Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
7fd4e2dd61c909ee311f5a8b7739dc28.jpg

Megsárgult lapok - Mekkora hátrányban van Mezey György?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Lassan több mint negyedszázadnyi.Ő maga nyilatkozza épp az NSO-n, hogy nézete szerint "itthon hátrányban vannak a magyar edzők", ami saját magára nyilván nem vonatkozik, hiszen éppen nem trénerkedik, se itthon, se máshol.

Mondjuk, adja magát a kérdés, hogy akkor a magyar edzők hol vannak előnyben, ha itthon hátrányban, mert a nagyvilágnak e kívül nem tudok más helyéről, ahol egyáltalán labdába rúgnának honfitársaink.

Mezey Györgyről még a tegnap született hazai futballbarátok is pontosan tudhatják, hogy a története első bajnoki címét 2010/11-ben megszerző Videotont irányította tavaly nyárig. De ki volt valaha?
Nos, ikon. Valóságos celeb. Nem mostanában: 1985 táján. Megnyert akkoriban egy valóságsót. sőt. Bejutott az akkori játék nemzetközi döntőjébe. Mondjuk, ott az első körben kiszavazták.
Természetesen arról parodizálok, ami a maga idején engem is elvarázsolt: az 1986-os focivébére magát kvalifikáló válogatottról és tehetséges, imponálóan szerény és megnyerő mesteréről. Rég volt.
Mostanában az ősz szakember inkább a többséget megmosolyogtató - a vérmesebb drukkereket, bloggereket és skríblereket pedig vad ironizálásra ragadtató - nyilatkozatokkal, interjúkkal képviselteti magát a közbeszédben. (Lásd: ]]>Mit ér az edző, ha magyar?]]>)

Akik nem tegnap születtek, hanem mélyebb történelmi tapasztalatokkal bírnak a magyar labdarúgás félmúltbeli történelmét illetően, nyilván emlékeznek, hogy milyen népszerű ember volt dr. Mezey György 1985-ben és 1986 tavaszán. Egész Irapuátóig. Megjegyzem, nemrég egy, a témáról szóló régi könyvet olvasva (azaz hangoskönyvként hallgatva) magam is meglepődtem, amikor felidéződött, hogy a 0-6 és folyományai nyomán a szövetségi kapitány korántsem vált sorsüldözötté, földönfutóvá. Nem elkergették a világraszóló kudarc nyomán, hanem ő mondott le akkor ott, még Mexikóban - és az MLSZ tovább alkalmazta tanácsadóként a helyszínen. Vagy valami ilyesmi. Amikor hazaérkezett - csapatával-e vagy külön, már nem tudom -, véletlenül sem játszódtak le olyan tumultuózus jelenetek, mint amiket a Régi idők focija című film felidéz egy jóval korábbi futballéra kapcsán (pontosabban kettő: 1938 és 1954).

A '86-os vébére készülve még vers is született a kapitányról, s hogy értékelni tudjuk, a közeg jellemzésére hadd elevenítsem fel, hogy a világbajnokság előtti nagy esélylatolgatások közepette olyan hír is napvilágot látott, miszerint nyugati elemzők (a "brit tudósok" elődei, az "orosz tudósok" antagónistái) számítógépes programmal - tyűha! -, úgymond, szimulálták a nagy versengés tudományosan kalkulálható eredményeit, és az jött ki, hogy Dániát megelőzve Magyarország lesz az első!

Szóval álljon itt a valahai rádióskabarés humorista, szerző Farkasházy Tivadar költeménye a Mitisír a hogyishívják? című kötetből (nem betűhíven, hanem fejből):

Legjobb elnök a Szepesi,
legjobb edző a Mezey,
a legjobb mégis az, ha
izzadtak a játékosok mezei.

Az irodalmi mű, ugyebár, abban a korban született, amelyet egy ideje már a hetvenes évekbeli, legendás Lötyögés a semmibe újságcikk, majd az MLSZ-féle lóversenypályás labdarúgó-futtatások közvéleménybeli utórengései határoztak meg.
(Az első sorra magyarázat: az néhai egykori rádióriporter, Szepesi György volt ez idő tájt a szövetség vezetője.)

És végül következzék az az újságcikk, amely rovatunk mai jelentkezésének valódi apropója: a Mezey Györgyöt gyurmafigurákként megörökítő kép melletti írás a '86-os vébére készülő hazai szaksajtó jellegzetes elemeként, a hurráoptimizmus jegyében született, s látott napvilágot a Képes Sport valamelyik aktuális számában. A rejtélyes "L.T.K." jegyzi, amely szignóban hajlamosak lehetünk az azóta már az élet más területéről ismert Lakat T. Károlyt felfedezni. A pici bábuk Markó Nándor művei.
 

]]>]]>

]]>Képes Sport, 1986]]>
(A kicsinyítve betett illusztrációk rákattintva nagyobbak lesznek, akkor pedig a jobb-klikk menüből a Kép megjelenítése parancsra még nagyobb, jól olvasható méretben jelennek meg.)

]]>http://sargalapok.blog.nepsport.hu ]]>- A Flag Polgári Magazin partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2778) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Életmód (1) Autómánia (61) Nézőpont (1) Nagyvilág (1309) Egészség (50) Tv fotel (65) Mozaik (83) Belföld (10) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Tereb (146) Heti lámpás (310) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7501) Gazdaság (702) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Kultúra (6) Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Történelem (17)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>