Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
fd18b366f3cca82b7b89d57e333974e3.jpg

Olasz foci - Összefoglaló Serie A. 1.forduló

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Szombaton a Fiorentina bolognai vendégjátékával elkezdődött az olasz bajnokság 2009/2010-es idénye. A legnagyobb meglepetést mindenképpen az Inter otthoni remije jelentette, de kiemelendő még a forduló legizgalmasabb meccse, a fordulatokban gazdag Genoa – Roma összecsapás is, melyen végül a Griffek otthon tartották mindhárom pontot.

Kezdjük a sort a Bologna – Fiorentina találkozóval, melyet szombaton délután rendeztek a Stadio Dall'Arában. Meglepetésre a hazaiak szerezték meg a vezetést, éppen a volt fiorentinás olasz-argentin, Pablo Daniel Osvaldo révén.

 
A meccs irányítását végig kézben tartó Fiorentina nem tudta feltörni a Bologna jól szervezett védelmét, egészen a 63. percig, mikor a csereként beállt Mutu vágta a hálóba a labdát, kialakítva ezzel az 1-1-es végeredményt.
 
A másik szombati mérkőzésen a Siena látta vendégül a Milant, mely a nyáron megvált ünnepelt sztárjától, a brazil Kakától, illetve a sikeredző Carlo Ancelottitól. Mindemellett csak fokozta a szurkolók keserű szájízét, hogy 25 év (!) élvonalbeli játék után visszavonult a csapatkapitány, a már aktív pályafutása során legendává vált Paolo Maldini.
 
Mindezzel és a nyári felkészülés alatt mutatott gyenge játékkal a háta mögött kellett a piros-feketéknek pályára lépniük egy olyan Siena ellen, amely semelyik csapat részéről sem vehető félvállról (a toszkánok többek között a Napoli, a Roma, a Palermo és a Fiorentina skalpját is begyűjtötték odahaza a tavalyi idényben).
 
 
A fentiek ellenére sem mondható persze, hogy a Milan ne esélyesként érkezett volna, de akadtak baljós előjelek. Ezekre azonban rácáfolt a nyáron sokat kritizált Ronaldinho, és a fiatal kora ellenére sok felelősséget kapó Pato. Előbbi káprázatos labdákkal, utóbbi az ezekből szerzett két góllal vétette észre magát. Bár 0-1 után egyenlített, ezen kívül viszonylag kevés veszélyt jelentett a Siena, amely végül 1-2-es vereséggel kezdte az idényt.
 
Vasárnap délután megkezdte szezonját az Inter is, amely a frissen feljutott Barit fogadta. A kezdőben kapott helyet négy nyári igazolás is: Lucio a védelemben, Thiago Motta a középpályán, míg Eto’o és Diego Milito a csatársorban.
 
Meglehetősen álmosan kezdődött a mérkőzés, az első félórában csak néhány Eto’o-Milito összjáték és Alvarez vezette Bari-kontra törte meg a csendet. Majd jött Mourinho, aki kissé váratlanul, de el nem ítélhető módon lehívta a pályáról a gyenge napot kifogó Muntarit.
 
A húzás nem jött be, ugyanis a hazaiak játéka továbbra is meglehetősen sótlan volt, így 0-0-val vonulhattak szünetre a csapatok.
 
Mourinho továbbra is nagyon elégedetlennek tűnt, mivel még egy középpályást beáldozott a támadóbb játék kedvéért: Quaresma váltotta Vieirát. Ezután kissé felpörgött a játék, de láthatólag továbbra sem vették száz százalékig komolyan a meccset Zanettiék. A vezetést ennek ellenére sikerült megszerezniük, miután a Milito buktatásáért megítélt büntetőt Eto’o értékesítette.
 
 
A gól megnyugtatta az Intert, amely támadgatott ugyan, de elszórakozta helyzeteit, miközben a Bari néhány veszélyes ellentámadást vezetett. Ennek folyománya az lett, hogy egy kontra végén Kutuzov kiegyenlített. Csak ekkor kapcsolt rá igazán a hazai alakulat, de már későinek mutatkozott a nagy akarás, mivel a győzelmet nem sikerült megszerezni, sőt, Kutuzov majdnem a szerény egy ponttól is megfosztotta a Nerazzurrit. A vége igazságos 1-1.
 
 
A nagy meleg miatt a forduló további meccseit mind este rendezték. Kezdjük Szicíliával, amely két mérkőzésnek is otthont adott: a sziget fővárosába a Napoli látogatott, míg a Catania a Sampdoriát fogadta.
 
A Palermo és a Napoli az átigazolási szezon hősei voltak. Előbbi az egész Serie A egyik legígéretesebbnek tartott tehetségét, az argentin Kakának is nevezett Javier Pastorét szerezte meg, ráadásul olyan klubokat megelőzve, mint az Arsenal vagy a Manchester United. A kékek szintén több jó igazolást mondhatnak magukénak, melyek közül kiemelendő a válogatott csatár, Fabio Quagliarella, illetve az új Pirlónak kikiáltott Luca Cigarini.
 
 
 
A mérkőzés az elvárásoknak megfelelő iramban indult, a Napoli több helyzetet is kialakított, azonban a vezetést nem tudta megszerezni. Marek Hamsik szerzett ugyan egy gólt, ezt azonban a játékvezető – legalábbis vitatható módon – annulálta.
 
Ezután Miccoli – Pastore – Cavani összjáték végén megszerezték a vezetést a hazaiak. Ekkor azonban már csak két perc volt hátra a félidőből, így fordulás előtt maradt az 1-0.
 
A második játékrész lüktető iramú, jó játékot hozott, mindkét kapu azonos mértékben forgott veszélyben. A 72. percben aztán jött, és egy tizenhatos környékéről megeresztett lövéssel egalizált. Nem telt el három perc sem, és újra vezetést szerzett a Palermo. Az egész meccsen remekül játszó Cavanit faultolták a büntetőterületen belül, a játékvezető pedig a tizenegyes pontra mutatott. A büntetőt Miccoli értékesítette, kialakítva ezzel a 2-1-es végeredményt.
 
A Catania – Sampdoria mérkőzésen Pazzini Cassano átadása után szerzett vezetést a vendégeknek, majd a japán Morimoto egyenlített. Már-már úgy tűnt, a mérkőzés döntetlennel zárul, ám a ráadás negyedik percében Gastaldello megszerezte a vendégek 1-2-es győzelmét jelentő találatot. A Cassano vezette Sampdoria összességében megérdemelte a három pontot.
 
 
Az est másik – a tavalyi szezon alapján – rangadónak nevezhető mérkőzését a Roma genovai vendégszereplése jelentette. Az első félidőben több gólhelyzetet is teremtett a Genoa, azonban Totti is megszerezhette volna a vezetést csapatának, ha nem hibázik hatalmas ziccerben.
 
A fordulást követően aztán elkezdődött a show. Criscito szerzett vezetést a hazaiaknak a 49. percben, amire - nem egészen tizenöt perc alatt – kettővel válaszolt a Roma, Taddei és Totti révén. A hullámvasútnak ekkor még koránt sem volt vége, hiszen újabb öt perc elteltével a spanyol Zapater szép szabadrúgásával egyenlített a Genoa. A pontot az i-re végül Giuseppe Biava tette fel, góljával kialakítva a 3-2-es végeredményt.
 
 
 
Röviden a többi meccsről: bár a Juventus a Diego-Amauri-Iaquinta hármas révén többször is veszélyeztetett, végül csak egyetlen góllal - bár összességében könnyen - szerezte meg a három pontot a Chievo ellen. Az Udinese kisebb meglepetésre kétszer is hátrányba kerül a vendég Parma sok fiatalt foglalkoztató csapatával szemben, azonban Di Natale révén mindkétszer egyenlíteni tudtak. A Lazio Rocchi révén egygólos győzelmet aratott az Atalanta ellen, míg a Livorno-Cagliari mérkőzés, a két kapusnak köszönhetően gólnélküli döntetlennel zárult.
 
Eredmények:             
 
Olasz bajnokság, 1. forduló
2009.08.22., Szombat
Bologna
Osvaldo 24
1:1Fiorentina
Mutu 65
Siena
Ghezzal 34
1:2Milan
Pato 29, 48
2009.08.23.,vasárnap
Inter
Eto'o 56 (11-es)
1:1Bari
Kutuzov 74
Catania
Morimoto 38
1:2Sampdoria
Pazzini 9
Gastaldello 94
Genoa
Criscito 50
Zapater 69
Biava 83
3:2Roma
Taddei 53
Totti 64
Juventus
Iaquinta 11
1:0Chievo
Lazio
Rocchi 22
1:0Atalanta
Livorno0:0Cagliari
Palermo
Cavani 45
Miccoli 75 (11-es
2:1Napoli
Hamsik 73
Udinese
Di Natale 48 (11-es)
D'Agostino 89
2:2Parma
Paloschi 42
Lucarelli 49
 
 
A forduló ...
 
meccse:  Genoa-Roma
 
játékosa:  Edison Cavani (Palermo)
 
 
edzője:  Gian Piero Gasperini (Genoa)
 
csapata: Federico Marchetti (Livorno) – Giuseppe Biava (Genoa), Alessandro Nesta (Milan), Daniele Gastaldello (Sampdoria), Domenico Criscito (Genoa) – Diego (Juventus), Ronaldinho (Milan), Alessandro Gazzi (Bari), Edgar Alvarez (Bari) -  Pato (Milan), Cavani (Palermo)


 

Iveszics Mihály

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2788) Mondom a magamét (7546) Életmód (1) Sport (729) Kultúra (7) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Flag gondolja (36) Gasztronómia (539) Tereb (146) Heti lámpás (312) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Történelem (18) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (537) Vetítő (30) Belföld (10) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (705)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>