Ma 2024 április 30. Katalin, Kitti napja van. Holnap Fülöp, Jakab napja lesz.
db0abdf0b499507907b70173ba3eba85.jpg

Flag-gasztro magazin: Kandírozott citrus karikák

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Karikákra vágva, elkészítve és ezután darabolható, kockázható. Ideális a gyümölcs-kenyerekbe, kalácsokba, bon-bonokba vagy édességekbe. Készíthetjük, citromból, zöld-citromból vagy narancsból.

Ha tudunk bio (kezeletlen héjú) gyümölcsöt venni, akkor könnyű a dolgunk, de ha
nem, akkor alaposan tisztítsuk meg a héját.

 Hozzávalók:

- 2 nagyobb narancs
- 2 citrom

- 20 dkg méz
- 40 dkg cukor
- 60 dkg víz
- pár csepp vanília kivonat vagy vanília rúd (el is hagyható)
- 1 mk (zöld-citromos) só

 

Tisztítsuk meg alaposan a gyümölcsöket, karikázzuk kb. 1 cm-es szeletekre, és magozzuk ki.
A narancsból érdemes magnélküli verziót választani, a citromnál sajnos ez meg kell tenni.
Tegyük fel egy edénybe annyi vízzel, ami bőven ellepi. Forraljuk szép lassan fel és főzzük 20
percet, kis energián.
Szűrjük le a gyümölcsöket, öblítsük le hideg vízzel, és tegyük fel újra bő vízben főni, kis
lángon. Ismét forraljuk fel, majd 20 perc csendes rotyogtatás. Szűrés és öblítés és újra főzzük
fel. Összesen háromszor főzzük kis energián, 20 percet.
Ha kész a harmadik főzet, akkor szűrjük le, öblítsük le, és tegyük félre a gyümölcsöt.
Forraljuk fel a vizet, a mézet, a cukrot és a sót. Főzzük a szirupot 5 percet, ebbe tegyük bele a
gyümölcsöt és főzzük egy órán keresztül kis energián.
Zárjuk le az energiát, és hagyjuk a szirupban kihűlni a gyümölcsöt. Ideális, ha a főzést este
csináljuk, és egész éjjel hűl a szirupban.
Csepegtessük le alaposan, terítsük ki sütőpapírral takart sütőlapra. Szárítsuk ki meleg helyen
(pl. szekrény teteje, de ha nincs ilyen lehetőségünk, akkor 80-100 C˚-on a sütőben 70-80 perc
alatt. Ilyenkor érdemes egy fakanállal kitámasztani a sütőajtót, hogy ne érje hirtelen nagy hő.)
A keletkezett szirupot ne öntsük ki, mert a hűtőbe eltéve, később kiválóan alkalmas
habcsókok, krémek és sütemények ízesítésére.
 
 
A karikákat hagyhatjuk egyben vagy fel is kockázhatjuk, és lefedett üvegben sokáig eláll. A
szárazságát magunk állítjuk be, ha szárazabbat készítünk, azt felhasználás előtt áztassuk be
egy kis időre.

Celofánba vagy egy aranyos kis üveg edénybe csomagolva nagyon szép és ízletes gasztro
ajándékot tudunk készíteni.
 
Szerző: 5PL 
 
További receptek, információk itt találhatóak: 
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Heti lámpás (312) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Belföld (11) Jobbegyenes (2794) Politika (1582) Flag gondolja (36) Tereb (146) Mondom a magamét (7571) Gazdaság (707) Nagyvilág (1310) Tv fotel (65) Kultúra (7) Mozi világ (440) Egészség (50) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Sport (729) Irodalmi kávéház (537)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>