Ma 2024 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
0d75f9e758e0d3d19305e19a3479585b.jpg

Patagónia, 1942: Az elfeledett világbajnokság!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A FIFA 1930-ban Uruguayban indította nagy sikerű útjára a négyévente megrendezendő világbajnokságok sorát és az idén nyári, brazíliai viadal már a 20. volt a sorban.

A második világháború miatt 1938 és 1950 között érthető módon nem került egy sem megrendezésre. Egyesek azonban úgy vélik, hogy 1942-ben, Patagóniában – Argentína és Chile déli határán – mégis megtartották. 

Ez az elveszett VB igaz és felejthetetlen története.

A FIFA soha nem ismerte el eredményeit, illetve magát a tényét sem, ennek következtében nincs semmilyen hivatalos nyilvántartás sem róla.

A magyar származású Vladimir von Otz gróf, a régió sportminisztere és a patagóniai torna ötletgazdája azonban nem hagyta, hogy elmaradjon az esemény és a második világégés kellős közepén megszervezte, majd a kor viszonyaihoz képest kiválóan levezényelte azt. Míg a FIFA partvonalon kívül helyezte a kupát, addig Otz karakteres személyisége révén azt kívánta bebizonyítani, hogy a sport képes a gonosz fölé kerekedni és legyőzni. Rövid idő alatt össze is trombitálta az általa kigondolt 12 résztvevőt, köztük például a regnáló bajnok Olaszországgal, Angliával (amely ezen az eseményen mutatta meg magát a futball nagyszínpadán), a náci Németországgal, Franciaországgal, Brazíliával, a Patagónia válogatottal és egy helyi, a bennszülött lakosság játékosaiból összeválogatott csapattal, a Mapucsékkal. Argentína és Chile az akkori zűrös politikai helyzetben egyértelműen lemondott a részvételről és az elmúlt század elején fennálló területi vitára hivatkozva nem óhajtottak játszani az indián válogatottal.

Akik azonban megjelentek és átélték, azok igazi hősnek vallhatják magukat. Bár a gárdák nagy része amatőr státuszú kerettel utazott, de az olasz vagy a német nemzeti csapatok fizetett, profi focistákat is beneveztek.

A farmerek, bányászok, vagy éppen halászok emlékezeteiben évtizedek elmúltával is megmaradtak a különleges VB élményei az ellenfelekről, a csodás gólokról és a rendkívüli hangulatról. Az olasz keret egyik tagja például teljesen elvonatkoztat az akkor hazájában történt eseményektől és határozottan cáfolja, hogy bármiféle közük lett volna a fasiszta Mussolinihez, de az egykori náci-német játékosok is ragaszkodnak ahhoz az elméletükhöz, hogy nagy részük a kontinensen szolgáló, egyszerű katona volt mindenféle negatív szándék nélkül és csak a játék szeretetéért vállalták a szereplést. Ugyanezt az elvet vallhatták az indián együttes tagjai is, bár tőlük közvetlen bizonyíték nem származik, ám az elbeszélések szerint energiával telve, önfeledten és kitörő lelkesedéssel léptek mindig pályára.

Nagyszerű érzés a résztvevők memoárjaiból táplálkozni, azokból az időkből, amikor a futball sokkal tisztább volt, pénz és hatalommentes. A ma jellemző folyamatok még nem fojtották meg a világ legnépszerűbb játékát. A korrupció és a politika persze már ekkor is felütötte a fejét, ezzel csorbítva a saját erőből építkező rendezvény jó hírét, ám ezekben a romantikus időkben többnyire – a világháború tényétől eltekintve – még a Jó győzedelmeskedett.

Anélkül, hogy túlzásba vinném a mérkőzések történéseinek felvázolását, csakis a lényeget említeném. A döntőben a Mapucse válogatott és a náci Németország került szembe egymással. Micsoda párosítás! A Jó a Rossz ellen, szinte mesebeli történet, amelynek végén az indiánokat koronázhatták meg a torna győzteseinek a Jules Rimet-kupa másolatával. Kétségtelenül a bajnokság egyik legnagyobb sztárja a bennszülöttek hálóőre, aki emberfeletti képességeivel hipnotizálta az ellenfelek játékosait, ezzel mindegyik büntetőjüket hárítva.

maxresdefault.jpg

A történethez hozzátartozik, hogy a dolgozatom alapjául szolgáló 1942-es Patagóniai Világbajnokságról egy olasz stáb által alkotott, hitelesnek látszó ”mokumentumfilm” (hamis forrású dokumentumfilm) készült, amelynek forrása természetesen csak egy fikció. A mű jól kreált, a kor viszonyait idéző, élethű felvételekkel mutatja be a '40-es évek körülményeit és a futball hőskorára jellemző szentimentális képekkel árasztja el nézőjét, amivel a labdarúgás jelentőségét felhasználva származástól függetlenül kapcsolatot teremt a világ különböző nemzetiségű emberei között. A hitetlenséget felfüggesztve, ezek a sajátosságok teszik a művet oly egyedivé. A filmkockákon feltűnik – apróbb mini-interjú erejéig – többek között Roberto Baggio, Gary Lineker, Jorge Valdano és Joao Havelange is, akik mind-mind a labdarúgás világban betöltött kiemelkedő szerepéről vallanak.

„Még ha csak egy legenda is, fontos a futball számára.” nyilatkozta Havelange.

Minden szurkoló ismeri azt a kifejezést, hogy „...mi lett volna, ha...” a történet nem csak egy agyszüleményből táplálkozik és mégis megvalósul 1942-ben az aktuális VB? Vajon hol rendezte volna meg a FIFA és ki nyerte volna meg a trófeát? A szemüveges náci sztárcsatár, a hipnotikus erővel bíró indián kapus, vagy a titokzatos magyar báró mindannyian a meg nem történt esemény kulcsfigurái, akik történelmi adatokkal, sztereotípiákkal és paródiával töltik meg és teszik élvezetessé a stílszerűen 90 percet. Valdano szavai szerint „a patagóniai világbajnokságot mitikus rejtély övezi” és paradox módon megjelenik benne a foci, az élet, a valóság és minden más, ami egyébként is bekövetkezett volna, ha nem szól közbe a Sors.

mundial.jpg

The Lost World Cup (2011) olasz-argentin ”mokumentumfilm”

Rendezte: Lorenzo Garzella és Filippo Macelloni

A filmet itt teljes egészében megnézheted:

Forrás: movieplayer.it, prettycleverfilms.com, cinequanon.it, romalive.org, opolczykpl.word

]]>http://afutballkutato.blog.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Egészség (50) Irodalmi kávéház (537) Nézőpont (1) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (7549) Gazdaság (705) Heti lámpás (312) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2789) Belföld (11) Autómánia (61) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Sport (729) Nagyvilág (1310) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Történelem (18) Életmód (1) Kultúra (7) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>