Ma 2024 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
0b094e438ec7b7e683a94f98c3c17463.jpg

Fradista szemmel - Panenka tizi a grundon

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Panenka
1976 június 20.-án a Csehszlovák válogatott az NSZK nemzeti tizeneggyével mérkőzött az Európa Bajnoki cím megszerzéséért. Antonin Panenka volt az, aki odaállt a mérkőzés mindent eldöntő tizenegyeséhez  (nem mással nézett farkasszemet mint a világ akkori legjobb kapusával, Sepp Maierrel) és minden idők legflegmább büntetőjével nem csak az Eb cím sorsát döntötte el, hanem egy új korszakot nyitott a tizenegyes rúgások történetében. Azóta számtalan hidegvérű (és kevésbé hidegvérű) labdarúgó próbálta lemásolni hősies tettét, volt aki sikerrel járt és volt aki nem. (]]>http://gol.blog.nepsport.hu]]>)
Szerencsére a mi Pölöskey Petink nem hibázott ezen a szombat délutánon! :-)

Szó ami szó az elmúlt heti gyászos, szombathelyi végjátékban elszenvedett vereségünk miatt, torkomban egy jókora gombóccal látogattam ki a Vasas elleni mérkőzésünkre. Az elkapott szófoszlányokból, beszélgetésekből arra a következtetésre jutottam, hogy nem voltam ezzel az érzésemmel egyedül a stadionban.

A Haladás elleni vereség és főként annak mikéntje, bizony morálisan megtud rogyasztani egy csapatot. Érezhető volt a feszültség a játékosokon az egész találkozón. Azt kell, hogy mondjam az volt a legnagyobb szerencsénk, hogy a piros-kékek nagyon gyengén játszottak, mert, ha egy kicsit jobban koncentrálnak, akkor egész más lett volna a mérkőzés végkimenetele. A fociban azonban nincs "ha", így nem is érdemes ilyen kontextusban vizsgálni a szombati mérkőzést.
Détári mindössze egy helyen változtatott a csapaton: Józsi kimaradt, helyette Hakola került be a kezdő csapatba. A finn sérülése után először volt kezdő, a Pölöskey-Kulcsár csatárkettős mögött kapott szerepet.
A hazai mérlegünk siralmas ebben a szezonban, mindössze a ZTE-t és az Újpestet sikerült kétvállra fektetnünk. Ez meg is látszott a mostani játékunkon is, nem találjuk az ellenszert a betömörülő védelemmel szemben. Hiába védekezik majd minden csapat ellenünk az Üllői úton, nem gyártjuk futószalagon a helyzeteket, sőt még kapura lövéseink sem nagyon vannak. Természetesen ilyenkor a labdarúgás örökérvényű szabálya mindig érvényesül, az ellenfél egy kontrából be szokott találni, mi pedig futhatunk az eredmény után. Ez a forgatókönyv  most is realizálódhatott volna, ha a Vasas támadói nem szórakozzák el az adódó 2-3 hatalmas helyzetüket.Túlzás nélkül állíthatom, hogy ilyen alacsony színvonalú találkozón egész életemben nem voltam, mint a szombati Fradi-Vasas, pedig jópár mérkőzést szotyiztam már végig életem során. Igazi grundfoci volt a stadionban, bár ez a játék még ott is kevésnek bizonyult volna.

Az első félidő végén Pölöskey lépett ki a védők közül és Takács az Újpestből télen kölcsönkapott védő szabálytalankodott vele szemben a 16-oson belül, így Andó-Szabó büntetőpontra mutatott. A sértett végezte el a tizenegyest és Panenka (A hajdani legendás Csehszlovák támadóról és a róla elnevezett büntetőről a keretes írásunkban bővebben olvashatnak.) módjára lágyan, fifikásan beemelte a balra vetődő Lubos Ilizi kapujába a labdát. Jött a szünet és azt hittük, mi balga szurkolók, hogy végre az egyébként valóban kegyetlen szél támogatását kihasználva fergeteges támadásokat fogunk vezetni az angyalföldi kapura.
Nem így történt, sőt a Vasas volt a kezdeményezőbb, mi pedig az adódó kevés helyzetecskéinket, létszámfölényes lehetőségeinket, érthetetlen módon még csak igazi helyzetig sem játszottuk ki. A beadásaink erőtlenek, gyengék voltak és rendre rossz helyre érkeztek. A mérkőzés egyetlen pozitívuma, természetesen a győzelem megszerzése mellett, számomra a becserélt, a héten villámmal leigazolt ex-Vasasos Simic bemutatkozása volt. Ügyes srác, látszott, hogy nincs gondban, ha nála van a labda, természetesen még nincs összeszokva a társakkal, de én látok benne fantáziát.

fotó: Kovács Támás MTI
Osztályzatok:

Jova 6 - Grúz 5, Balog 6, Klein 5 - Jovanovic 5, Busai 5, Lisztes 6 (Simic 6), Júnior 6 - Hakola 4(Józsi 5), Pölöskey 5, Kulcsár 5

Húsvét vasárnap Zalaegerszegre látogatunk, a gyakorlatilag biztos kieső, nyeretlen ZTE otthonába. Mondanom sem kell, hogy kötelező a győzelem, végtére is, kit szeretnénk megverni, ha az utolsó helyezettet sem tudjuk.
Bízzunk tehát abban, hogy a Nyuszi három bajnoki pontot hoz a kosarunkba. Nagy szükségünk lenne rá!

Csépányi Balázs

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (312) Mozi világ (440) Nézőpont (1) Kultúra (7) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Belföld (10) Tereb (146) Mondom a magamét (7546) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (705) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2788) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Tv fotel (65) Történelem (18) Autómánia (61) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Sport (729) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>