Ma 2024 május 06. Ivett, Frida napja van. Holnap Gizella napja lesz.
406b75bddcccffed7b03a1a181c44e4b.jpg

Megsárgult lapok - BB, azaz Bácsisanyi vs. van Basten

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A kedves olvasó szerint melyik címbeli csatár nevéhez köthető több "átlagon felüli" megmozdulás egy meccsen? Póriasan: melyik (volt) jobb focista? És ugyanez a kérdés Kuttor - Rijkaard relációban? Mi a helyzet, ha az AC Milant és a Videoton Walthamot hasonlítjuk össze?

Ma, 2012-ben egyértelműek volnának válaszok, bizonyára létezik a kérdéskörre vonatkozó aktuális kormányhatározat, amely megszabja számunkra a hazafias viszonyítási pontokat, de ha napjainkban esetleg helytelenül válaszolnánk, nem a mieinket előtérbe helyezve, esetleg Egervári Sándor részéről is azt kockáztatnánk, hogy szúrós megjegyzésekkel illet minket egy előadásában.
Szerencsére ezek a kérdések így, ebben a formában, nem ma merülnek fel, hanem 1993-ban szerepeltek a sportsajtóban; különben miért is tűnne fel a téma Sárga Lapokban, ugye.

A Labdarúgás című kvázi-szakmai folyóirat azévi 2-es számában jelentette meg a Mint Makó Jeruzsálemtől című kis elemzését, bizonyos Tibor Tamás tollából. (Nem ismerős a név, nem tudom, újságíró volt-e, vagy alkalmi civil cikkszerző.) Az írás nem átall olyasmit feszegetni, aminek korábban nem lett volna létjogosultsága, de azokban az években pont divatba jött. Ugyebár, megvalósult - Nyugaton - a technika, amivel egy-egy labdarúgó kilencven perc alatt, a pályán mutatott fizikai teljesítményét objektíven mérni lehetett, a nézők-olvasók is fogékonnyá váltak a statisztikákra. Emlékszem, hajszál híján port kavart, hogy miközben az akkor már sűrűn közvetített nemzetközi meccseken rendre bemondták, hogy Iksz vagy Ipszilon átlagosan 10-12 kilométert futkos egy találkozón, addig a valamelyik magyar bajnoki rangadón kísérleti jelleggel letesztelt korabeli magyar klasszis, Lipcsei Péter valami 5-6 kilométer körüli szaladgálást mutatott be. (Tán FTC-Vasason volt.)
Hozzátenném, valamivel később volt Bicskei Bertalannak egy emlékezetes, mégis prímán elfeledett nyilatkozata, miszerint összevetette egy rendes fociország akármelyik mérkőzésén tapasztalt számokat az egy-egy játékos által bemutatott gyors megiramodásokról azzal, amit ugyanebben a nemben ő maga megszámolt hazai derbiken, és a kinti 100 fölötti értékkel szemben a kereken nulla állt...

Ma (vagyis húsz évvel ezelőtti) hősünk azonban kifejezetten Bácsi Sándor (balra) és Kuttor Attila (fent jobbra); utóbbira még a legfiatalabb napjainkbeli drukkerek is emlékezhetnek a közelmúltból, de előbbiről is egész biztosan hallott mindenki. Bácsit annak a kategóriájú tehetségnek tartották, akinek egy normális futballélettel rendelkező országban sansza lett volna oda fejlődni, hogy a korát illetően közel párhuzamos karriert befutó holland világklasszissal legalábbis összeverhető összevethető szinten emlegessék. Nos, nem így lett, emberünk a sportági legendáriumban valószínűleg már csak pocakmérete folytán örökíthette meg nevét.

Ám, hogy maradjunk 1992-nél, a Labdarúgás rövid eszmefuttatása komolyan vette a - már akkor is - komolyan vehetetlent, és táblázatosan hasonlítgatta a magyar és holland páros tudását egymáshoz. S nem találná ki az olvasó! Bizony, Marco van Basten (balra) és milános kollégája, Frank Rijkaard (jobbra) jöttek jobban a dologból.

Ezt cikket szokás szerint beszkenneltük, alant megtekinthető, de hogy a kort jellemezzük, lejjebb betettük az ugyanezen lapszámból származó Fények és árnyak című kétoldalas dolgozatot. "Mindent" megtudhatunk belőle a kettővel ezelőtti évtized elejének magyar bajnokságáról, kezdve onnan, hogy Bácsi sorsának irányítása Mészöly kezébe került, tehát gond nem lehet, addig, hogy futballunk rákfenéje a gólszegénység, továbbá hogy a labdarúgás jó reklámhordozó, és egy ismeretlen pályázik az MLSZ-elnöki székre, akit komolyan kell venni...

]]>]]>

]]>]]>

]]>]]>

]]>]]>

(A kicsinyítve betett illusztrációk rákattintva nagyobbak lesznek, akkor pedig a jobb-klikk menüből a Kép megjelenítése parancsra még nagyobb, jól olvasható méretben jelennek meg.)

(Labdarúgás, 1992/2.)

 ]]>http://sargalapok.blog.nepsport.hu ]]>- A Flag Polgári Magazin partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (537) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (9) Tv fotel (65) Politika (1582) Nézőpont (1) Autómánia (61) Sport (729) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Gazdaság (707) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (312) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18) Belföld (11) Életmód (1) Flag gondolja (36) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Egészség (50) Mondom a magamét (7580) Vetítő (30) Jobbegyenes (2796) Nagyvilág (1310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>