Ma 2024 július 17. Endre, Elek napja van. Holnap Frigyes napja lesz.
45ef6c637e2609dd2765eac2f2b9fa02.jpg

A csempeszkopácsi templom

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

]]>]]>

Magyarország középkori templomai közül az egyik legszebb és legépebben megmaradt a Vas megyei Csempeszkopácson áll. Az alig háromszáz lelkes kisközség híres városok – Szombathely, Körmend, Vasvár, Sárvár – közelében fekszik, átvezet rajta a 87-es fő közlekedési út, s a gyönyörű műemlék templom képe gyakran feltűnik albumok lapjain, idegenforgalmi prospektusokban, mégsem sereglenek ide mindennap látogatók, hogy gyönyörködjenek e szerényen rejtőzködő csodában.
A két középkori településből az 1860-as években egyesült helység előtagját, Chempezfalut először 1346-ban, Kopáchot korábban, 1272 és 1290 között említi oklevél. A kis patak mentén épült néhány tucatnyi ház tágas teret fog közre, a térség alacsony dombján áll a Szent György tiszteletére emelt római katolikus templom. Keletelt, azaz félköríves szentélye a román kor liturgiai szabályának megfelelően kelet felé tájolt, a hajó nyugati végéhez kapcsolódik a torony.

Bejárata a déli oldalon nyílik. A sötétvörösre égetett téglából falazott épület két lépésben készült: először az 1250-es évek legelején a kis, téglány formájú hajó az apszissal, majd pár évvel később a magas torony. A hajó nyugati felén, a toronyhoz csatlakozva található a később épített urasági karzat. A remek arányú épület külső homlokzatát pompás párkányzat szegélyezi, az egymásba fonódó íves árkádsor fölött még egy díszes téglasor támasztja alá a tetőereszt. A sarkok közelében függőleges keretezés hangsúlyozza a falazatot, a déli oldal két magasan lévő és a szentély tengelyablakának tölcséres bélletét gondos téglarakás jellemzi. A gúlasisakban végződő tornyon két-két ikerablak nyílik egymás felett, középen karcsú pálcataggal kétfelé osztva. A templom legbecsesebb és leghíresebb részlete a déli kapuzat: a faragott kő kereten normann fűrészfogdísz szalad végig, a hegyes timpanonba foglalt, félköríves oromzatban az Agnus Dei – Isten báránya – domborművet készítette el a XIII. század derekán itt dolgozott mester. Ez a kompozíció, valamint a faloszlopok fejezeteinek sárkányos motívumai joggal engedik feltételezni, hogy a közeli Ják bencés rendi, szintén Szent György titulusú templomának építkezéséről rándult át valaki ide, hogy kifaragja ezt a kis falusi remekművet.
Csempeszkopács egyháza a XVII. században – a községgel együtt – a reformátusoké volt. Ezért is találunk benne egymás mellett több korból származó falfestményeket, a kutatók szerint nem kevesebb mint nyolc rétegben. Az 1961–66 közötti feltárás szerint a legrégebbi periódusból származnak a szentély íves falán látható részletek: az apostolfigurák egyidősek az épülettel. Három további középkori ciklus nyomaira bukkantak a régészek, ám ezeket csak töredékek jelzik. Az ötödik korszakból származik a diadalív kötélfonatos dísze, amely már a reneszánsz stílusjegyeit viseli magán. További két réteg előzi meg az időben utolsó, 1658-ban készült kifestést. A karzat mellvédfalán és a szentélyboltozaton ekkor gazdag növényi ornamentika – például tulipáncsokor – jelenik meg, és ott láthatók a magasztos erényeket megszemélyesítő, latin feliratokkal is megjelölt nőalakok: az isteni igazságosság (Iustitia), a felebaráti szeretet (Charitas) és a hűség a hithez (Fides).

Ludwig Emil, mno.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (713) Politika (1582) Vetítő (30) Nagyvilág (1310) Életmód (1) Történelem (18) Sport (729) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7713) Heti lámpás (322) Jobbegyenes (2825) Tv fotel (65) Kultúra (9) Nézőpont (1) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (537) Mozi világ (440) Egészség (50) Tereb (146) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Belföld (11) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>