotel (65) Gazdaság (710) Politika (1582) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2805)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>