Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
02df64593e5126f1129686e6403c0d43.jpg

A világ legjobb futballistája hivatalosan is Lionel Messi!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az idei Aranylabda jó helyre került. A világ legjobbja 2009 - ben Lionel Messi lett, eddig soha nem látott fölénnyel. Meglepetések csak a hátsóbb régiókban történtek, ezek közé tartozik C. Ronaldo második, illetve Ibrahimovic hetedik helyezése. Ki emlékszik 42 éve ki nyerte a nívós díjat?

Ma hajnalban kiosztották - a France Football francia szaklap által megalapított - Aranylabdát. Az első helyet tekintve nem történt meglepetés, eddig soha nem látott fölénnyel - első argentinként - a Barcelona csillaga Lionel Messi hódította el a címet. Messi vitathatatlan fölényére jellemző, hogy több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint a második helyezett tavalyi győztes Cristiano Ronaldo.

 
Az Aranylabda tehát jó helyre került - nem úgy mint 2006 ban - azonban a további helyezettek sorrendje okozott meglepetéseket. (Nem mintha bármit is számítana ki volt az ötödik vagy hetedik, hiszen senki nem fog emlékezni rá...)
 
Itt van rögtön a második helyezett Cristiano Ronaldo, aki idei játékával nem biztos, hogy rászolgált erre az előkelő helyezésre, de már lassan hagyománnyá válik, hogy az előző év legjobbja, adott évben ezüstös. Xavi és Iniesta - sajnos - az a kategória, akik sosem fognak oda érni az elejébe, mert mindig lesz náluk egy - két jobb. Rengeteg ilyen játékos van, akár ezen a listán is, hiszen elég ha Steven Gerrardot (aki idén 10. lett) vagy Frank Lampardot említem a jelenből, akik legendák, de játékuk mégsem hoz magával elegendő kitüntetést. Eto'o előkelő helyezése meglepetés, főleg ha azt nézzük, hogy Zlatan Ibrahimovic mindössze 50 pontot gyűjtve, csak a hetedik lett. A svéd zsonglőr hetedik helye, sok helyen kiverte a biztosítékot, hiszen előzetesen sokan legalább a dobogóra várták, főként most, hogy bebizonyította bármelyik bajnokságban megállja a helyét. A 2007 - es győztes Kaká is előtte végzett, pedig a brazil is csak keresi Milanos önmagát. Wayne Rooney és Fernando Torres szereplése is a negatív meglepetés kategóriába tartozik, hiszen mindketten hatalmas formában játszanak hétről - hétre, igaz a spanyol mostanában rengeteget bajlódik sérüléseivel.
 
 
Igazából a gond ezzel a listával az, hogy túl kicsi ahhoz, hogy a labdarúgás összes jelenlegi géniusza ráférjen.
 
Érdemes még megemlíteni, hogy az első 7 helyezettből 6 - an a hétvégén pályára léptek a Barcelona - Real Madrid El Classicon (1-0), amely Zlatan Ibrahimovic góljával dőlt el.
 
Végül pedig ezúton - is - illik megemlékezni az 1967 - es győztesről, Albert Flóriánról, aki a Ferencváros játékosaként hódította el a legendás kitüntetést.
 
 
A 2009 - es szavazás végeredménye:
 
1. Lionel Messi (argentin, FC Barcelona) 473 pont
2. Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United/Real Madrid) 233
3. Xavi (spanyol, FC Barcelona) 170
4. Andrés Iniesta (spanyol, FC Barcelona): 149
5. Samuel Eto'o (kameruni, FC Barcelona/Internazionale) 75
6. Kaká (brazil, AC Milan/Real Madrid) 58
7. Zlatan Ibrahimovic (svéd, Internazionale/FC Barcelona) 50
8. Wayne Rooney (angol, Manchester United) 35
9. Didier Drogba (elefántcsontparti, Chelsea) 33
10. Steven Gerrard (angol, Liverpool) 32
11. Fernando Torres (spanyol, Liverpool) 22
12. Cesc Fabregas (spanyol, Arsenal) 13
13. Edin Dzeko (bosnyák, Wolfsburg) 12
14. Ryan Giggs (walesi, Manchester United) 11
15. Thierry Henry (francia, FC Barcelona) 9
16. Luís Fabiano (brazil, FC Sevilla), Nemanja Vidics (szerb, Manchester United), Iker Casillas (spanyol, Real Madrid) 8
19. Diego Forlán (uruguayi, Atlético Madrid) 7
20. Yoann Gourcuff (francia, Bordeaux) 6
21. Andrej Arsavin (orosz, Arsenal), Júlio César (brazil, Internazionale), Frank Lampard (angol, Chelsea) 5
24. Maicon (brazil, Internazionale) 4
25. Diego (brazil, Werder Bremen/Juventus) 3
26. David Villa (spanyol, Valencia), John Terry (angol, Chelsea) 2
28. Franck Ribéry (francia, Bayern München), Yaya Touré (elefántcsontparti, FC Barcelona) 1
30. Karim Benzema (francia, Lyon/Real Madrid) 0
  
„Hatalmas megtiszteltetés elnyerni ezt a díjat, és annak is nagyon örülök, hogy én lehettem az első argentin, aki megkapta ezt az elismerést" – mondta Messi a France Football újságíróinak. – Őszintén szólva gondoltam, hogy ott vagyok az esélyesek között, hiszen a Barcával az előző szezonban mindent megnyertünk. Azt viszont egyáltalán nem gondoltam, hogy ilyen nagy különbséggel nyerhetek. Az Aranylabda nagyon fontos számomra, hiszen mindenki, aki ezt elnyerte, nagy játékos volt. És mennyi olyan legendás futballista van, aki nem kapta meg."
 

Sáfrány Norbert

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2778) Tv fotel (65) Vetítő (30) Gazdaság (702) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Sport (729) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Belföld (10) Mozaik (83) Kultúra (6) Tereb (146) Nézőpont (1) Heti lámpás (310) Irodalmi kávéház (537) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Nagyvilág (1309) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Mondom a magamét (7501) Történelem (17) Flag gondolja (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>