Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
e1e0e4ab8a81820bbc8edee0eaab5d2d.jpg

Remek védekezéssel és parádés kapusteljesítménnyel az „A” csoport kapujában

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Magyar rekord született

 A magyar jégkorong-válogatott 1927 óta íródó történetében most először fordult elő, hogy egymást követő három mérkőzésen nem kapott gólt, így a ljubljanai divízió I-es világbajnokságon rekordot állított fel a csapat. A mostani tornán sorrendben a lengyel (6–0), a horvát (8–0) és a brit (2–0) együttes sem tudott betalálni Hetényi Zoltánnak, illetve Rajna Miklósnak. Hetényi összesen 170 perc 28 másodperce nem kapott gólt – utoljára a dél-koreai Kim Ki Szung talált be a kapujába –, míg a vb-újonc Rajna, aki a horvátok elleni utolsó harmadot kapta meg, 20 perce hibátlan. A magyar válogatott – amely pénteken 20 órakor a feljutásért játszik a házigazda szlovénokkal – összesen 190 perc 28 másodperce nem kapott gólt. (MTI)

Újabb két meccs, újabb két győzelem, ráadásul mindezt egyetlen kapott gól nélkül. Ennél jobban már nem is szerepelhetnének hokisaink Ljubljanában a divízió I – es világbajnokságon. Pénteken este jöhet a sorsdöntő derbi a házigazda Szlovénia ellen! 

Amióta a Nemzetközi Jégkorong Szövetség 2001-ben kialakította a világbajnokságok ma is érvényben lévő rendszerét, harmadik alkalommal jutott el odáig a magyar válogatott, hogy az utolsó mérkőzésén ki-ki meccset vívhat legnagyobb vetélytársával a feljutásért a világ legjobb tizenhat együttese közé. 2002-ben a hazai rendezésű világeseményen, Székesfehérvárott Dánia ellen még nem volt elég érett az „A” csoportra nemzeti együttesünk és 6-2-es vereséget szenvedett az északiaktól. Két esztendővel ezelőtt viszont a világ másik végén, Japánban, egészen pontosan az 1972-es Téli Olimpia helyszínén Szapporóban megtörtént a csoda és kedvenceink Ukrajna 4-2-es legyőzésével megváltották belépőjüket az elitbe. Az idei ljubljanai tornán pedig az eddigi mérkőzések alapján a legérettebb játékot bemutató magyar csapat szerzett négyből négy győzelmet.

Köszönhető ez elsősorban valószínűleg annak, hogy Ted Sator személyében egy olyan rutinos és vérprofi szövetségi kapitány áll a magyar együttes kispadja mellett, akinek tökéletes munkáját semmilyen külső körülmény nem képes elrontani. Sem az eredetileg első számú kapus, Szuper Levente hiánya, sem a Dél-Korea elleni meccs időpontjának megváltoztatása nem tudta csapatunkat kizökkenteni abból a ritmusból, amit az amerikai szakember kialakított. Már az első „csak” 4-2-re megnyert ázsiaiak elleni meccs után sem elégedetlenkedett, miközben sokan féltették legjobbjainkat a következő találkozóktól, mondván ez a teljesítmény nem jogosít fel további sikerekre. Ám a kissé álmos kezdést valóságos parádé követte a lengyelek ellen (6-0) akiket most először múltunk felül tétmérkőzésen. A horvátok ellen úgy lett 8-0 a javunkra, hogy már két harmad után kialakult a végeredmény, a rendkívül kellemetlen ellenfélnek bizonyuló Nagy-Britannia ellen pedig hatalmasat küzdve arattunk 2-0-s győzelmet, úgy hogy végre az eddig nagyon hiányolt Palkovics gól is megszületett, éppen a legjobbkor.
Aki csak az eredményeket látja (6-0, 8-0, 2-0), bizony rácsodálkozik egy kicsit; hol maradnak az ellenfelek találatai? Nos, a válasz roppant egyszerű. Egy már-már tökéletes védőmunkája mellé – és ezt talán nem túlzás kijelenteni – minden idők egyik legnagyszerűbb kapusteljesítménye párosul. A mindössze 22 esztendős székesfehérvári portás, Hetényi Zoltán - aki eredetileg Szuper mögött csak csere lett volna – egyszerűen megbabonázta az ellenfelek gólra éhes támadóit. Különösen a britek ellen védett úgy a fiatal magyar hálóőr, hogy valószínűleg észak-amerikai menedzserek is beírták noteszukba a nevét! Az utolsó percekben még egy – egyébként jogos – büntetőt is hárítani tudott és ezzel végképp feltette a koronát addigi teljesítményére!
 
 
 
Már csak egy derbi van tehát hátra, a házigazda Szlovénia elleni, amely minden bizonnyal a legnehezebb lesz a sorozatban, bár délnyugati szomszédunk együttese már nem százszázalékos, tekintettel arra, hogy Nagy-Britanniát csak a hosszabbításban múlták felül 4-3-ra.
A 2007 előtti szabályok szerint tehát nekünk jó lenne a döntetlen a sorsdöntő csatában, de azóta, már nincs a hoki vb-n iksz, így abszolút döntő következik a Hala Tivoli jegén, pénteken este 20 órai kezdettel. Sajnos nélkülözni kényszerülünk a legjobb védőnket Tokaji Viktort, akinek kiugrott a válla a britek elleni mérkőzésen, így ő csak a lelátóról szurkolhat a sikerünkért.
 
Magyarország-Lengyelország 6-0 (2-0, 0-0, 4-0)
Magyarország-Nagy-Britannia 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)

További eredmények:
 
Nagy-Britannia-Dél-Korea 2-1, Szlovénia-Horvátország 10-1
Lengyelország-Horvátország 6-0, Szlovénia-Dél-Korea 8-3

Az állás:

1. Magyarország 12, 2. Szlovénia 11, 3. Nagy-Britannia 7, 4. Lengyelország 6, 5. Dél-Korea 0, 6. Horvátország 0
 

Juhász Attila
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Mozi világ (440) Nagyvilág (1309) Politika (1582) Vetítő (30) Autómánia (61) Belföld (10) Mozaik (83) Egészség (50) Jobbegyenes (2778) Tv fotel (65) Sport (729) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7501) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Történelem (17) Heti lámpás (310) Tereb (146) Gazdaság (702)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>