Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
8b89df5a98844a8f1953a848f5b6d0a2.jpg

Megsárgult lapok - Pisont Pista a "legszerényebb király"

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ha már a címből (ejnye, rejtélyesebben kellett volna fogalmaznom!) nem derülne ki eleve, jó kis találós kérdéssel kezdhetnénk: vajon a legutóbbi évtizedek melyik világraszóló spíleréről állítja a fentieket az egykori népsportos újságíró, Pajor-Gyulai László? Mármint hogy állította 1992-ben.

Nos, az egykori kispesti, majd - mérsékeltebb üzemmódban - Hungária körúti kedvencről (Izraelből nincs adatunk), születési nevén Pisont Istvánról.
Képzelem, az angolok bizonyára azóta is róla beszélnek... Hogy egyszer... hogy megcsillanni... Az apropó, ki nem találná az olvasó, az lett volna, hogy éppen húsz esztendővel ezelőtt, egész pontosan május 13-án a magyar válogatott, élén mai delikvensünkkel, barátságos mérkőzést celebrált az angolokkal. És mindössze 1-0-ra kapott ki!

Más időkben szocializálódott hazai drukker nemigen tud mit kezdeni az efféle hozzáállással, de bizony, a 2010-es éveket megelőzően is létezett olyan a mi kis labdarúgásunkban, amikor már annak is örültünk - és akkor tényleg mindannyian, pártállástól függetlenül -, ha "csak kis arányban" verték a mieinket. Nota bene, egy akkori angol 1-0 nem is volt olyan alázás, mint manapság holland kiszerelésben... Brit szakértők mondják, akiket a meccs másnapján szólaltattak meg a sajtóban, hogy "Őrült nagy szerencsénk volt - Tudtuk, hogy nehéz lesz, de ennyire azért nem gondoltam volna - Hiába játszottak mezőnyben biztatóan magyarok... - A döntetlen lett volna az igazságos eredmény". Ismétlem, mindezt a győztes angolok részéről nyilatkozták a 90 perc láttán.
(Ma annyiban volnának mások a értékelések az aktuális rivális oldalán, hogy az előjeleket kell csak az ellenkezőjére cserélni: "tudtuk, hogy könnyű lesz, de...", stb.)

Érdekes névsor egyébként: a másnapi Nemzeti Sportban az "Így látták az angol-magyart" cím alatt olyanok pármondatos megszólalásai követik egymást, mint Billy Wright, Bert Millichip, Neil Webb, Bobby Moore, Gary Lineker... Meg Albert Flórián, Czibor Zoltán, Bene Ferenc. Rég volt. Rég a frászt! Alig húsz éve.

 

A népsportos összefoglaló fő cikkének, sajnos, csak a fele maradt meg gyűjteményünkben, de így is érdemes beleolvasni. Már az első bekezdés is olyan különös áthallással bír a ma számára...

Régen ünnepelt úgy meg közönség és szakma együttesen egy végeredményben teljesen sima, hazai pályán elszenvedett 0-1-es vereséget, mint tette (tettük...) azt ezúttal, az angolok ellen.

Nézzük, milyen szavakat használt a fent említett újságíró a Pisont-interjúban, amely a vonatkozó NS-oldal másik nagy anyagát képviseli:

Gratulálok, Pista, ezúttal vitathatatlanul te voltál a magyarok közül a legnagyobb király.
Jól játszottál.
Te annak rendje és módja szerint mindent megtettél, hogy megháláld a bizalmat.
Most csellenghettél, és ez jó hatással volt rád.

És már akkor is azt mondták a "szakmán" belül, hogy a sajtó nem támogatja eléggé a válogatottat, a magyar futball ügyét... Nem tudom, mit tehetett volna még az ebbéli igyekezettől bizonyára már-már elfehéredő skribler?...

A válaszok pedig... olyan dicséretes szerénységről tanúskodnak, amit mint tankönyvet kezelhetnek valószínűleg a ma hazai sztárjai is:

... Boldogan leülök a kispadra (is). Olyan játékos mögött, amilyen Détári, ez csöppet sem szégyen. (...) A magyar labdarúgásnak az az érdeke, hogy a válogatott kijusson a világbajnokságra, nem pedig az, hogy egy Pisont Pista nevű fiatalember minél többször húzhassa magára a címeres mezt.

Annyira szép, mit tehetnénk hozzá? Ha egy-egy labdarúgó verbális szerénységén - köztük az e nemben deklaráltan legnagyobb királyén - múlt volna, a magyar válogatott egész biztosan kijut arra fránya világbajnokságra! vagy a következőre. Vagy a következőre. vagy az azután. Vagy valami.

A teljes oldalkép:

]]>class=]]>

És a két cikk külön, kinagyítva:

]]>class=]]>

]]>class=]]>

Hajtás után pedig a bal oldali hasáb nagyban:

A május 14-i lapszám 3-dik oldalának túlsó felén egyébként az övéit Budapestre elkísérő Gary Linekerrel olvasható teljes kolumnás interjú. Ez megtekinthető társblogunk, a Korpás Hajrá! kifejezetten ezzel a cikkel foglalkozó posztjában:
]]>A Barcelona, a spagetti és a szerelem]]>

(Záró megjegyzésként a végére: a mostani bejegyzésünkben használt anyagok jó minőségű szkennelés eredményei. Nehéz elhinni, de pontosan két évtizeddel ezelőtt még ilyenek voltak a Népsport oldalai, fotói... Nem sokáig, rövidesen nagy mértékben feljavult a nyomdatechnika, később pedig jött a ma megszokott színes verzió.)

(A kicsinyítve betett illusztrációk rákattintva nagyobbak lesznek, akkor pedig a jobb-klikk menüből a Kép megjelenítése parancsra még nagyobb, jól olvasható méretben jelennek meg.)
nemzeti Sport, 1992. május 14.

]]>http://sargalapok.blog.nepsport.hu ]]>- A Flag Polgári Magazin partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Egészség (50) Életmód (1) Gazdaság (702) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (537) Politika (1582) Autómánia (61) Nagyvilág (1309) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Kultúra (6) Jobbegyenes (2778) Belföld (10) Mondom a magamét (7501) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Vetítő (30) Heti lámpás (310) Sport (729) Történelem (17) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>