Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
ce9dde36edcc86d6de0f2bc83224c12e.jpg

A Fradi dicső kupamúltja - 11. rész (1977-1980)

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az MNK 1976/77. évi kiírása sok újdonsággal szolgált. A csapatok 18 csoportban játszottak oda-vissza alapon. A 18 csoportgyőztes a továbbiakban két, egyenként négyes és két ötös csoportban folytatta a mérkőzés-sorozatot. A négy csoport győztesei az FTC, Vasas, Újpesti Dózsa és a DVTK voltak.

Az újszerű döntő: mindenki játszott mindenkivel, méghozzá semleges pályán, vidéki stadionokban. Döntetlen nem születhetett, ilyen esetekben hosszabbítani kellett. Az első mérkőzés Szolnokon volt, ahol 18 ezer néző előtt az FTC 3-2 -re győzött az Ú. Dózsa ellen. Ezután a válogatott mérkőzések miatt hosszú ideig megszakadt az MNK folytatása. A bajnokság befejezése után viszont szinte napok alatt lejátszottak valamennyi találkozót. A sok furcsa eredmény után, csattanós volt az MNK befejezése is: a kupát az eleinte teljesen esélytelennek látszó DVTK nyerte! Igaz, hogy “csak” jobb gólkülönbségével, és igaz, hogy igen fonák módon. Gólkülönbséggel előzte meg azt az FTC-t, amelytől 3-0 -ra kikapott!
Egy biztos: a szabályok szerint a döntő mérkőzések lejátszása után a DVTK a pontok és gólok alapján az élen végzett. Az, hogy a bajnokság 1-3. helyezettjeit megelőzték, számukra óriási siker és az egyesület történetében az első MNK győzelem! A hatvani DVTK - Vasas mérkőzés után viszont nagyon kínosan hatott, hogy a DVTK csapata győzelme ellenére nem vehette át a kupát, mert a kupa Budapesten maradt. .. Az ünnepélyes átadásra csak később, július 11-én került sor. Erről a Miskolcon megjelenő Déli Hírlap tudósítója Horváth Kálmán így írt:

Tegnap délután ünnepi fehér asztal várta a DVTK játékosait, s az átadási ünnepség vendégeit, a Lenin Kohászati Művek Vendégházának dísztermében. A terem végében a DVTK jelvényével díszített, piros-fehér zászlóval borított emelvény állt, amelyre pontosan 16 órakor helyezték el a hatalmas ezüstserleget és az érmeket. Ezt követően Árvai B. Endre, a DVTK elnöke köszöntötte a vendégeket. Az elnöki megnyitó után következett a régen várt felemelő pillanat, a kupa átadása. Pusztai László az MLSZ nevében többek között ezeket mondotta: Hosszú és küzdelmes mérkőzéssorozat után jutott el a DVTK ehhez a nagyszerű pillanathoz, amikor átvéheti a magyar labdarúgás egyik legjelentősebb díját. Örömmel figyeltük a diósgyőri együttes javuló játékát, s úgy érezzük, hogy a bajnokságban történt helytállásuk egyenes következménye a kupa megnyerése is. A kupabizottság elnöke ezután kézbe vette a serleget, s átnyújtotta azt a csapat kapitányának, Váradi Ottónak, majd külön is gratulált Árvai B. Endre elnöknek, s a szakosztály elnökének, Józsa Lászlónak. A magasra emelt serleget nagy taps köszöntötte. A pohárköszöntőt Deme László, a megyei pártbizottság titkára mondotta, a megye és a város vezető szerveinek nevében. A kupa átadása után sorra járultak az emelvény elé a játékosok is, hogy átvegyék a szépen csillogó érmeket.
Fél hatkor a csapat és szakvezetői a vendégház előtti térre mentek, ahol a szurkolók nagy csoportja várta, hogy személyesen is megnézhesse a ritka trófeát, a Magyar Népköztársasági Kupát, amelyet kiállítanak a Centrum Áruház kirakatában.

A négyes döntő eredményei:

Szolnok: Ferencváros - Újpesti Dózsa: 3-2
Veszprém: Vasas - Ferencváros: 5-0
Gyöngyös: DVTK - Újpesti Dózsa: 4-1
Eger: Ferencváros - DVTK: 3-0
Kecskemét: Újpesti Dózsa - Vasas: 5-3 (h.u.)
Hatvan: DVTK - Vasas: 1-0

]]>dvtk_1977_mnk]]>

Az 1977/78 évi kíirásban négy darab négyes csoportból a csoportgyőztesek játszottak a döntőbejutásért. A Pécs hosszabbítás után a Vasast 3-2-re, míg a Ferencváros az Újpestet verte 3-1 arányban.

A Pécsi MSC először játszott az MNK döntőben és mindjárt sikerrel kezdett, hiszen az első félidőben 2-0-ra vezettek! A második játékrészben óriási küzdelem után az FTC kiegyenlített. Előbb Bálint bombagólja, majd Pogány emlékezetes 11-es “gurítása” jutott a pécsi kapuba. Még ezt megelőzően az 55. percben Nyilasit a játékvezető egy kemény belemenésért leküldte a pályáról. Az FTC 10 emberrel is óriási erőbedobással küzdött, de a rendes játékidőben a győztes gól elmaradt. A hosszabításban előbb Pogány óriási lövését Katzirz kiütötte, de a szemfüles Szokolai 10 méterről a hálóba vágta az FTC harmadik gólját. Nem sokkal később Mészöly a felső kapufát találta el, de a pécsiek is ki hagytak egy kecsegtető helyzetet. A 119. percben végleg eldőlt a mérkőzés sorsa: Szokolai kiugratta Martost, aki a kifutó kapus mellett ügyesen nyeste a hálóba a labdát, 4-2!

Az FTC 10 emberrel 3 gólt tudott elérni!
A ferencvárosi fiúkat méltán ünnepelte a közönség, de kijutott a tapsból a bravúrosan szereplő pécsieknek is. Zúgott a taps akkor is, amikor Bálint László átvette a hatalmas ezüst trófeát Pusztai Lászlótól, az MLSZ IB tagjától. A 120 perces “csata” után a játékosokra még egy feladat várt: a kupával tisztelet kört futni, s köszönteni a lelkes közönséget.

]]>Gólöröm - Szokolai módra]]>

Gólöröm - Szokolai módra

Döntő: 1978. augusztus 20. Népstadion: FTC - PMSC: 4-2 (hosszabítás után)
20.000 néző, vezette: Pádár

Góllövők: Bálint, Pogány, Szokolai, Martos, ill. Dárdai, Varga

A kupagyőztes csapat:

Zsiborás - Tepszics, Bálint, Major, Vépi - Martos, Nyilasi, Ebedli - Pusztai, Szokolai, Takács
Cserék: Pogány, Mészöly

Az 1978/79 idényben két zöld-fehér csapat vívta a döntőt. Már az elődöntőben érdekesen alakultak a mérkőzések. A Rába ETO 7-2-es megsemmisítő vereséget mért a csepeli gárdára, így a budapesti visszavágó már csak formaságnak számított. Az FTC-nek viszont a visszavágón ment jobban a gólgyártás. A Tatabánya elleni 5-1-es látványos győzelem, a zöld-fehér szurkolóknak sokat sejtetett. A döntő azonban a győri “zöldek” sikerét hozta: Rába ETO - FTC: 1-0.

A mérkőzés kezdete előtt a játékosokat bemutatták a közönségnek, valamint a televízió nézőinek. Az ünnepélyes kezdetet hétköznapi játék követte.

A kupadöntőn már az első mérkőzésen kitűnt, hogy a ferencvárosi játékosok ezúttal nem tudják megismételni a Tatabánya ellen két nappal korábban nyújtott lendületes, sokmozgásos, kitűnő játékukat. Meglehetősen kényelmes iramot diktáltak. A győriek taktikusan, szervezetten játszottak. Nem álltak be mereven védekezni. Egy védelmi megingást kihasználva pedig egygólos vezetéssel zárták az első félidőt.
Szünet után nagyobb sebességre kapcsolt az FTC, egymást követték a ferencvárosi rohamok, de az igazi tűz és a lendület ezúttal hiányzott. A mérkőzés hajrájában nagy erőfeszítéseket tett az FTC az egyenlítésért, ez az időszak hozta jóformán a legtöbb izgalmat, de a győriek már nem adták ki a kezükből a győzelmet. A mérkőzésvezető hármas sípszava után boldogan ölelkeztek össze a Rába ETO labdarúgói. Több, mint egy évtized, 1967. után ismét kupagyőztes lett a Rába-parti együttes.

A mérkőzés után a csapatok a díszpáholy elé vonultak, ahol az ünnepélyes díjkiosztást végezték. A kupát Szepesi György, az MLSZ elnöke adta át Pozsgai Lajosnak, a győriek boldog kapitányának. A Ferencváros által már korábban felajánlott rézdomborműves márvány plakettet Krizsán József, az MLSZ főtitkára nyújtotta át a győztes csapatnak.
Az érmeket a hajdani, sokszoros válogatott labdarúgó, Rudas Ferenc kezéből kapták a játékosok.
A győriek közül a legtöbb gratulációt kétségtelenül Palla, az ETO kapusa kapta. Parádés védések egész sorát mutatta be, így a mérkőzés hőse lett. Bizonyára legszebb emlékei közé tartozik ez az 1979-es kupadöntő.

Az 1979/80-as kiírásban egyetlen mérkőzést vívtunk. A negyeddöntőig jutó Gyöngyösi SE jelentette a FTC számára a végállomást.

Forrás: Nagy Béla - Magyar Kupa Krónika

]]>www.ftcbk.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (18) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Vetítő (30) Mozaik (83) Belföld (10) Sport (729) Gazdaság (705) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (312) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Kultúra (7) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7546) Irodalmi kávéház (537) Jobbegyenes (2788) Gasztronómia (539) Életmód (1) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Tereb (146) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>