Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
b612ed050eaf4bab596fc22c3a7c5f71.jpg

Megsárgult lapok - Nyári örömök (pici sporttal)

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Régóta készülök rá, hogy a humor és a karikatúra bekerüljön a nosztalgikus témák és műfajok közé; valójában már volt is ilyen kísérlet.

A fő forrásnak mindenképpen azt a Ludas Matyit terveztem - de mellette eszembe jutott a Hahota is! -, amely a rendszerváltás előtt a heti kacagnivalót jelentette számtalan családnak, így (egy pár évig legalábbis) nekünk, amikor a szokásos napilapok mellett azt is előfizettük. A Ludasnak ráadásul voltak mindenféle "spin-off" kiadványai, évkönyvek, havi magazin, stb. Így például vakáció idején a Nyári örömök című kis füzetke.

Most is ennek egy példányára akadtam rá, amivel elkezdhetném ezt az al-sorozatot.
Persze, webnaplónk profiljához mérten a sportnak kell a főszerepben maradnia, úgyhogy a sportos, versenyzéssel, játékkal kapcsolatos darabokat igyekeztem kiválogatni. Bevallom, nem volt szerencsém, mert ebben az 1986-ban megjelent kötetben viszonylag kevés ilyet találtam, néhol talán már erőltetett is az asszociációt. De remélhetőleg kárpótolja az olvasót például a címlap - mert azt nem a "sport" hívószó kapcsán szkenneltem be! - rajzának egyik karaktere, amely egy jellegzetes Balázs-Piri Balázs-féle (igen, így hívták a kor egyik legnevesebb karikaturistáját) "jónő" figura. Vagy a hátsó címlap poénja, amelyért pedig a másik, a legelismertebbek közé tartozó szatirikus rajzoló, Brenner György volt a felelős; és ez utóbbi történetesen pont az adott évben-évszakban esedékes foci-világbajnokságra utal.

A következőkben kiválasztott képeken-oldalakon a nyári tematika függvényében a vitorlázás, szörf és hasonlók dominálnak.

És a színvonal? Hát, nyár volt...
(Nyilván a szabadságra készülő, vágyó humoristák is az év közben megmaradt, témába illő resztlit bocsátották ilyenkor a szerkesztő rendelkezésére.)

(Krenner István)

(Címlap: Balázs-Piri Balázs)

(Hátsó címlap: Brenner György)

(Dallos Jenő, Tóth Gyula; s mellesleg Brenner György...)

(Majláth László)

(Balázs-Piri Balázs, Dallos Jenő)

]]>http://sargalapok.blog.nepsport.hu]]> - A Flag Polgári Magazin partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Nagyvilág (1309) Belföld (10) Mozaik (83) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Gazdaság (702) Politika (1582) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537) Nézőpont (1) Egészség (50) Mondom a magamét (7501) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (17) Mozi világ (440) Sport (729) Tv fotel (65) Heti lámpás (310) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2778)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>