Ma 2024 április 25. Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.
49b40052a7663e3e062750f5c371a8cb.jpg

Kisorsolták a Loki BL ellenfeleit

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Tizennégy esztendei várakozás után végre mi magyarok is érdekeltek voltunk a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportjainaksorsolásán Monacóban. A Debreceni VSC- re a Liverpool, Lyon, Fiorentina trió vár szeptember 16-val kezdődően.

A keddi este az eufórikus ünneplésé illetve az egész hazai futballtársadalom egymásra találásáé volt. A Puskás Ferenc stadionban harmincháromezer, a televízió készülékek előtt pedig mintegy hárommillió ember örült széles e hazában annak, hogy végre a magyar bajnokcsapat is beléphet abba az egészen különleges valamibe, amit LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJÁNAK neveznek.

1992 óta létezik ilyetén formában a legrangosabb európai klubvetélkedés – korábban Bajnokcsapatok Európa Kupája – és mind ez idáig csupán egyszer sikerült – 1995-ben a Ferencvárosnak – az a bravúr, hogy a selejtező megpróbáltatásai során kiállja a próbát és bebocsátást nyerjen a milliárdos klubok elit társaságába. Az idén szerencsére Michel Platini UEFA elnök szemléletmódjának is köszönhetően az úgymond szegény országok bajnokcsapatai is kaptak egy esélyt, hogy külön ágra kerülve elkerüljék a dúsgazdag angol, spanyol, olasz vagy éppen német gárdákat, és ha több selejtező mérkőzés után is, de tulajdonképpen egymás között döntsék el, hogy melyik lesz az az öt boldog együttes, amely a 32-es főtáblára jutva egy kicsit bekapcsolódhat az európai vérkeringésbe. Mindenesetre a magyar bajnok Debrecen élt ezzel a lehetőséggel és meglehetősen imponáló eredménysort felmutatva öt győzelemmel és mindössze egy vereséggel, kilenc rúgott és csupán négy kapott góllal bekerült a BL csoportkörbe. Abba a csoportkörbe, amelynek sorsolását csütörtökön kora este ejtették meg Monacóban.

Bizony végig izgulni kellett a mieinknek, hiszen – természetesen - a hajdúsági együttes az utolsó kalapba került, a leggyengébbek közé és ezen csapatok neveit tartalmazó gömbből húztak utoljára. Így aztán az ötszörös BEK/BL győztes angol Liverpool, a zsinórban hétszer hazája bajnokságát megnyerő francia Olympique Lyon és a Magyarországon az Újpest szurkolóival igencsak jó kapcsolatokat ápoló olasz violák, a Fiorentina már együtt volt, amikor hozzájuk sorsolták a számukra nyílván teljességgel ismeretlen DVSC –t.

A sorsolás tehát amolyan közepesen erősnek nevezhető, hiszen nem érkezik Magyarországra a Manchester United, a Barcelona vagy a Real Madrid, de nem kapott a Debrecen mondjuk egy AZ Alkmaar vagy Olympiakosz Pireusz szintű csapatot sem, amelyek ellen talán reális esélye lett volna a pontszerzésre. Azt elmondhatjuk, hogy L betűs ellenfélben nem lesz hiánya a magyar bajnoknak az idei sorozatban, még ha a már kiütött észt Levadia és a bolgár Levszki nem is említhető egy lapon a Lyonnal vagy a Liverpoollal.
 
 
Ezen magazin lapjain a jövőben igyekszünk majd figyelemmel kísérni a leendő ellenfelek bajnoki szereplését főleg, hogy a francia, az olasz és különösen az angol pontvadászat igencsak reflektorfényben van, így könnyen képben lehetnek a magyar szurkolók az ellenfelek formáját illetően. Persze valószínűleg nem a pillanatnyi forma dönt majd a párharcok során, hiszen valamennyi vetélytárs fényévekre jár minden magyar együttes előtt, de azért a Loki erőt meríthet egy kicsit a múltból is, hiszen a Liverpool és a Fiorentina már évtizedekkel ezelőtt is sztárcsapatnak számított mégis három alkalommal is megleckéztették őket a mi csapataink az európai kupákban!
 
Az 1966-67-es egykor volt KEK sorozatban a Győr együttese otthon 4-2-re verte a firenzei violákat és talján földön csupán 1-0-ra kapott ki így továbbjutott. A Liverpool pedig a múlt század hatvanas hetvenes éveiben kétszer is kapitulált a legeredményesebb magyar csapattal, a Ferencvárossal szemben. A Vásárvárosok Kupája 1967-68-as kiírásának 3. fordulójában a Fradi kettős győzelemmel – kétszer 1-0-val ütötte ki a liverpooliakat és ezek után egészen a döntőig meneteltek Alberték, míg az 1974-75-ös Kupagyőztesek Európa Kupájában a második körben kerültek össze a zöld fehérek a Mersey- parti sztárgárdával és hatalmas csatában 1-1-el, az idegenben lőtt gól juttatta tovább az FTC -t amely ebben a sorozatban is finálét játszhatott.
Ami viszont a legfontosabb; nem szabad amolyan teli gatyával pályára lépni egyik mérkőzésen sem, meg kell próbálni a Lokinak a saját harcos, megalkuvást nem tűrő játékát játszania mint az eddigi mérkőzésein és nem ártana, ha lennének megint vállalkozó szellemű focistáink akik 25-30 méterről is el merik vállalni a kapura lövést, ahogy tette azt a selejtezők során Kiss Zoltán, Bodnár László, Varga József vagy Rudolf Gergely. És milyen jól tette!
 
 
Egy szó, mint száz; magasra szökött az egykori „Futbóliában” a fociláz így minimum ötször dörzsölhetik tenyerüket a Puskás Ferenc stadion jegypénztárosai a bevételek számolása során, hiszen szeptemberben a válogatott svédek és portugálok elleni VB selejtezője megtölti majd a jó öreg létesítményt és nem tartom valószínűnek, hogy a BL –re kiéhezett hazai közönség a Debrecen bármelyik meccsén is üresen hagyna akár csak néhány széket is. Abba már bele sem merek gondolni, mi lesz itt ha még pótselejtezőt is játszik a Koeman csapat…
  
 
2009-2010-évi Bajnokok Ligája menetrend, „E” csoport:
 
Szeptember 16. szerda: Lyon – Fiorentina, Liverpool – Debrecen
Szeptember 29. kedd: Debrecen – Lyon, Fiorentina – Liverpool
Október 20. kedd: Debrecen – Fiorentina, Liverpool – Lyon
November 4. szerda: Lyon – Liverpool, Fiorentina – Debrecen
November 24. kedd: Debrecen – Liverpool, Fiorentina – Lyon
December 9. szerda: Liverpool – Fiorentina, Lyon - Debrecen

 

Juhász Attila

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (7561) Politika (1582) Gasztronómia (539) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Heti lámpás (312) Életmód (1) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2793) Belföld (11) Vetítő (30) Kultúra (7) Egészség (50) Tereb (146) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Gazdaság (706) Szépségápolás (15) Sport (729) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (537)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>